Promotie
Beeld: Getty
Beeld: Getty

Als je een keer wat anders wilt dan koemelk, moet je echt eens geitenmelk proberen. Zit boordevol vitamines en mineralen en ook kinderen vinden het razend lekker.

1. Licht verteerbaar

Geitenmelk staat bekend om de lichte verteerbaarheid. De eiwitten in geitenmelk worden relatief gemakkelijk door het lichaam afgebroken. Hierdoor worden voedingsstoffen goed opgenomen en is geitenmelk voor velen goed verdraagbaar.

 

2. Voedingstoffen

Geitenmelk is gezond en zit boordevol vitamines, mineralen en gezonde vetten. Bovendien bevat geitenmelk minder lactose dan koemelk.

 

3. Lekker mild

Allemaal leuk en aardig, maar smaakt het ook een beetje? Nou en of. Misschien moet je even wennen als je het voor het eerst proeft, maar geitenmelk heeft echt niet die sterke smaak die je soms proeft bij – bijvoorbeeld – een stuk geitenkaas. Integendeel: geitenmelk is hartstikke mild, zacht van smaak en heerlijk fris. Weet je in ieder geval zeker dat je kind het ook lekker vindt.

 

4. Goed alternatief

Geitenmelk is geen alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie (de kans op een allergische kruisreactie is zeer groot), maar kan dat wel zijn bij overgevoeligheid voor koemelk. Sommige volwassenen en kinderen hebben moeite met de vertering van koemelk, waardoor klachten kunnen ontstaan als (milde) eczeem, verstoppingen of juist diarree. Door de lichte verteerbaarheid kan geitenmelk voor deze groep een goed alternatief zijn dat ze wel kunnen verdragen.

 

5. Ook geschikt voor baby's en peuters

Voor baby’s en peuters is er tegenwoordig ook opvolg- en peutermelk op basis van geitenmelk verkrijgbaar. Omdat het verteringstelsel van je kind de eerste jaren volop in ontwikkeling is, kan de lichte verteerbaarheid van geitenmelk een extra groot voordeel zijn. Kabrita opvolgmelk en peutermelk combineren de natuurlijke voordelen van geitenmelk met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Hierdoor ontstaat een milde voeding die een goede basis biedt voor de groei en ontwikkeling van je kind.

 

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >