speelgoedtips-knutselen-en-gamen

Speelt je kind graag op een spelcomputer, maar fröbelt het net zo lief een kartonnen auto in elkaar? Combineer gewoon het beste van twee werelden: leuk en nog leerzaam ook.

Fotoalbum maken

Heb je nog tig vakantiefoto’s op je laptop staan en kom je er maar niet aan toe de boel netjes te sorteren? Ha, dan heb je een goeie aan jouw knutselgrage kind, want die kan in no-time een paar digitale fotoalbums in elkaar fröbelen. Op internet vind je talloze fotoprogramma’s waarbij je het album naderhand ook kunt laten afdrukken, maar je kind kan ook gewoon lekker z’n gang gaan in een digitaal fotoprogramma – en de boel zelf vormgeven en opkalefateren met bijschriften, afbeeldingen en gekke plaatjes.  Jij blij en je kind ook, want die heeft weer een paar uur lol.

 

Maak je eigen poppenkastvoorstelling

Verzamel oude sokken, knutsel samen met je kind wat poppen en een leuk decor in elkaar, schrijf een script en film de boel met een smartphone. Vervolgens kan je kind supermakkelijk (vaak gewoon via een programma op je telefoon, maar er zijn ook veel apps die deze optie aanbieden) de beelden bewerken, er een muziekje onder plakken of effecten toevoegen. Wil je echt uitpakken? Dan kunnen jullie na afloop een premiere organiseren voor de hele familie. 

 

Nintendo Labo

Van een piano, huis, hengel, motor en modelauto tot een robot: met Nintendo Labo knutselt je kind z'n eigen Toy-Con-creaties die middels het Nintendo Switch-systeem (een draagbaar systeem waarmee je overal en met iedereen games kunt spelen) tot leven komen. Zo maakt je kind een lied, wint een race of vangt een vis met een ontwerp dat-ie helemaal zelf heeft gemaakt. En het leuke: met stickers, een likje verf of zelfgemaakte onderdelen kun je de knutselwerken ook nog versieren.

 

Elk Nintendo Labo-pakket wordt geleverd met software waarmee kinderen op allerlei manieren met de Toy-Con-creaties kunnen spelen. Zo is het mogelijk om met de motor te racen op de circuits uit de grand prix-stand, maar mag je ook zelf een baan ontwerpen. Met het robotpakket kan je kind het vernietigen van de stad even laten voor wat het is en uitdagingen aangaan waarmee hij nieuwe vaardigheden voor z'n robot vrijspeelt. Liever eerst oefenen? In de stand 'ontdekken' test je de boel uit zonder dat het punten kost. 

 

Goed, wij kunnen je wel vertellen hoe alles werkt, maar nog fijner is om het met eigen ogen te zien. Bekijk daarom onderstaande video.

 

In de winkels krijg je meer informatie over de beschikbaarheid van dit product. Om Nintendo Labo te gebruiken heb je een Nintendo Switch-systeem nodig.

De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Julia en de ruziënde ouders van Job.

Woensdagavond, zeven uur. Tegenover me zitten de ouders van zesjarige Job. Hij is universitair docent, zij advocaat. Hun stoelen staan zo ver mogelijk uit elkaar. Ze zijn net gescheiden. Ik friemel nerveus aan mijn kettinkje. Ze zijn bijna twintig jaar ouder dan ik; ik kom vers van de leraren opleiding. Het is niet de enige reden dat ik tegen dit gesprek opzie. Een paar dagen eerder hebben ze een scene getrapt op het volle schoolplein. Job stond er lijkbleek bij. Daarom heb ik ze gevraagd te komen praten.
 

Oorlog in mijn klaslokaal

Als ik naar hun strakke gezichten staar, denk ik: wat kan ik ze in godsnaam vertellen wat ze zelf niet bedacht hebben? Dan zie ik het verdrietige gezichtje van Job voor me. Ik moet voor hem opkomen. “Die ruzie op het schoolplein had niet mogen plaatsvinden”, zegt de vader. De moeder knikt. Ik haal opgelucht adem. Misschien wordt het makkelijker dan ik dacht. Dan vraagt de vader of hij het gebeuren mag toelichten. Per ongeluk zeg ik ja. Binnen de kortste keren is het oorlog in mijn klaslokaal. Vader verwijt moeder hem tegen de afspraken in het huis uit te hebben gezet omdat zij besloten heeft het te kopen. Moeder zegt dat hij haar ’s nachts belt en stalkt. Hij klaagt dat ze de kinderen tegen hem opzet. De verwijten vliegen als kogels heen en weer. 

De twee lijken niet meer door te hebben dat ik ook in het lokaal ben. Ik begin te begrijpen hoe Job zich moet voelen. Job. Hij was de makkelijkste kleuter van de wereld toen ik hem les gaf in groep 1. Nu slaat hij klasgenootjes, scheldt ze uit en luistert niet naar me. Hij blijft een kwartier weg als hij naar de wc moet, zodat ik hem overal moet gaan zoeken. Soms is hij overdreven positief, in een taal die te wijs is voor zijn leeftijd. Dan zegt hij: “Eet smakelijk, lieve juf.” Of: “Jij bent echt de liefste juf.”
 

Lees ook
Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

"U maakt hem kapot"

In gedachten hoor ik hem tegen zijn ruziënde ouders om de beurt zeggen: “Jij bent de allerliefste.” Te midden van het ouderlijke gescheld voel ik boosheid opkomen. Ik zou het liefst op de tafel slaan en roepen: “U maakt hem kapot!” Maar ik mag geen partij kiezen. “Mevrouw, meneer, mag ik uw aandacht?” vraag ik. Ik moet gillen om boven ze uit te komen. Ze kijken me verdwaasd aan. “Het spijt me. Ik word een beetje door u aan gestoken geloof ik.”

Er gebeurt een klein wonder: ze kijken geamuseerd. “Hoe denkt u dat deze situatie voor Job is?” vraag ik. Ik vertel waarom ik me grote zorgen maak over Job. Ik ben niet meer geïntimideerd, de rollen zijn omgedraaid, ik praat en praat. Als ik op hou kijken de twee geschrokken en bedremmeld. En dan komt er voorzichtig een normaal gesprek op gang. Het lijkt wel of ze wakker zijn geschud.

Desgevraagd zeggen ze beiden dat ze mijn observaties herkennen. En dat ze dolgraag de oude Job terug willen. En dat ze vanuit de grond van hun hart willen proberen hun verstoorde verhoudingen opzij te zetten waar het Job betreft. Ik stel voor dat we daartoe een aan onze school verbonden therapeut in de arm nemen. Ze nemen het met beide handen aan. Bij het weggaan helpt de vader de moeder in haar jas. Ik kijk ze voldaan na. Het zijn écht keurige mensen, denk ik.

 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >