In het derde trimester van je zwangerschap kan je baby gaan indalen. De kans is groot dat je hier iets van merkt. Wij vertellen je op welke signalen je kan letten.
Lees verder onder de advertentie
Wat is indalen?
Indalen houdt in dat je baby meer in je bekken zakt. In de meeste gevallen gaan baby’s in de laatste maanden van de zwangerschap met hun hoofd naar beneden liggen. Bij het indalen komt het hoofd tussen de bekkenbotten te liggen. In geval van een stuitligging ligt de baby -de naam zegt het al- met zijn stuit naar beneden. De baby ook op die manier indalen. Als hij met zijn stuit in het bekken is gedaald, kan hij helaas niet makkelijk meer omdraaien.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer dalen baby’s in?
Gemiddeld dalen baby’s tussen de 30 en de 38 weken in, maar het kan ook zo zijn dat de baby pas bij de bevalling indaalt. Is het niet je eerste zwangerschap? Dan is de kans groter dat je baby later indaalt. Dat komt omdat de baarmoeder wat meer is opgerekt en je kindje meer ruimte heeft.
Hoe merk je dat je kind aan het indalen is?
Je kunt dus al aan het begin van het derde trimester voelen dat je baby is ingedaald, maar het kan ook dat je dit nooit zal voelen, simpelweg omdat het pas bij de bevalling gebeurt. Hoe het voelt als je kindje indaalt? Dat verschilt heel erg per vrouw. Sommige vrouwen krijgen indalingsweeën. Dit is een scherpe, trekkende pijn. Je kunt ook kramp of harde buiken krijgen tijdens het indalen. Het kan ook dat je er helemaal niks van voelt.
Lees verder onder de advertentie
Signalen dat je baby ingedaald is
Als je kind eenmaal is ingedaald, kun je dat soms ook voelen. Zo kan je meer druk op je blaas krijgen, waardoor je vaker moet plassen. Ook kan lopen pijnlijker worden, omdat je baby tegen je bekken drukt. Je kan ook een drukkend gevoel op je vagina voelen. Vrouwen geven ook vaak aan dat het voelt alsof het kindje er al bijna uitkomt. Het voelt alsof de baby al heel diep zit en al bijna tussen hun benen hangt, terwijl dit niet het geval is.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een ingedaalde baby
Dit kan vervelend zijn, maar onthoud dat het voordelig is, als je baby al is ingedaald. Je baby kan namelijk niet meer naar een andere positie, dus hij ligt al helemaal klaar voor de geboorte. Ook kan de navelstreng niet meer bekneld raken. Voor jou heeft het ook voordelen, omdat de baby zo minder druk geeft op je longen en je maag. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van kortademigheid en brandend maagzuur. Ook hoeft je kindje tijdens de bevalling minder afstand af te leggen, waardoor je wat minder lang hoeft te persen.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je baby niet indaalt?
Is je kind al vroeg in het derde trimester ingedaald? Dat betekent niet dat je ook eerder gaat bevallen. Het kan net zo goed dat je baby nog twee weken na de uitgerekende datum blijft zitten. Daalt je baby maar niet in? Meestal betekent dit niks. Toch komt het soms voor de dat de verloskundige wil laten onderzoeken waarom het kindje niet indaalt. Het kan namelijk een medische oorzaak hebben. Zo kan er te veel vruchtwater zijn of de placenta kan voor de uitgang liggen. Het kan fijn zijn om dit te laten onderzoeken, zodat er een plannetje gemaakt kan worden. Maar nogmaals: meestal betekent het helemaal niks als je baby maar niet indaalt. Maak je dus vooral niet onnodig zorgen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een babyshower: je regelt het met alle liefde voor de zwangere, zo ook Nancy voor haar schoonzusje. Je stuurt de uitnodigingen, je verzint de spelletjes, je verzamelt alle babyfoto’s van de genodigden… En je bedenkt natuurlijk het gezamenlijke cadeau.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Een babyshower: je hangt ballonnen op, koopt een cadeau waarvan je hoopt dat het in de smaak valt en lacht net iets te hard om spelletjes met wc-rollen. Wat je niet verwacht, is dat één babyshower-cadeau de hele sfeer in één klap kan verpesten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.