Amerikaanse expert waarschuwt voor bekende peuterseries: ‘Het is verslavend’

10.02.2022 10:22

Peppa Pig, Brandweerman Sam en CoComelon: het lijken allemaal onschuldige peuterseries, maar de Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes, denkt daar anders over. Volgens haar zijn de filmpjes hartstikke verslavend en slecht voor het peuterbrein.

Op haar Instagram-pagina beoordeelt ze regelmatig peuterseries, waaronder de Netflix-hit CoComelon.

 

Een soort drug

“Kleine kinderen, en dan vooral baby’s en peuters, zien alleen de geluids- en lichteffecten, niet de inhoud”, begint Sannes haar bericht. “CoComelon is zo hyperstimulerend dat het werkt als een drug, een stimulerend middel.” Ze legt uit dat het brein dopamine aanmaakt tijdens schermtijd. Hoe meer prikkels, hoe groter het effect van de ‘drug’. Het gevolg? “Jonge kinderen ervaren symptomen van ontwenningsverschijnselen en raken ontregeld.”

 

Verlangen naar prikkels

Bovendien hebben kinderen volgens Sannes steeds meer moeite met de snelheid (of eigenlijk: de traagheid) van het leven. “Hoe meer ze naar zulke series kijken, hoe meer de hersenen verlangen naar dezelfde hoeveelheid intense prikkels. Creatief spelen zonder entertainment wordt daardoor onmogelijk”, aldus de expert. Sannes is duidelijk: “CoComelon is gevaarlijk en zal waarschijnlijk zorgen voor een generatie kinderen met gedrags- en aandachtsproblemen.”

 

Lees ook
‘Peuters met een iPad? Ik vind het niet kunnen’ >

 

Stress bij kinderen

Ook over de bekende kleuter- en peuterseries Peppa Pig, Brandweerman Sam en De Octonauten, is ze niet te spreken. De grootste boosdoeners zijn extreem korte scènes van een paar seconden en een overkill aan prikkels. Ook filmpjes waarin mensen gered moeten worden, zorgen voor stress bij kinderen. “Het kan verschillende gedragsproblemen veroorzaken. Een kind zal die verhalen proberen te verwerken door achter mensen aan te rennen, ze ‘gevangen’ te nemen en te commanderen”, aldus Sannes. Haar aanraders voor kinderen? Series als TrashTruck, Raad eens hoeveel ik van je hou en Stella & Sam.

 

Bron: Linda.nl, Jerrica Sannes

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.