speelgoedtips-knutselen-en-gamen

Speelt je kind graag op een spelcomputer, maar fröbelt het net zo lief een kartonnen auto in elkaar? Combineer gewoon het beste van twee werelden: leuk en nog leerzaam ook.

Fotoalbum maken

Heb je nog tig vakantiefoto’s op je laptop staan en kom je er maar niet aan toe de boel netjes te sorteren? Ha, dan heb je een goeie aan jouw knutselgrage kind, want die kan in no-time een paar digitale fotoalbums in elkaar fröbelen. Op internet vind je talloze fotoprogramma’s waarbij je het album naderhand ook kunt laten afdrukken, maar je kind kan ook gewoon lekker z’n gang gaan in een digitaal fotoprogramma – en de boel zelf vormgeven en opkalefateren met bijschriften, afbeeldingen en gekke plaatjes.  Jij blij en je kind ook, want die heeft weer een paar uur lol.

 

Maak je eigen poppenkastvoorstelling

Verzamel oude sokken, knutsel samen met je kind wat poppen en een leuk decor in elkaar, schrijf een script en film de boel met een smartphone. Vervolgens kan je kind supermakkelijk (vaak gewoon via een programma op je telefoon, maar er zijn ook veel apps die deze optie aanbieden) de beelden bewerken, er een muziekje onder plakken of effecten toevoegen. Wil je echt uitpakken? Dan kunnen jullie na afloop een premiere organiseren voor de hele familie. 

 

Nintendo Labo

Van een piano, huis, hengel, motor en modelauto tot een robot: met Nintendo Labo knutselt je kind z'n eigen Toy-Con-creaties die middels het Nintendo Switch-systeem (een draagbaar systeem waarmee je overal en met iedereen games kunt spelen) tot leven komen. Zo maakt je kind een lied, wint een race of vangt een vis met een ontwerp dat-ie helemaal zelf heeft gemaakt. En het leuke: met stickers, een likje verf of zelfgemaakte onderdelen kun je de knutselwerken ook nog versieren.

 

Elk Nintendo Labo-pakket wordt geleverd met software waarmee kinderen op allerlei manieren met de Toy-Con-creaties kunnen spelen. Zo is het mogelijk om met de motor te racen op de circuits uit de grand prix-stand, maar mag je ook zelf een baan ontwerpen. Met het robotpakket kan je kind het vernietigen van de stad even laten voor wat het is en uitdagingen aangaan waarmee hij nieuwe vaardigheden voor z'n robot vrijspeelt. Liever eerst oefenen? In de stand 'ontdekken' test je de boel uit zonder dat het punten kost. 

 

Goed, wij kunnen je wel vertellen hoe alles werkt, maar nog fijner is om het met eigen ogen te zien. Bekijk daarom onderstaande video.

 

In de winkels krijg je meer informatie over de beschikbaarheid van dit product. Om Nintendo Labo te gebruiken heb je een Nintendo Switch-systeem nodig.

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >