Beeld: Getty
Beeld: Getty

Alles went, zelfs een omgangsregeling voor je kinderen. Toch draait Jorinde’s maag zich elke keer nog om, wanneer ze haar zonen monter met een volle rugzak de deur uit ziet wandelen. Gevolgd door een stortvloed aan gedachten. 

Zoals:

1. Yes, de afstandsbediening het hele weekend voor mij! En de Sonos! Doei, Teen Wolf en Spongebob! En goddank éven geen Ronnie Flex, Broederliefde en dat hyperirritante ‘Kind van de duivel’. Wie heeft dat eigenlijk bedacht, dat happy hardcore weer hot and happening moet zijn?!

2. God wat is het stil. En wat zijn die kamers leeg. Als ik hun deuren dicht trek, valt het misschien minder op.

3. Gelukkig heb ik de hond nog.

4. En wijn.

5. Wat produceren die kinderen eigenlijk een bergen was. En afwas. Drie dagen zonder hen bespaart me toch zeker drie vaatwasblokjes en twee wasbeurten. Een vuilniszak aan lege verpakkingen. O, en minimaal een hele wc-rol per dag.

6. Getver, ik mis ze nu al. Hoe ze altijd maar om me heen huppelen. Die armpjes om mijn nek, wel honderd keer per dag. Het eindeloze gekwebbel. Het stoeien op mijn bed. Ik geloof dat ik zelfs het geruzie mis, en het duizendzevenenveertig keer “mama” op een dag.

7. Oké, niet overdrijven.

8. Maar ik mis dus wel een kwart van hun levens. De eerste drumles. Die stomme opmerking van de juf, waarover ze even willen kletsen. Vriendjes die ik niet ken omdat ze die alleen bij hun vader zien. Een stiefmoeder in hun leven die ze welterusten kust, in het bed dat ik ooit voor ze kocht.

9. Nou ja, het had natuurlijk ook anders gekund. Dat hun vader helemaal geen rol meer zou spelen in hun leven. En dat ze dan hadden moeten opgroeien zonder hem. En ik alles écht helemaal alleen moest doen. Wat soms best aantrekkelijk klinkt, maar in de realiteit vast stukken minder praktisch is – om het maar niet over die tere kinderzieltjes te hebben.

10. Zal ik de muur achter de bank een andere kleur schilderen? Ik kan al die vrije tijd nu net zo goed maar nuttig besteden.

11. Je bent geen betere moeder als je je kind elke dag van de week binnen een straal van een paar meter om je heen hebt. Herhaal: je bent geen betere moeder als je je kind elke dag van de week binnen een straal van een paar meter om je heen hebt. En kom op: als ik nog steeds getrouwd fulltime buitenshuis zou werken, in plaats van lekker single in mijn eigen kantoor aan huis, zou ik ze misschien wel nog minder zien.

12. Joepie, uitslapen!

13. Ach, kijk nou hoe zoet: een speelgoedpistooltje in mijn bed. Zie je, zo zijn ze er altijd nog een beetje.

14. Als ze mij maar niet missen. Zal ik ze appen? Nee, dan gaan ze me natuurlijk juíst missen. Ze hebben vast nog geen seconde aan me gedacht.

15. Loslaten. Ik moet loslaten. Ze hebben het daar óók fijn. Hun vader kan ze ook best troosten na een nachtmerrie. Of bij een kapotte knie.

16. Wat loop ik nou te janken. Ze zitten hemelsbreed tweeduizend meter verderop.

17. Ik kán natuurlijk gaan stappen vanavond.

18. Of daten…

19. Of – hé, The Voice Kids is op tv! Even kijken, kunnen we er na het weekend gezellig over nakletsen. Eten we de popcorn toch lekker gewoon dan op.

20. Nog drie nachtjes. Dan zijn ze er weer.

falende ouders

Niemand is perfect. Ook ouders niet, zo bewijzen deze hilarische momenten op Buzzfeed.

We doen ons best...

En proberen ze goed op te voeden....

 

Wait, stop! #nevermind #toolate #pottytraining #parentingfail #dadfail #donttellmom

Een bericht gedeeld door Phil Yeh (@philyeh) op

 
 

...maar dat lukt niet altijd

 
 
 
 

Soms hebben we íets teveel balgevoel...

 

...of last van de zwaartekracht

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geruzie kinderen stoppen
Beeld: Unsplash

De New Yorkse moeder Vered wilde altijd al drie kinderen. Die wens ging in vervulling, maar het continue geruzie van het stel kan ze missen als kiespijn. Zo maakte ze daar korte metten mee.

Vered schrijft op Scary Mommy hoe ze geniet van haar drie kinderen – tenzij ze aan het schreeuwen, slaan, duwen, schoppen, knijpen, schelden, zeuren en krabben zijn. Vered’s stresslevel schiet dan meteen omhoog en ze beschrijft hoe ze dan in een tweestrijd staat: ‘Moet ik de jongste verdedigen? Ze allemaal straffen? Ze een time-out geven? Het speelgoed waar ze om strijden afpakken? Ze hun excuses laten aanbieden? Ze in aparte kamers laten spelen?’

 

Niet ingrijpen

Vorig jaar liep het geruzie onderling echt uit de hand en zocht Vered hulp bij Tovah Klein, directeur van het Barnard College Center for Toddler Development. Deze specialist raadde haar simpelweg dit aan: ‘Laat de kinderen het zelf uitvechten. En als je daar niet bij wilt zijn, stuur ze dan naar hun kamer om de ruzie te beslechten.’ Volgens Klein werkt het juist averechts om als ouder in te grijpen in een ruzie: dan verandert namelijk de dynamiek en worden onbedoeld de kinderen tegen elkaar opgezet. Trek je je als ouder terug uit de ruzie, dan zullen de kinderen juist uiteindelijk samen een band krijgen.   

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Deze ouders hebben altijd gillende ruzie op vakantie >

 

Uitgeput en overstuur

Vered schrijft hoe ze deze nieuwe aanpak thuis uitprobeerde. Tijdens de eerste ruzies moest ze echt op haar tong bijten: ‘Ik realiseerde me toen pas hoe vaak ik me met het gekibbel had bemoeid, en hoe veel energie me dat gekost had, waarna ik uitgeput en overstuur was. Terwijl de kinderen tien minuten later alweer samen speelden en alles vergeten waren.’ Vered paste haar tactiek aan. ‘Als ik ze zag ruziën, zei ik: ‘Jullie mogen ruzie maken, maar niet waar ik bij ben.’

 

Laat ze met rust

Vered: ‘Zonder mij  als cruciale speler werd het ruziën ineens een stuk minder interessant voor ze.  Het intrigeerde me: wat kunnen ouders doen om hun kinderen onderling een gezonde en liefdevolle band te laten krijgen? Het antwoord: ze met rust laten. Is er helemaal geen ruzie meer in huis? Absoluut niet. Maar nu ik er geen deel meer van uit maak, gaan de ruzies veel meer over de aanleiding zelf. En vechten om een lichtzwaard is nou eenmaal minder interessant dan ruziën over mijn liefde en aandacht.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >