Alles wat je moet weten over adoptieverlof

25.02.2019 15:19
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Niet alleen vrouwen die zijn bevallen hebben recht op verlof, ook stellen die een kind adopteren. Maar wanneer krijg je adoptieverlof en hoe lang duurt het? Je leest het hier.

Hoelang duurt adoptieverlof?

Als je een kind adopteert of pleegouder wordt, heb je net als na een bevalling recht op verlof. Zo kunnen jij en je kind aan elkaar wennen. Voorheen duurde het verlof vier weken, maar sinds begin dit jaar heb je recht op maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof. Dit staat in de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Vrouwen die zijn bevallen hebben recht op langer verlof: zo’n 16 weken. Dat komt omdat zwangerschapsverlof bedoeld is om de gezondheid van de moeder en het kind te beschermen en te herstellen van de bevalling. Bij adoptie is dat niet aan de orde.

 

Lees ook:
‘Hoe adoptie mijn manier van opvoeden heeft veranderd’ >

Wanneer gaat adoptieverlof in?

Je vraagt het verlof aan bij je werkgever, minstens drie weken voordat je het wilt laten ingaan. Daarbij heb je twee keuzes:

– maximaal 6 aaneengesloten weken binnen 26 weken
– verspreid over 26 weken

Je kunt het verlof dus aanvragen vanaf 4 weken voor de komst van je kind, tot en met 22 weken daarna. Als je een uitkering ontvangt, dan is het verlof altijd voor een aaneengesloten periode.

Voorwaarde om het verlof te laten ingaan, is dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken. Voor pleegzorgverlof is het belangrijk dat het kind op het adres van de pleegouder staat ingeschreven.

 

Let verder op het volgende:

– Werkt je partner in loondienst, dan kan ook hij of zij adoptie- of pleegzorgverlof aanvragen. Je hoeft het verlof niet tegelijkertijd op te nemen. Dit kan natuurlijk wel handig zijn als jullie je kind samen in het buitenland willen ophalen.

– Adopteer je 2 of meerdere kinderen tegelijkertijd, dan heb je recht op maar één keer adoptieverlof.

– Werk je als zelfstandige? Dan heb je geen recht op adoptieverlof.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Wil je meer weten over adoptie, bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn? Hier lees je er alles over.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >