voorkeur ouder kind
Beeld: Unsplash

Je kent het wel: je peuter trekt de hele tijd naar jou toe, of alleen papa kan juist alles goed doen. Blogger Amber Leventry ervoer precies hetzelfde met haar kinderen en partner. En in het begin was dat bloedirritant.

‘Mijn dochter had alleen maar oog voor mijn partner’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Nutteloos

Toen Amber samen met haar vriendin een kind kreeg, voelde ze zich direct moeder. ‘Ik was er klaar voor om alles voor onze dochter op te geven’, zegt ze. ‘Maar tien maanden later kon ik niets goed doen bij haar. Ik kon haar niet kalmeren, helpen of zelfs maar naar haar kijken. Ze had alleen maar oog voor mijn partner.’ Vrienden noemen het de mama-fase. ‘Maar in een huis met twee mama’s, sloeg dat nergens op’, vervolgt Amber. ‘Ik was verdomme ook mama.’ Maandenlang voelde ze zich afgewezen. ‘Ik dacht: ik heb de baby niet gedragen en gebaard. En hoewel ik heel goed was in het flesgeven middenin de nacht, waren mijn borsten nutteloos voor haar. Bovendien was de band die zij met mijn partner had zo sterk, dat ik die betovering niet durfde te verbreken.’

 

Lees ook:
'Mijn kinderen willen sinds de scheiding liever bij hun vader zijn' >‘Het is volkomen normaal’

Amber kon niets anders doen dan wachten. En wachten. En nog meer wachten. ‘Uiteindelijk’, zegt ze, ‘hield mijn dochter weer van me. Net zo snel als ze me leek te haten.’ Een paar jaar later kreeg het stel een tweeling. ‘Toen had onze dochter haar focus op mij gericht en kon ik haar om mijn vinger winden. Het was alsof ze al wist dat haar andere moeder haar focus op de tweeling zou leggen.’ Amber doet ondertussen opnieuw haar best om contact te maken met de kersverse tweeling, maar ook bij hen kan ze al snel niets goed doen. Maar dit keer maakt ze zich er minder druk om. ‘Uit ervaring wist ik dat zij me ook een tijdje zouden verachten. En dat het allemaal goed zou komen.’ Haar advies: of je nou totaal genegeerd wordt of het centrum van het universum van je peuter bent, wees niet bang. Je bent niet de enige. ‘Dit is normaal peutergedrag. Het is vervelend, maar volkomen normaal.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >