Alles wat je moet weten over een erfenis

21.01.2019 15:09
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Na het overlijden van een ouder of ander familielid, heb je meestal recht op de erfenis. Maar ben je verplicht die te aanvaarden en hoe wordt hij verdeeld? Lees het hier.

Wanneer ontvang je een erfenis?

Als een familielid is overleden en je bent één van de erfgenamen, dan ontvang je een deel van de goederen, het geld én de schulden van die persoon. Qua spullen kun je denken aan een huis, kleding, sieraden en meubels. Ben je de enige erfgenaam, dan krijg je de volledige erfenis. Je bent door een testament of de wet aangewezen als erfgenaam.

Het komt voor dat ouders hun kind in hun testament onterven. Als dat gebeurt, dan heeft het kind alsnog recht op een deel van de erfenis: zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat iemand zonder testament zou krijgen.

 

Hoe wordt een erfenis verdeeld?

Volgens de wet zijn er vier groepen erfgenamen: echtgenoten en kinderen, ouders/broers/zussen, grootouders, overgrootouders. De erfenis gaat naar de personen in de eerste groep en als die er niet zijn, naar de tweede groep, etc.

Waarschijnlijk ben je er nog niet mee bezig, maar het is verstandig om alvast na te denken over wie jouw spullen en eventuele vermogen erft als je er niet meer bent. Je kunt bij de notaris een testament laten maken en daarin je erfenis opstellen. Je kunt dan zelf bepalen wie wat erft.

Als je geen testament hebt, dan worden je spullen, vermogen en schulden na jouw overlijden verdeeld volgens de regels van het erfrecht. Dat betekent dat je echtgenoot of geregistreerd partner en familieleden de erfgenamen zijn. Let op: bij samenwonen of een samenlevingscontract, is je partner geen erfgenaam.
 

 

Lees ook:
Bankrekening: ‘De erfenis geeft mij en mijn zoon rust’ >

 

Wat als je het niet eens wordt?

Het komt in de beste families voor: ruzies over de erfenis, omdat men het niet eens kan worden over de verdeling van de bezittingen. In dat geval kan een kantonrechter bepalen op welke manier de bezittingen verdeeld moeten worden.

 

Moet je een erfenis aanvaarden?

Nee, je kunt een erfenis weigeren, oftewel verwerpen. Je bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap. Je ontvangt dus niets, en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
Als je de erfenis wel accepteert, kan dat op twee manieren. Ten eerste kun je de erfenis zuiver aanvaarden: je krijgt dan alle goederen en ook alle schulden van de overleden persoon. 
Kies je ervoor om een erfenis beneficiair te aanvaarden, dan ben je niet aansprakelijk als er schulden zijn. Maar je mag dan ook niets van de bezittingen hebben totdat alle eventuele schulden zijn betaald.

Als je meer krijgt dan een bepaald bedrag (de zogeheten vrijstelling), moet je erfbelasting betalen. De hoogte van de vrijstelling hangt af van de relatie die je had met de overledene. Lees hier meer over bij de Belastingdienst.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >