In samenwerking met Kek Mama

Zo eet je kind gemakkelijker groente en fruit

24.10.2022 10:15
groente fruit eten kind Beeld: Getty Images

Lang niet alle kinderen zijn te porren voor een lekker portie groente of stuk fruit: zo’n 60 procent van de één- tot twaalfjarigen haalt niet de richtlijnen voor gezonde voeding, blijkt uit onderzoek. Is het bij jou ook altijd gedoe aan tafel? Deze creatieve maar oersimpele tips helpen je een handje.

1. Maak er een feestje van

Oké, je hoeft heus de slingers niet op te hangen, maar een gezellig bord kan al wonderen doen. Maak oogjes van tomaten, een neus van broccoli en een mond van doperwten. Of wat dacht je bijvoorbeeld van deze vrolijke kattenpizaatjes of de kleurrijke regenboogpizza van Lidl*? Die staan binnen een halfuur op tafel en kun je naast de snacktomaten en olijven met allerlei verschillende groenten beleggen. Wedden dat het al een stuk leuker wordt aan tafel?

lidl regenboogpizza

2. Schep een dubbele portie groente op

Ja, je leest het goed. Uit onderzoek van Penn State University blijkt dat door simpelweg meer groente op te scheppen, kinderen al meer groente eten. De toename die we waarnamen is gelijk aan ongeveer een derde van een portie, of 12 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jonge kinderen,” vertelt onderzoeker Hanim Diktas. Deze strategie kan nuttig zijn voor ouders, verzorgers en leraren die kinderen proberen aan te moedigen om de aanbevolen hoeveelheid groente te eten.” Eén maar: kies wel voor groente die je kind sowieso al eet – een bord met een kilo spruiten zal geen wonderen doen.

3. Word creatief in de keuken

Natuurlijk is een oer-Hollands AVG’tje makkelijk en snel, maar niet alle kinderen worden hier blij van. Door iets creatiever met kruiden en ingrediënten om te gaan, kan het avondeten – en de bijbehorende groente – voor je kind al een stuk aantrekkelijker worden. Geen inspiratie? Lidl heeft maar liefst 413 recepten met groenten en fruit én een fantastische tool waarbij je jouw recept kunt personaliseren. Vul in waar je kind van houdt, waar-ie niet van houdt en hup: er komt een fijne lijst met recepten tevoorschijn. Een gemakkelijke die bomvol groenten zit, is bijvoorbeeld deze pasta met pompoen-sinaasappelsaus. Met pompoen, wortelen en sinaasappels!

lidl pompoen pasta

4. Leg er geen druk op

Je kind in z’n nek hijgen zodra hij een bord groente of fruit voorgeschoteld krijgt? Werkt niet. Je kunt beter voor een geniale hack gaan, die inmiddels al miljoenen keren is gedeeld op social media. Het is heel simpel, deelt de moeder: loopt met een paar stukken paprika naar je kind die – bijvoorbeeld – op de bank aan het gamen is. Vervolgens neem ik een hap terwijl ik vraag wat hij aan het doen is. Zonder er druk op te leggen, steek ik voorzichtig mijn hand naar hem uit om te zien of hij ook een stuk pakt.” Je voelt ‘m al aankomen: haar zoon eet uit zichzelf en zonder morren een stuk paprika. Kind kan de was doen.

5. Geef groente en fruit een leuke naam

Zoete lieve aardappelschotel, prinsessenpeer, Let it goooo-jibes: laat je creativiteit de vrije loop en geef groente en fruit een aantrekkelijke naam. Een simpele truc met bewezen effect, zo blijkt uit Engels onderzoek. Want hierdoor werd er maar liefst 99 procent meer groente gegeten op school.

Lidl boboti

*Lidl is al jaren de beste supermarkt in groente en fruit en dat is niet voor niets: de supermarkt koopt – anders dan andere supermarkten – rechtstreeks van hun eigen boeren en telers (uit Nederland of uit andere Lidl-landen), zonder tussenkomst van groothandels of veilingen, zodat het sneller, goedkoper én verser in de winkels aankomt. Zo kan het zo maar zijn dat de gisteren geoogste aardappels vandaag al op jouw bord liggen!