Peppa Pig, Brandweerman Sam en CoComelon: het lijken allemaal onschuldige peuterseries, maar de Amerikaanse kinderontwikkelingsdeskundige Jerrica Sannes, denkt daar anders over. Volgens haar zijn de filmpjes hartstikke verslavend en slecht voor het peuterbrein.
Lees verder onder de advertentie
Op haar Instagram-pagina beoordeelt ze regelmatig peuterseries, waaronder de Netflix-hit CoComelon.
Een soort drug
“Kleine kinderen, en dan vooral baby’s en peuters, zien alleen de geluids- en lichteffecten, niet de inhoud”, begint Sannes haar bericht. “CoComelon is zo hyperstimulerend dat het werkt als een drug, een stimulerend middel.” Ze legt uit dat het brein dopamine aanmaakt tijdens schermtijd. Hoe meer prikkels, hoe groter het effect van de ‘drug’. Het gevolg? “Jonge kinderen ervaren symptomen van ontwenningsverschijnselen en raken ontregeld.”
Lees verder onder de advertentie
Verlangen naar prikkels
Bovendien hebben kinderen volgens Sannes steeds meer moeite met de snelheid (of eigenlijk: de traagheid) van het leven. “Hoe meer ze naar zulke series kijken, hoe meer de hersenen verlangen naar dezelfde hoeveelheid intense prikkels. Creatief spelen zonder entertainment wordt daardoor onmogelijk”, aldus de expert. Sannes is duidelijk: “CoComelon is gevaarlijk en zal waarschijnlijk zorgen voor een generatie kinderen met gedrags- en aandachtsproblemen.”
Ook over de bekende kleuter- en peuterseries Peppa Pig, Brandweerman Sam en De Octonauten, is ze niet te spreken. De grootste boosdoeners zijn extreem korte scènes van een paar seconden en een overkill aan prikkels. Ook filmpjes waarin mensen gered moeten worden, zorgen voor stress bij kinderen. “Het kan verschillende gedragsproblemen veroorzaken. Een kind zal die verhalen proberen te verwerken door achter mensen aan te rennen, ze ‘gevangen’ te nemen en te commanderen”, aldus Sannes. Haar aanraders voor kinderen? Series als TrashTruck, Raad eens hoeveel ik van je hou en Stella & Sam.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.