Hoeveel geld geven mensen gemiddeld uit aan een kraamcadeau?

18.05.2024 14:20
valentijn kerst cadeau Beeld: Getty Images

Ga je binnenkort op kraamvisite? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk om een cadeautje te kopen. Je wil immers niet met lege handen aankomen. Maar hoeveel geld geef je aan een kraamcadeau uit?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te zeggen: het is ‘t gebaar dat telt. Hoeveel het cadeau gekost heeft, zou niet uit moeten maken. Sterker nog: veel ouders krijgen in de kraamweek liever een helpende hand dan een fysiek cadeau. Zo is het helemaal geen gek idee om een avondmaaltijd voor het gezin te koken. Koken is namelijk net zo iets waar je als nieuwbakken ouders helemaal geen energie voor hebt, maar een goede maaltijd kun je op dat moment wel heel goed gebruiken.

Hoeveel geld voor een kraamcadeau?

Wil je toch een cadeau geven? Ook hartstikke leuk natuurlijk! We kunnen ook niet allemaal met een schaal lasagne voor de deur staan. En wat is er leuker dan shoppen voor iets koddigs als babykleertjes? Wat je hieraan uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jou. Het ligt er ook maar net aan wat je kwijt kunt. Het kan fijn zijn om te weten wat anderen gemiddeld aan kraamcadeaus uitgeven, zodat je een beeld hebt bij wat een gebruikelijk bedrag is voor een kraamcadeau.

Gemiddelde bedragen

Wat mensen aan een kraamcadeau uitgeven, is sterk afhankelijk van hun relatie tot het gezin. Zo kopen opa’s en oma’s van de pasgeboren spruit vaak duurdere cadeaus dan kennissen van het gezin. Deze gemiddelden kun je als leidraad nemen:

  • Gezinsleden van de ouders en beste vrienden: € 40 – € 100
  • Overige familieleden en vrienden: € 20 – € 50
  • Collega’s en kennissen: € 10 – € 30

Cadeau-inspiratie

Nu heb je een beeld bij de kosten van een kraamcadeau, maar wat is nou leuk om te geven? Natuurlijk kun je denken aan kleertjes (maat 50 of 56 is gebruikelijk, dan kan de baby de kleertjes snel aan, denk wel aan het seizoen), knuffeltjes, speeltjes, bijtringen en dekentjes. Je kunt ook gewoon de eerste en beste babyzaak inlopen en kijken of je iets leuks tegenkomt. Wil je meer uitpakken? Dan is een kraammand vol kleine cadeautjes hartstikke leuk. Of zet zelf een luiertaart in elkaar! Wil je origineel zijn? Wij hebben zeven originele kraamcadeaus op een rij gezet. De plank misslaan kan ook, dat doe je met deze cadeaus.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.