Zo’n 20.000 kinderen in Nederland hebben epilepsie. Maar hoe herken je het bij je kind? En hoe ontstaat een epileptische aanval? Wij zochten het uit.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je epilepsie?
Er wordt gesproken van epilepsie als iemand meer dan één spontane epileptische aanval heeft gehad. Deze ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen en kunnen zich op verschillende manieren uiten: de ogen van je kind kunnen wegdraaien, een van de mondhoeken kan scheef gaan staan, praten gaat moeizamer of hij valt en krijgt schokken. Ook kan je kind ‘gewoon’ even afwezig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als artsen vermoeden dat een kind epilepsie heeft, wordt het in het ziekenhuis verder onderzocht met behulp van verschillende (EEG en MRI) scans.
Wat zijn de oorzaken?
Bij ongeveer de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak niet duidelijk – vaak heeft iemand bij de geboorte al aanleg. Is dat bij jouw kind het geval? Dan kunnen inentingen, koorts of koortsstuipen soms ook een aanval triggeren. In onderstaande gevallen is de oorzaak overigens wel te achterhalen:
Lees verder onder de advertentie
Hersenbeschadiging bij de geboorte
Hersenbeschadiging door een ongeluk
Hersenvliesontsteking
Stofwisselingsziekten
Hersentumoren
Herseninfarct of hersenbloeding
Is het te behandelen?
Kinderen met epilepsie groeien er meestal overheen, maar tot die tijd krijgen ze vaak medicijnen om de boel te onderdrukken. Als de aanvallen vervolgens niet overgaan, worden ze doorverwezen naar een epilepsiecentrum of ziekenhuis. Hier lees je meer over de behandelingen die ze daar kunnen toepassen.
Lees verder onder de advertentie
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Bij de meeste aanvallen is eerste hulp niet nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat je kind tijdens zo’n aanval veilig is.
Probeer hem of haar daarom niet te verplaatsen, tenzij het voor gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld in het verkeer) kan zorgen.
Haal voorwerpen weg die je kind kunnen bezeren, maak strakke kleding los en probeer het hoofd te beschermen met een kussen of jas.
Het kan zijn dat je kind tijdens een aanval op z’n tong, lippen of wang bijt, maar probeer dit niet te voorkomen door iets tussen de tanden te stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kans op verstikking toeneemt.
Als je kind bijkomt, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging. Zo blijven de luchtwegen vrij.
Duurt de aanval langer dan vijf minuten? Bel dan 112.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen