Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: een kant-en-klaarmaaltijd voor baby’s die echt voedzaam is, zonder toegevoegde troep én die je zo uit de kast trekt. Maar potjesbabyvoeding doet het verrassend goed. De ingrediëntenlijsten zijn overzichtelijk – spinazie, kip, aardappel – en bevatten geen toegevoegd zout of conserveringsmiddelen. Zelfs de extra toevoegingen als tarwezetmeel en koolzaadolie blijven binnen de perken.
Lees verder onder de advertentie
Volgens hoogleraar kindervoeding Hinke Haisma is het verschil met zelf koken qua voedingswaarde kleiner dan je denkt: “Er gaan allicht wat vitaminen verloren tijdens het bereidingsproces, maar dat gebeurt ook als je zelf kookt.” Fabrikanten hebben namelijk precies afgestelde processen om zoveel mogelijk vitamines te behouden, iets waar je thuiskeuken moeilijk tegenop kan.
Lees verder onder de advertentie
Babyvoeding uit een potje
Ook Victoire de Wild, kindervoedingsspecialist aan Wageningen University & Research, bevestigt dat de samenstelling van potjesvoeding meestal in orde is: “Als je een potje neemt, weet je zeker dat de voedingswaarde goed is.” En dat is best bijzonder, zeker nu veel kinderproducten vol zitten met misleidende labels en toegevoegde suikers.
Lees verder onder de advertentie
Strenge Europese wetgeving
Wat veel ouders niet weten: baby- en peutervoeding valt onder extra strenge Europese wetgeving. Er zijn duidelijke limieten voor zout, vet, koolhydraten en resten van bestrijdingsmiddelen. “Er is vaak speciale teelt en extra monitoring voor de gewassen in babyvoeding”, zegt De Wild. De eisen zijn zo streng, dat babyvoeding soms zelfs veiliger is dan een zelfgekookte maaltijd met supermarktgroenten.
Lees verder onder de advertentie
Smaakontwikkeling
Maar betekent dat dat je als ouder achterover kunt leunen? Niet helemaal. Want eten draait bij baby’s niet alleen om voedingsstoffen, maar ook om smaakontwikkeling. In de eerste levensjaren leren kinderen hoe broccoli smaakt, wat zacht of knapperig voelt en wat bitter of zuur betekent. “Een kind moet iets tien tot vijftien keer op verschillende momenten proeven om een nieuwe smaak te leren waarderen”, benadrukt de Wild.
Lees verder onder de advertentie
Smaken, structuren en combinaties
Zelf koken loont dus, vooral als je je kind wilt laten wennen aan allerlei smaken, structuren en combinaties. Haisma, die haar kinderen opvoedde in Brazilië waar potjes nauwelijks gebruikt worden, zag dat zelf: “Als je de maaltijden van je kind van jongs af aan bereidt, weet je veel beter waar ze aan toe zijn.”
Lees verder onder de advertentie
En dan is er nog iets: potjes zijn wel afgestemd op leeftijd, maar dat blijft een grove schatting. “Welke baby voldoet precies aan het ideale patroon? Elk kind is anders”, zegt Haisma. De structuur in een potje kan voor de één perfect zijn, terwijl een ander toe is aan meer uitdaging.
ussen slapeloze nachten, werkstress en kruipende baby’s door is het geen schande om naar een kant-en-klare optie te grijpen. Haisma: “Jonge ouders hebben het vaak hartstikke druk. In die zin zijn de potjes geweldig handig.”
Wie dus snel iets voedzaams op tafel wil zetten, zit met babyvoeding uit een potje helemaal goed. Maar wie de smaakpapillen van z’n kind écht wil uitdagen, doet er goed aan ook zelf de keuken in te duiken. Een mix van gemak en vers blijkt is toch wel het beste recept.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van een lezer. Deze week het verhaal van Aribel (31), Ze is kortgeleden voor het eerst moeder geworden, maar ze merk dat haar schoonmoeder erg geïnteresseerd is in haar zwangerschapskilo’s. Tot grote frustratie van Aribel.
Nieuwe liefde kent geen leeftijdsgrenzen, zeggen ze. Maar is dat écht zo als je partner flink ouder of juist jonger is? Een nieuwe studie laat zien dat geluk in een leeftijdsverschil-relatie niet altijd gelijk verdeeld is…
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van een lezer. Deze week het verhaal van Marlies (34), moeder van twee dochters van vijf en drie jaar. Ze merkt dat haar schoonmoeder haar oudste kleindochter duidelijk voortrekt en dat begint pijn te doen.
We willen allemaal dat onze kinderen gelukkig, gezond, veilig en een béétje succesvol worden. En oké, als ze toevallig miljardair worden, zeggen we daar ook geen nee tegen, toch? Kinderen met deze voornamen hebben dan ook de grootste kans om stinkend rijk te worden.
Elise (36) is moeder van twee zoontjes (6 en 4) en schrijft met veel liefde korte verhalen over het moederschap en alles wat daar onverwacht bij komt kijken. Haar verhalen zijn fictief, maar vaak geïnspireerd op de wereld van ouderschap met een flinke scheut herkenning, humor en een tikkeltje overdrijving. Tegelijkertijd werkt ze aan haar […]
Als jij bent opgegroeid in de jaren ’90 of vroege jaren 2000, dan weet je hoe anders de jeugd toen was. Geen smartphones, geen AirTags, geen ouders die elk moment wisten waar je was. Dit zijn elf momenten uit die tijd die pure nostalgie oproepen. .Op warme zomeravonden sprong je op je fiets, verdween je […]