bankrekening erfenis
Beeld: Unsplash

Ze had al een leuk bedrag bij elkaar gespaard, maar toen haar vader stierf, erfde single moeder Kim ook nog eens een flinke som geld.

Kim (45) is single moeder van Sil (4) en runt haar eigen kindercoachingspraktijk My Tree House.

“Ik heb altijd zuinig geleefd, geef niks om spullen en recycle zo’n beetje alles. Vóór de komst van Sil heb ik jaren over de wereld gereisd: dat redde ik makkelijk van driehonderd euro per maand. Ik woonde twintig jaar alleen in een goedkope huurwoning en had een goede baan had als projectmanager bij de gemeente.

Toen ik overstapte naar een andere baan en fors minder ging verdienen, had ik al veertigduizend euro op mijn spaarrekening staan. Daar kwam nog een ton bij nadat mijn vader in 2007 was overleden en mijn broer, zus en ik de opbrengst van de verkoop van zijn huis mochten verdelen.
 

Samenwonen met broer en zus

Mijn vader was huisarts, hij is altijd ontzettend gul geweest voor de mensen om hem heen. Ook nadat mijn ouders waren gescheiden, ik was toen zestien, heeft hij financieel altijd voor mijn moeder gezorgd. Deze maand kregen wij alle drie nog eens dertienduizend euro, dat was na het op heffen van zijn laatste spaarrekening.

Mijn broer, zus en ik hebben een hechte band. Van een deel van de erfenis kochten we samen een vakantiehuisje aan de kust. Dat verkochten we weer toen we vier jaar geleden besloten ons in te schrijven voor vier zelfbouwkavels in Amsterdam-Noord. Afgelopen zomer zijn onze woningen opgeleverd. We wonen nu bij elkaar, met gedeelde werkruimten en een grote gezamenlijke tuin.

Ik ben nogal een loner, heb bijvoorbeeld ook nooit een vaste relatie gehad. Maar ik hou enorm van gezelligheid en het is te gek dat ik die nu kan opzoeken als ik er behoefte aan heb. Bovendien heeft mijn zoontje nu altijd vriendjes om zich heen. 
 

Nooit een liefdesrelatie met de vader

Ik heb nooit een relatie gehad met de vader van Sil. Een vriendin bracht ons met elkaar in contact omdat we allebei een kinderwens hadden. Na een paar leuke ontmoetingen was het ons allebei duidelijk dat we samen een kind wilden. Nou ja, samen… apart dus. Dat we geen liefdesrelatie zouden krijgen was duidelijk. Niels denkt hetzelfde over de belangrijke dingen in het leven, is een in en in goed mens en net zo’n sjacheraar als ik – ons zoontje is niet voor niets vernoemd naar de beroemde romanfiguur Sil de Strandjutter. Een betere vader voor mijn kind had ik me niet kunnen wensen.
 

Niet van een leien dakje

Dat wil niet zeggen dat alles meteen van een leien dakje ging. Laten we zeggen dat ik wat pro-actiever ben dan hij en het meeste al geregeld heb voor Niels er überhaupt aan denkt. Bovendien bleek hij toen ik zwanger was een vriendin te hebben die moeite had met onze ‘relatie’. Het leidde ertoe dat hij op een bepaald moment bang werd dat hij zijn kind niet meer te zien zou krijgen. Terwijl ik juist de angst had dat hij niet meer een echte vader voor Sil zou kunnen zijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Enige gedeelde belang: onze zoon

Toen we die zorgen eenmaal hadden uitgesproken was de kou snel uit de lucht. Inmiddels zijn we als ouders steeds meer naar elkaar toegegroeid. Misschien is het makkelijker samen conflicten op te lossen als je nooit een romantische relatie hebt gehad. Niels en ik hebben niet te maken met afwijzing, met liefde die niet langer beantwoord wordt. Ons enige gedeelde belang is onze zoon. Inmiddels vormen we een hecht team en hebben we ook veel voor elkaar over. Als ik een migraineaanval heb die soms wel twee dagen kan duren, blijft Sil gewoon wat langer bij zijn vader. Omgekeerd help ik Niels ook uit de brand.
 

Alle kosten gedeeld door twee

Waar we sowieso nooit onenigheid over hebben, is geld. Alle kosten voor Sil delen we door tweeën. We hebben een en/of-rekening, waarvan we kleding, de twee dagen buitenschoolse opvang en andere Sil-kosten betalen. Uitjes met Sil betalen we zelf, al was het in het begin even afstemmen hoe we daarmee zouden omgaan. Ook hebben we een gezamenlijke spaarrekening voor Sil. Alles gaat in vertrouwen, er staat niks op papier. Laatst wilde Niels een paar duizend euro extra op Sils spaarrekening storten, omdat hij ook een erfenis had gekregen. Dat mag natuurlijk, maar ik voel me niet bezwaard als ik zijn voorbeeld dan niet volg.
 

Investeren in eigen bedrijf

Ik heb de afgelopen twee jaar weinig inkomsten gehad, omdat ik investeerde in mijn eigen bedrijf. Bovendien richt ik me op een doelgroep die per definitie niet kapitaalkrachtig is. Ik werk als pedagoog en coach met kinderen en hun ouders die het thuis moeilijk hebben: denk aan spanning en onrust door ruzies, echtscheiding of ziekte van een van de ouders. Ik kan de situatie niet veranderen, maar kinderen wel helpen er beter mee om te gaan. Het zijn vaak de minst vermogende mensen die het meest om hulp verlegen zitten en die help ik graag.
 

Erfenis geeft mij rust

Rijk zal ik er niet van worden, maar de erfenis geeft me rust. En de ruimte dingen te doen die financieel nog niet meteen heel veel opleveren maar wel tijdrovend zijn. Daardoor heb ik er ook voor kunnen kiezen voorlopig niet allerlei klussen ernaast aan te nemen. Ik kan de rekeningen betalen – dat geeft een vrij gevoel.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >