In samenwerking met Kek Mama

Zó maak je van je huis een comfortabele plek voor je gezin

13.04.2023 16:00

Het is een understatement: het weer in Nederland is nógal veranderlijk. Waar we een paar weken geleden nog met ijzige temperaturen te maken hadden, was maart een kletsnatte maand en hebben we inmiddels (halleluja, eindelijk!) wat zonnestralen gezien. Maar goed, die weersuitersten hebben ook invloed op je huis. Want hoe houd je het lekker warm (of juist koel) binnen? En hoe krijg je voldoende frisse lucht? Kortom: hoe zorg je voor een lekker plekkie thuis met je gezin? Nou, op déze manier!

Je kinderen die in de woonkamer of boven aan het spelen zijn, terwijl jij een momentje op de bank hebt voor jezelf, mét cappuccino of een goed glas wijn. Klinkt heerlijk comfortabel, toch? Je bent niet de enige: je in huis volledig comfortabel voelen is voor 84% van de Nederlanders één van de beste gevoelens die er bestaan, zo bleek uit onderzoek van dakramenspecialist VELUX. Toch is dat gevoel soms ver te zoeken, bijvoorbeeld als het buiten bloedheet of juist ijskoud is. Dat kan namelijk impact hebben op de behaaglijkheid in huis, en dus op je humeur. Over wel- of geen goed humeur gesproken: 62% geeft aan niet goed te kunnen slapen door hitte of juist kou. Het goede nieuws: dat kun je onder andere oplossen met onderstaande tips van VELUX, om je woning comfortabeler, energie-efficiënter én bovendien duurzamer te maken. Een win-winsituatie, dus.

Zorg voor een fijne thuisbasis voor jou en je kinderen door iedereen zijn steentje bij te laten dragen. Dus ouders, pas adviezen toe en geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Door onze volgende generatie mee te nemen in het veranderproces, bewandelen we samen de route naar energie-efficiëntere, duurzamere woningen.

1: Controleer bestaande ramen
Je denkt misschien dat je raam goed dichtzit, maar ongemerkt kan er nog een hoop tocht langs kieren of randen komen. Hier kun je makkelijk iets aan doen in de vorm van tochtstrips of borstelafdichtingen. Kwestie van even nauwkeurig plaatsen en klaar ben je – is het meteen een stuk minder koud in de winter.
Is je (dak)raam wel echt aan vervanging toe? Investeer dan in een goed alternatief. Kost misschien een duit, maar een goed dakraam gaat gemiddeld tot zo’n veertig jaar mee.

2: Verduister de boel
Grote kans dat er al gordijnen voor je ramen hangen, maar niet elk gordijn is even verduisterend. En da’s nou precies wat je nodig hebt. Zo zorgen verduisterende plisségordijnen voor een extra isolerend laagje in je huis, terwijl je aan de buitenkant weer kunt denken aan zonwering of rolluiken. Juiste raambekleding zorgt voor minder warmteverlies tijdens de kou én het houdt de warmte van buiten weer tegen zodra het snikheet is – zo houden jij en je kinderen het hoofd lekker koel.

3: Ventileren kun je leren
Ja hallo, we gooien het raam toch niet open als het ijskoud is buiten? Klinkt logisch, maar toch zorgt een dosis frisse lucht wel voor een gezonder en fijner klimaat in huis. Plan tijdens de winter daarom een paar vaste, korte ventilatiemomenten in. In de zomermaanden doe je dat vroeg in de ochtend of later in de avond, als het buiten frisser is. Overdag is het beter om ramen dicht te laten, zodat er geen warme lucht binnenkomt en je staat te puffen van de hitte.
Meer weten over hoe belangrijk het is om gezonde binnenlucht te hebben? Kijk dan eens op Gezond Binnen. En dit open- of dichtzetten van de ramen doe je niet alleen: een mooie opdracht voor (middel) grote kinderen.

4: Creëer thermische trek
Het klinkt als een ingewikkelde goocheltruc, maar dat is het niet. Simpel: zet zowel beneden als boven een paar (dak)ramen open: de oncomfortabele warme lucht stijgt dan op en verdwijnt zo, hup, door het dakraam naar buiten. Zorgt voor natuurlijke en duurzame verkoeling in huis en ook meteen voor een lekker briesje.

5: Benut de kracht van de zon
Je dak renoveren? Denk er dan eens aan om je dakoppervlak te gebruiken voor fotovoltaïsche (PV) of thermische zonne-energie, En wist je al dat je die zonnepanelen ook kunt combineren met dakramen? Hiermee haal je ook nog eens gratis warmte en daglicht binnen. Niet iets wat je één twee drie beslist, maar wel een goede om over na te denken. Zo ben je minder afhankelijk van energieprijzen of beschikbaarheid van energie.   

6: Isoleer slim
Het kan nogal een kostenpost zijn, je huis isoleren. Gelukkig zijn er verschillende soorten overheidssubsidies, bijvoorbeeld voor dak- of glasisolatie. Soms kan dat bedrag oplopen tot wel vijftien procent (!) van de isolatiekosten. Lees er hier meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VELUX.

Noot: Het marktonderzoek, uitgevoerd door VELUX, is afgenomen onder 2.000 mensen tussen de 25 en 65 jaar woonachtig in Nederland.