51 dingen vriendjes spelen
Beeld: Unsplash

Met twee zonen van 9 en 12 is het altijd zoete inval bij Jorinde. Reuze gezellig, vindt ze. Op papier dan. Want in de praktijk denkt ze meestal dit:

 1. Hè, gezellig, zo’n schare kinderen in huis. Precies zoals ik vroeger droomde, voordat ik moeder werd.
   
 2. Wat een luxe eigenlijk dat dit gewoon kan, thuis zijn met thee en koekjes voor mijn jongens en hun vriendjes, terwijl ik ondertussen toch doodleuk geld zit te verdienen met iets van een carrière.
   
 3. Bij wijze van spreken dan, want er zijn hier dus echt nooit koekjes in huis.
   
 4. En ze willen geen thee, maar cola. Behalve vriendje A. Die wil sinas. En S. wil alleen maar siroop. Waardoor ik dus steevast met een koelkast vol aangebroken flessen zit die nooit leeg raken, omdat ze van mij eigenlijk alleen maar in het weekend een glas frisdrank mogen.
   
 5. O god, er is er toch niet eentje allergisch, of koosjer of halal ofzo hè? Dat vergeet ik dus altijd te checken.
   
 6. Heb ik straks een set woeste ouders op de stoep. Of erger: moet ik halsoverkop naar de EHBO voor een of andere gruwelijke noodgreep.
   
 7. Niet te doen trouwens, werken met een bende negenjarigen in huis. Die non-stop honger hebben. Maar dan ook écht non-stop. Hoe past er in vredesnaam een half bruin brood in zo’n lijfje? Keer vier jongetjes?
   
 8. Ik had echt boodschappen moeten doen.
   
 9. Nou ja, dan poffen ze maar popcorn.
   
 10. Wat fijn dát mijn kinderen vriendjes hebben, ook. Die zich zo lekker thuis en welkom voelen bij ons – want dat zijn ze.
   
 11. Oké, behalve dat ene horrorvriendje dan, dat altijd binnen een minuut iedereen bloedend óf aan het huilen heeft – mij incluis.
   
 12. Misschien moeten we even gezellig een spelletje doen. Ganzenbord ofzo, met zelfgemaakte warme chocomelk. Dit staat natuurlijk hopeloos ongeïnteresseerd, zo’n moeder achter haar laptop. Die niet eens normaal iets te eten in huis heeft.
   
 13. Kletsen we even lekker bij. Over wat ze die dag allemaal hebben geleerd op school. Wie op wie is en wat ze later willen worden.
   
 14. O nee. Ik heb zonen. Met jongensvriendjes.
   
 15. Die vertellen dus echt níks.
   
 16. Ja: over hoe vet stom de juf is en dat de nieuwste Transformers-film ziek lauw is, daar zeggen ze genoeg over.
   
 17. Maar geen flauw idee waar ze zijn met rekenen. Of wie met wie in de clinch ligt in de klas.
   
 18. Dat de juf zwanger is hoorde ik pas toen ze tijdens het tienminutengesprek niet meer achter haar bureau paste.
   
 19. Ja hoor schat, natuurlijk mogen je vrienden straks gezellig mee-eten. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
   
 20. O, hij lust geen tomaten? En geen kaas, geen saus en geen groenten? Geeft niks schat, bak ik voor hem lekker een eitje. Als ‘ie dat lust.
   
 21. Zei ik dat nou echt?
   
 22. Ja, het is nou ook weer niet de bedoeling dat hier straks geen kind meer wil spelen omdat de moeder des huizes er zulke tirannieke regels op na houdt.
   
 23. Eh, zit er nou eentje ongevraagd in mijn keukenkastjes?
   
 24. Terwijl hij met zijn modderschoenen op mijn aanrecht staat?
   
 25. Nou ja, vooruit, pak lekker een snoepje, kan mij het schelen - het eten is pas over een uurtje klaar. En zie punt 22.
   
 26. Ik haalde dit soort dingen vroeger dus écht niet in mijn hoofd wanneer ik bij een vriendinnetje te gast was… toch?
   
 27. Mán, ik vrat zelfs havermoutpap, en kokhalsde vervolgens onzichtbaar in mijn servetje. Alles voor de etiquette, want zo was ik nu eenmaal opgevoed.
   
 28. Is dit een generatiekloof of gewoon mijn totale gebrek aan overwicht? Moet ik ingrijpen? Zie punt 22.
   
 29. Jongens, een ninjastokkengevecht in huis vind ik een ontzettend slecht idee.
   
 30. En al helemaal naast de nieuwe tv!
   
 31. Een hut bouwen in mijn bed? Hoezo mag dat bij vriendje thuis wel? Ik geloof er geen hout van. Bouw maar lekker een hut in het park. We zijn niet voor niets zo lekker groen en kindvriendelijk gaan wonen.
   
 32. Wat is het toch dat speelafspraakjes altijd bij ons dienen plaats te vinden? Ik snap niet hoe ze het fixen, die moeders die dan zo'n woensdagmiddag even lekker niks omhanden hebben.
   
 33. Wat hebben jongetjes van negen eigenlijk een bovennatuurlijk hoge, snerpende stemmetjes. En zo hárd, wanneer ze met z’n vieren je woonkamer en Netflix bezetten en de popcornvoorraad opvreten.
   
 34. Eigen schuld natuurlijk: had ik maar genoeg brood moeten kopen.
   
 35. Misschien helpt wijn.
   
 36. Had ik niet ergens boven nog oordoppen?
   
 37. Beter van niet. Straks hoor ik het niet als eentje iets ergs oploopt. Een bloedneus, of een gebroken lichaamsdeel ofzo.
   
 38. Mensenkinderen, betekent overgevoeligheid voor hoge tonen eigenlijk dat je gewoon doof begint te worden? Ik ben tenslotte al veertig.
   
 39. Het zijn jongens: dit is normaal.
   
 40. Zit er dubbel glas in binnendeuren?
   
 41. Gelukkig zijn de hoezen van mijn bank afritsbaar.
   
 42. Al twijfel ik een beetje of de constructie van diezelfde bank berekend is op vier springende jongens van dertig kilo.
   
 43. Ik kan ze maar beter naar buiten sturen. Kunnen ze meteen de hond uitlaten.
   
 44. Hoewel, het regent wel hard.
   
 45. Uitwaaien en douchen in één, noem ik het dan. Mannen zijn dol op dat soort efficiënte logica. Zéker wanneer ze negen zijn.
   
 46. God, wat rinkelde daar? Ik had ze ook gewoon plastic bekers moeten geven.
   
 47. Is een zwaluwstaartje sterk genoeg om het te halen tot de plaatselijke EHBO?
   
 48. O, gelukkig: niks aan de hand. Wel jammer van mijn kristallen spaarglazen van de wijnboer; ik had er nog wel zo hard voor door gedronken.
   
 49. Ach, een appje van de moeder. Of ik de kinderen naar huis wil sturen.
   
 50. Goddank.
   
 51. “Ja, nee, volgende keer blijven jullie gewoon gezellig eten, géén probleem. Jullie zijn áltijd welkom!”

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >