Wist je dat zo’n 20.000 kinderen in Nederland epilepsie hebben? Maar hoe herken je het bij je kind? En hoe ontstaat een epileptische aanval? Wij zetten alles voor Internationale Epilepsiedag op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je epilepsie?
Er wordt gesproken van epilepsie als iemand meer dan één spontane epileptische aanval heeft gehad. Deze ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen en kunnen zich op verschillende manieren uiten: de ogen van je kind kunnen wegdraaien, een van de mondhoeken kan scheef gaan staan, praten gaat moeizamer of hij valt en krijgt schokken. Ook kan je kind ‘gewoon’ even afwezig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als artsen vermoeden dat een kind epilepsie heeft, wordt hij of zij in het ziekenhuis verder onderzocht met behulp van verschillende (EEG en MRI) scans.
Wat zijn de oorzaken?
Bij ongeveer de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak niet duidelijk – vaak heeft iemand bij de geboorte al aanleg. Is dat bij jouw kind het geval? Dan kunnen inentingen, koorts of koortsstuipen soms ook een aanval triggeren. In onderstaande gevallen is de oorzaak overigens wel te achterhalen:
Kinderen met epilepsie groeien er meestal overheen, maar tot die tijd krijgen ze vaak medicijnen om de boel te onderdrukken. Als de aanvallen vervolgens niet overgaan, worden ze doorverwezen naar een epilepsiecentrum of ziekenhuis. Hier lees je meer over de behandelingen die ze daar kunnen toepassen.
Lees verder onder de advertentie
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Bij de meeste aanvallen is eerste hulp niet nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat je kind tijdens zo’n aanval veilig is.
Probeer hem of haar daarom niet te verplaatsen, tenzij het voor gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld in het verkeer) kan zorgen.
Haal voorwerpen weg die je kind kunnen bezeren, maak strakke kleding los en probeer het hoofd te beschermen met een kussen of jas.
Het kan zijn dat je kind tijdens een aanval op z’n tong, lippen of wang bijt, maar probeer dit niet te voorkomen door iets tussen de tanden te stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kans op verstikking toeneemt.
Als je kind bijkomt, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging. Zo blijven de luchtwegen vrij.
Duurt de aanval langer dan vijf minuten? Bel dan 112.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]