Als je kind vier jaar oud wordt, is dat een echte mijlpaal. Ook is het een grote verandering, want dan begint het leven op de basisschool. Omdat elk kind in Nederland naar school kan, kost de basisschool in de basis geen geld. De overheid betaalt deze kosten. Toch zal je tegen andere bedragen aanlopen. Hoeveel een kind op de basisschool kost, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Ondanks dat je niets voor je kind hoeft te betalen om naar school te kunnen, vragen de meeste scholen wel een vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte van het bedrag verschilt per school en regio. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 60 en 70 euro per kind per jaar. Er zijn ook scholen die veel en veel meer vragen. De school met de hoogste ouderbijdrage, het Quadratum Hoogbegaafden Onderwijs, vraagt bijvoorbeeld 1500 euro.
Lees verder onder de advertentie
Dit kost een kind op de basisschool
De ouderbijdrage hoeft je trouwens niet te betalen als je dat niet wil of kan: het wordt dan ook een vrijwillige ouderbijdrage genoemd. Het bedrag wordt besteed aan nieuwe schoolspullen, schoolreisjes en bijvoorbeeld aan het springkussen op een sportdag. Wil of kan je het bedrag niet betalen dan hoef je niet bang te zijn dat je kind niet mee mag op schoolreis: het is wettelijk vastgelegd dat elk kind aan alles mee mag doen op school.
Lees verder onder de advertentie
De kosten voor schoolspullen
Een basisschool mag niet aan ouders vragen om een laptop of tablet aan te schaffen voor hun kind. Wel zijn andere essentiële zaken nodig. Denk aan een rugzak, een broodtrommel en een drinkfles of -beker. Gymschoenen en gymkleding heeft je kind op de basisschool ook nodig. Al met al kom je dan uit op een bedrag van ongeveer 75 euro die je mee moet rekenen met de kosten voor een kind op de basisschool.
Lees verder onder de advertentie
Een bedrag voor schoolreisjes
Hoewel de vrijwillige ouderbijdrage vaak ook aan schoolreisjes besteed wordt, kan een school af en toe wat extra’s vragen aan ouders. Dit hangt van het uitje af, maar ook van de hoeveelheid betaalde vrijwillige ouderbijdrages. Een extra bedrag ligt vaak tussen de tien en dertig euro.
Kosten voor overblijven
Veel scholen kiezen tegenwoordig voor een continurooster, maar op sommige scholen gaan de kinderen tussen de middag nog naar huis. Lukt dat voor jullie niet, dan kun je gebruikmaken van de tussenschoolse opvang (TSO). Je kind blijft dan over op school. Overblijven kost gemiddeld tussen de twee en vier euro per keer. Stel je kind maakt twee keer per week gebruik van de TSO, dan kom je op kosten van 150 euro per kind per jaar.
Lees verder onder de advertentie
Totale gemiddelde kosten van een kind op de basisschool
Al met al betaal je voor een kind op de basisschool ongeveer 325 euro per kind per jaar aan kosten voor schoolreisjes en kerstdiners. Toch best een flink bedrag om rekening mee te houden. De kosten voor de buitenschoolse opvang hebben we dan nog niet eens meegerekend.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).