Het Amalia-effect: de stijgende populariteit van Amalia als babynaam

26.04.2024 11:58
babynaam amalia Bron: Pexels

Koningin-to-be Amalia lijkt niet alleen de harten van het Nederlandse volk te veroveren, maar ook de namenlijsten van pasgeboren prinsessen in wording. Want als je dacht dat ‘Amalia’ als babynaam net zo zeldzaam was als een zonnige dag in november, think again!

Sinds de royal in 2003 ter wereld kwam, is haar naam bezig aan een serieuze opmars. Van een schamele 4 à 5 mini-Amalia’s per jaar schiet sinds 2008 het aantal omhoog naar bijna 40 gelukkige ouders in 2023 die hun dochters naar de toekomstige vorstin vernoemen. Dat blijkt uit onderzoek van Made for Moments. Sinds Amalia haar koninklijke kunsten vaker vertoont zoals bijvoorbeeld tijdens Koningsdag, lijkt haar naam dus alleen maar populairder te worden. Wie had gedacht dat een paar goedgetimede zwaaien naar het volk zulke impact zouden hebben?

Amalia steeds populairder als babynaam

Maar dit is niet zomaar een trend. Nee, dit is een fenomeen dat ook bij Beatrix en Willem-Alexander te zien was. Patricia Pauwels, marketeer bij Made for Moments, deelt haar inzichten: “Het houdt verband met haar meer actieve rol binnen het koningshuis. Mensen zien haar vaker op televisie, lezen haar naam, oftewel ze komen er meer mee in contact dan voorheen. We weten uit eerdere onderzoeken dat meer aandacht leidt tot meer vernoemingen. Maar, we weten ook dat mensen niet graag vernoemen als ze een negatieve associatie hebben met de naam. Het feit dat het hier wel steeds meer gebeurt is dan ook een positieve ontwikkeling voor het Koningshuis.”

Lees ook: 22 babynamen geïnspireerd op de lente

Oh, en laten we het niet vergeten, Amalia is zelf ook vernoemd. Niet zomaar naar de eerste de beste, maar naar Amalia van Solms, die in de 17e eeuw het Haagse Hof op de kaart zette en zorgde voor wat extra dukaten in de koninklijke schatkist.

Beatrix

Zoals hierboven al gezegd, steeg ook de populariteit van de naam van haar oma, prinses Beatrix, na haar geboorte. Van een schamele 18 keer per jaar naar zelfs een duizelingwekkende 200 Beatrixjes. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer heb jij voor het laatst een kleine Beatrix op het schoolplein zien rondrennen? Juist, inmiddels is de naam helemaal niet meer populair.

Lees ook: Oranje Boven: 9x koninklijke namen voor jouw prins of prinses

En laten we Willem-Alexander niet vergeten, de man met twee voornamen en een heleboel vernoemingen. Van 500 pre-Willem-Alexanders tot bijna het dubbele na zijn aankomst op deze aardbol. Dus zoek je nog een naam voor je toekomstige spruit? Misschien kun je nog wat inspiratie putten uit de koninklijke familie.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.