Dit is de maximale hypotheek voor een gezin met een modaal inkomen in 2024

09.02.2024 12:33
maximale hypotheek modaal inkomen Bron: Unsplash

Een huis kopen in de huidige tijd is niet gemakkelijk, de huizenprijzen zijn torenhoog en het krijgen van een hypotheek is niet altijd makkelijk. Zo kun je een best aardig inkomen hebben, maar toch niet in staat zijn een huis te kopen. Hoeveel kun je bijvoorbeeld aan hypotheek krijgen met een modaal inkomen?

Oké, laten we het hebben over het modale salaris, oftewel het inkomen dat de meeste mensen in Nederland verdienen. “Modaal” komt eigenlijk van het Latijnse woord “modus”, wat je misschien wel kent uit de statistiek. Simpel gezegd, het is het inkomen dat het vaakst voorkomt in Nederland.

Wat is het modale inkomen van 2024 in Nederland?

De afgelopen jaren is het modale inkomen in Nederland sterkt gestegen. Dat klinkt goed, maar door de hoge inflatie is het niet altijd zo dat iedereen er onderaan de streep ook op vooruit is gegaan. Sterker nog, veel mensen zijn er financieel op achteruit gegaan de afgelopen jaren.

Maar wat is in 2024 nu het modale inkomen? Naar schatting van het CPB zal het modale salaris in 2024 stijgen naar 42.236 euro per jaar. In 2023 lag het modaal salaris in Nederland op een bruto jaarbedrag van 40.000 euro. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. Stel dus dat je allebei modaal verdient, dan is het gezamenlijke inkomen 84.472 euro.

Wat kun je lenen als gezin met een modaal inkomen?

Nu weten we wat een modaal inkomen is, maar wat kun je daar nu eigenlijk mee lenen? Hieronder zetten we een paar voorbeelden op een rij.

Gezin, allebei modaal inkomen

Een stel van allebei begin dertig met beiden een modaal inkomen, kan ongeveer 393.749 euro lenen. De maandlasten komen dan uit op zo’n 1831 euro.

Gezin 1,5 keer modaal

Stel dat één van de twee ouders parttime werkt, dan verdien je samen misschien wat minder dan twee keer modaal. Met een gezamenlijk inkomen van 1,5 keer modaal, dat is 63.354 euro, kun je een stuk minder hypotheek krijgen. De maximale hypotheek bedraagt dan 272.596 euro.

Alleenstaand modaal inkomen

Voor alleenstaande ouders die modaal verdienen (of gezinnen waarbij één ouder werkt) is het een heel stuk lastiger om een huis te kopen. Met een bruto jaarinkomen van 42.236 euro kun je als dertiger namelijk een maximale hypotheek krijgen van 190.158 euro.

Bovenstaande berekeningen zijn voor de aankoop van een eerste woning op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 15 jaar. Ervan uitgaande dat er geen andere schulden zijn. Bedragen zijn indicatief en kunnen verschillen per hypotheekverstrekker.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.