Alles over de Koningsspelen 2019

02.04.2019 07:02
Beeld: ANP Foto Beeld: ANP Foto

Sinds 2013 worden ieder jaar de Koningsspelen gehouden. Maar waarom precies en wat wordt er op die dag gedaan? Wij leggen ’t je uit.

Wat zijn de Koningsspelen?

Ieder jaar vinden de Koningsspelen plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Het is bedacht door oud-tennisser Richard Krajicek en de eerste editie vond plaats in 2013, het jaar dat Willem-Alexander Koning werd. Tijdens de Koningsspelen staan bewegen en gezond eten centraal. Op veel basisscholen in het land wordt ’s ochtends gestart met een gezamenlijk ontbijt en daarna gaan de kinderen sporten en spelen. Hoe het programma er uit ziet, is per school verschillend.

Aftrap

Het startsein wordt traditiegetrouw gegeven door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Zij zijn onder grote belangstelling van de pers aanwezig bij het Koningsontbijt op een basisschool in één van de provincies en daarna openen ze het evenement officieel. De afgelopen jaren waren ze in Enschede, Ens, Leiden, Amsterdam, Veghel en Twello.

Dit jaar vinden de Koningsspelen plaats op 12 april – dat is een week eerder dan normaal, vanwege Goede Vrijdag. De Koning en Koningin bezoeken dan basisschool De Arke in Lemmer.

 

Lees ook:

Heerlijk zonnig: dit zijn de foto's van de koninklijke familie in Lech >

 

Thema

Ieder jaar staan de Koningsspelen in het teken van een thema. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld BinnensteBuiten, waarbij kinderen gestimuleerd werden om meer buiten te spelen. Dit jaar is het thema ‘water drinken’. Doel is om kinderen bewust te maken van het feit dat water heel belangrijk is tijdens het sporten, maar ook om goed te functioneren en te presteren. Tijdens de Koningsspelen wordt H2O omgedoopt tot ‘superdrank’.  

 

Lied

Ieder jaar brengt Kinderen voor Kinderen een lied uit dat speciaal geschreven is voor het evenement. In het eerste jaar was dat heel toepasselijk ‘Bewegen is gezond’ en dit jaar is de titel ‘Pasapas’. Op het lied wordt gedanst en er wordt meegezongen tijdens de warming-up.

 

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >