In samenwerking met Kek Mama

Moe en futloos? Dit is wat je moet weten over ijzertekort

21.09.2019 11:05
moe futloos ijzertekort

Een tekort aan ijzer kan vervelende gevolgen hebben: je voelt je moe, futloos en ziet bleek. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen

1. Dit zijn de symptomen van ijzertekort 

Als je een tekort hebt aan ijzer, voel je je futloos en moe. Je ziet vaak bleek en kunt ook last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en broze nagels. Met een eenvoudig bloedonderzoek kan je huisarts vaststellen of je een tekort aan ijzer hebt. 
 

2. Zij lopen meer risico op een ijzertekort 

IJzertekort kan bij alle leeftijden voorkomen. Vrouwen hebben een hogere ijzerbehoefte dan mannen, omdat ze tijdens de menstruatie ijzer verliezen. Naast vrouwen die ongesteld zijn, lopen vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, maar ook vegetariërs en duursporters (zowel mannen als vrouwen) meer risico op een tekort aan dit mineraal. 
 

3. Waarom is ijzer zo belangrijk? 

IJzer is essentieel voor het leven en je lijf. Voldoende ijzer draagt namelijk bij de vorming van rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren. IJzer is verder nodig om in onze cellen energie te produceren en zorgt voor een normale werking van het afweersysteem.
 

4. IJzersterkte voedingstips 

Er komen twee soorten ijzer voor in voeding: heemijzer en niet-heemijzer. In planten, noten en peulvruchten zit niet-heemijzer en dat wordt in mindere mate door je lichaam geabsorbeerd dan heemijzer. En dat heemijzer zit in dierlijke producten, zoals rood vlees. Ook uit vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, tomaat en citrusvruchten wordt ijzer goed opgenomen. 
 

5. Kun je ijzer ook in capsules innemen? 

Met Active Iron* en Active Iron B Complex Plus for Women* kun je je ijzertekort verantwoord aanvullen. De proteïneformule omhult en beschermt het ijzersulfaat van ontbinding in de maag. Dat betekent dat je met deze capsules geen last hebt van verstopping, zware diarree of misselijkheid. 

Active Iron bevat ijzersulfaat in een eiwitformule en dat zorgt ervoor dat je de capsule op nuchtere maag kunt innemen.

Active Iron B Complex Plus for Women geeft tegelijk ook vitaminen en andere mineralen af. Het bevat naast ijzersulfaat ook vitamine B6 en 400 mg Foliumzuur en is daarmee geschikt voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Het bevat ook vitamine B5, C, D en E. 

Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl. 

* Exclusief verkrijgbaar bij Etos en ► Etos.nl
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >