Alles over geelzucht bij baby’s

30.03.2020 07:12
geelzucht baby Beeld: Shutterstock

Veel mensen weten dat je bij geelzucht een gele kleur hebt, maar denken onterecht dat het een ziekte is. Wat het wel is en hoe het komt dat vooral baby’s geelzucht hebben, lees je hier.

Geelzucht is geen aandoening of ziekte, maar een verschijnsel bij verschillende aandoeningen van de lever en de galblaas. Het wordt geelzucht genoemd omdat de huid en het oogwit dan een gele kleur krijgen.  
 

Hoe ontstaat het?

De afvalstof bilirubine wordt door de lever opgenomen uit het bloed en wordt daar verder verwerkt. Als de lever het bloed niet voldoende filtert en verwerkt, kan er een te hoog gehalte bilirubine in je bloed blijft zitten: je krijgt dan last van geelzucht.

Eén van de oorzaken van geelzucht is een ontsteking of storing van de lever, galwegaandoeningen en hepatitis.

 

Wat zijn de symptomen?

Je herkent geelzucht aan een gelige kleur van de huid en van het oogwit. Het wordt vastgesteld door middel van een bloedonderzoek.
 

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >

 

Waarom komt het vaak bij baby’s voor?

Veel pasgeboren baby’s hebben last van geelzucht. Bij hen is de lever nog niet goed in staat om bilirubine uit het bloed te filteren en te verwerken. Het ziet er misschien eng uit als je kindje een gele gloed heeft, maar het kan geen kwaad.

Je kraamverzorgster en de verloskundige die op bezoek komen, houden de kleur van je kind goed in de gaten. Heeft hij last van geelzucht, dan kan het helpen om hem bij het raam te leggen, want daglicht kan ervoor zorgen dat de gele kleur sneller verdwijnt.

Normaal gesproken wordt het na een aantal dagen minder. Is dit niet het geval, dan kan er bloed worden afgenomen om na te gaan of de leverfunctie van je baby in orde is. Neem zeker contact op met je huisarts als je baby niet alleen geel blijft zien, maar ook andere klachten heeft, zoals een ontkleurde ontlasting of donkere urine. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van problemen met de galblaas of lever, waarna verder onderzoek en eventueel behandeling nodig is.
 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >