5x straatspelletjes die ieder kind moet kennen

18.09.2019 12:11
straatspelletjes kinderen Beeld: Shutterstock

Oké, we voeden dan wel de iPad-generatie op, maar dat betekent niet dat onze kinderen niet buitenspelen. En zo wel, dan is hier een reden om ze alsnog de deur uit te sturen: herinner je je deze straatspelletjes van vroeger nog?

 1. Stoepranden. Dat je vanaf de ene stoeprand, met een bal de stoeprand van je ‘tegenstander’ aan de overkant moest raken. Wat met een beetje mazzel nog lukte, maar de weg stuiterende bal vervolgens weer te pakken zien te krijgen, was een grotere uitdaging. Nu zit die ‘m waarschijnlijk meer in het ontwijken van auto’s.
   
 2. Buskruit. Voor zoveel deelnemers als je maar wilde. Vanaf één bepaald punt, de buut, trapte iemand een voetbal zo ver mogelijk weg. Wie ‘m was, moest hem halen, en achteruit teruglopen naar de buut, terwijl de rest zich verstopte. Verstoppertje zonder tellen, dus eigenlijk, met één verschil: zodra de bal weer bij de buut lag, en degene die ‘m was de anderen aan het zoeken was, mochten verstopte kinderen de bal nog drie keer weg schieten zonder gepakt te worden. Uren zoet, waren we daarmee.
   
 3. Annemaria Koekoek. Eén persoon stond met zijn gezicht naar de muur, terwijl de rest van de deelnemers vanaf een startlijn de muur langzaam naderde, en zei: ‘Annamaria Koekoek!’ Bij ‘koekoek’ draaide hij zich om, en moest iedereen stilstaan. Wie nog bewoog, was af. Hoe sneller je de spreuk sprak, hoe leuker het spel, natuurlijk.
   
 4. Flessenvoetbal. Dit deden we met glazen flessen, mensen. Kun je het je voorstellen? Onze bloedjes krijgen uiteraard gewoon plastic, gevuld met water. En dan in teams de flessen van de ander om zien te kegelen met een voetbal. Hoe natter, hoe leuker. En wie voor zijn fles bleef staan, was de lafbek.
   
 5. Voetjes van de vloer. Dat noemen onze kinderen nu gewoon ‘De vloer is lava’, maar toch net even anders. Want wie ongemakkelijk aan een speeltoestel/boomtak hing, of op het steile dak van een speelhuisje zat, kon getikt worden. Uiteraard kwam iedereen vanwege spierpijn óf gewoon de kick een keer van zijn plek, met doodgewoon tikkertje tot gevolg.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >