Geraldine: ‘Elke maand ‘krijgen’ mijn man en ik 50 euro zakgeld’

18.04.2024 19:05

Welkom bij Budget Babbels, waar moeders wekelijks hun (huishoud)boekje open doen over hun inkomsten, uitgaven en money tips. Deze keer Geraldine, moeder van drie meiden: een tweeling (3) en newborn. 

Wie: Geraldine (32) 
Baan: Verkoopmedewerkster bakkerij 
Inkomsten: 800 euro per maand (o.b.v. 15 uur per week) 

Duidelijk systeem

“De geldzaken van ons gezin zijn vrij overzichtelijk. Al het geld komt binnen op de rekening waar ook mijn man zijn salaris op wordt gestort, en van daaruit betalen we alle vaste lasten. De huur, de energierekening, de boodschappen, de kinderopvang en andere maandelijkse kosten. Een simpel en duidelijk systeem, waardoor we precies weten waar we aan toe zijn.

Maar laat ik niet vergeten: we gunnen onszelf ook wat plezier. Elke maand ‘krijgen’ mijn man en ik allebei 50 euro zakgeld om uit te geven zoals we willen. Hij bijvoorbeeld aan een game, ik aan een lekker luchtje. Het zijn die kleine extraatjes die het leven een beetje leuker maken, toch?

Lees ook – Sophie: ‘We sparen maandelijks 300 euro voor onze dochter’

Nieuwe lingerie

Als gezin hebben we ook gezamenlijke spaardoelen, zoals genoeg geld hebben voor onverwachte uitgaven, zoals een nieuwe auto. Ook willen we de voortuin en de badkamer ergens in de komende jaren opknappen.

Maar voor nu? Ik kijk stiekem al uit naar mijn persoonlijke spaardoel: nieuwe lingerie. Na een zwangerschap en periode van borstvoeding mag dat wel weer even.

Dubbele kosten

Nu, terugkijkend op onze financiële avonturen, kan ik wel zeggen dat het opvoeden van een tweeling een behoorlijke uitdaging was. Alles in tweevoud moeten aanschaffen – van meubels tot kleding – was een flinke klap voor onze portemonnee. Gelukkig vond ik mijn weg in de wereld van tweedehands spullen en aanbiedingen, waardoor we toch heel wat hebben kunnen besparen.

Een onverwacht voordeel waar we dankbaar voor zijn, is het kindgebonden budget. Hier wisten we vooraf niet vanaf, maar het bedrag maakt toch echt een verschil. Elk beetje helpt, zeker als je een gezin hebt.

Geld besparen

Onze favoriete manier om geld te besparen? Simpelweg vooruit plannen. Elke week bedenken we wat we gaan eten en halen we in één keer alle boodschappen in huis. Tweedehands kleding kopen en verkopen is ook een slimme manier om wat extra’s te verdienen en tegelijkertijd duurzaam bezig te zijn.

Vroeger was ik soms wat impulsief met geld uitgeven, maar die dagen zijn voorbij. Nu denk ik beter na voordat ik iets koop, vooral als het om grote aankopen gaat. Niets is zo teleurstellend als een miskoop!

Lees ook – Bobbi: ‘Die merkzonnebril van 350 euro had ik beter kunnen laten liggen’

Les voor later

Een belangrijke les die ik heb geleerd van mijn ouders is om geen schulden te maken en binnen je budget te blijven. Financiële zekerheid geeft rust, en dat is iets wat ik mijn kinderen ook wil meegeven.

Hoewel mijn kinderen nog te jong zijn om echt met geld om te gaan, zal ik ze later zeker leren om te sparen voor dingen die ze graag willen hebben. Zo leren ze de waarde van geld kennen en leren ze verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiën.”

Meedoen aan deze rubriek? Stuur een mail naar: redactie@kekmama.nl.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.