Peppa Pig, Brandweerman Sam en CoComelon: het lijken allemaal onschuldige peuterseries, maar de Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes, denkt daar anders over. Volgens haar zijn de filmpjes hartstikke verslavend en slecht voor het peuterbrein.
Lees verder onder de advertentie
Op haar Instagram-pagina beoordeelt ze regelmatig peuterseries, waaronder de Netflix-hit CoComelon.
Een soort drug
“Kleine kinderen, en dan vooral baby’s en peuters, zien alleen de geluids- en lichteffecten, niet de inhoud”, begint Sannes haar bericht. “CoComelon is zo hyperstimulerend dat het werkt als een drug, een stimulerend middel.” Ze legt uit dat het brein dopamine aanmaakt tijdens schermtijd. Hoe meer prikkels, hoe groter het effect van de ‘drug’. Het gevolg? “Jonge kinderen ervaren symptomen van ontwenningsverschijnselen en raken ontregeld.”
Lees verder onder de advertentie
Verlangen naar prikkels
Bovendien hebben kinderen volgens Sannes steeds meer moeite met de snelheid (of eigenlijk: de traagheid) van het leven. “Hoe meer ze naar zulke series kijken, hoe meer de hersenen verlangen naar dezelfde hoeveelheid intense prikkels. Creatief spelen zonder entertainment wordt daardoor onmogelijk”, aldus de expert. Sannes is duidelijk: “CoComelon is gevaarlijk en zal waarschijnlijk zorgen voor een generatie kinderen met gedrags- en aandachtsproblemen.”
Ook over de bekende kleuter- en peuterseries Peppa Pig, Brandweerman Sam en De Octonauten, is ze niet te spreken. De grootste boosdoeners zijn extreem korte scènes van een paar seconden en een overkill aan prikkels. Ook filmpjes waarin mensen gered moeten worden, zorgen voor stress bij kinderen. “Het kan verschillende gedragsproblemen veroorzaken. Een kind zal die verhalen proberen te verwerken door achter mensen aan te rennen, ze ‘gevangen’ te nemen en te commanderen”, aldus Sannes. Haar aanraders voor kinderen? Series als TrashTruck, Raad eens hoeveel ik van je hou en Stella & Sam.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.