Na het overlijden van een ouder of ander familielid, heb je meestal recht op de erfenis. Maar ben je verplicht die te aanvaarden en hoe wordt hij verdeeld? Lees het hier.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer ontvang je een erfenis?
Als een familielid is overleden en je bent één van de erfgenamen, dan ontvang je een deel van de goederen, het geld én de schulden van die persoon. Qua spullen kun je denken aan een huis, kleding, sieraden en meubels. Ben je de enige erfgenaam, dan krijg je de volledige erfenis. Je bent door een testament of de wet aangewezen als erfgenaam.
Lees verder onder de advertentie
Het komt voor dat ouders hun kind in hun testament onterven. Als dat gebeurt, dan heeft het kind alsnog recht op een deel van de erfenis: zijn legitieme portie. Dat is de helft van wat iemand zonder testament zou krijgen.
Hoe wordt een erfenis verdeeld?
Volgens de wet zijn er vier groepen erfgenamen: echtgenoten en kinderen, ouders/broers/zussen, grootouders, overgrootouders. De erfenis gaat naar de personen in de eerste groep en als die er niet zijn, naar de tweede groep, etc.
Lees verder onder de advertentie
Waarschijnlijk ben je er nog niet mee bezig, maar het is verstandig om alvast na te denken over wie jouw spullen en eventuele vermogen erft als je er niet meer bent. Je kunt bij de notaris een testament laten maken en daarin je erfenis opstellen. Je kunt dan zelf bepalen wie wat erft.
Als je geen testament hebt, dan worden je spullen, vermogen en schulden na jouw overlijden verdeeld volgens de regels van het erfrecht. Dat betekent dat je echtgenoot of geregistreerd partner en familieleden de erfgenamen zijn. Let op: bij samenwonen of een samenlevingscontract, is je partner geen erfgenaam.
Het komt in de beste families voor: ruzies over de erfenis, omdat men het niet eens kan worden over de verdeling van de bezittingen. In dat geval kan een kantonrechter bepalen op welke manier de bezittingen verdeeld moeten worden.
Lees verder onder de advertentie
Moet je een erfenis aanvaarden?
Nee, je kunt een erfenis weigeren, oftewel verwerpen. Je bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap. Je ontvangt dus niets, en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Als je de erfenis wel accepteert, kan dat op twee manieren. Ten eerste kun je de erfenis zuiver aanvaarden: je krijgt dan alle goederen en ook alle schulden van de overleden persoon. Kies je ervoor om een erfenis beneficiair te aanvaarden, dan ben je niet aansprakelijk als er schulden zijn. Maar je mag dan ook niets van de bezittingen hebben totdat alle eventuele schulden zijn betaald.
Lees verder onder de advertentie
Als je meer krijgt dan een bepaald bedrag (de zogeheten vrijstelling), moet je erfbelasting betalen. De hoogte van de vrijstelling hangt af van de relatie die je had met de overledene. Lees hier meer over bij de Belastingdienst.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.