In samenwerking met Kek Mama

Ho ho ho: 5 tips voor een onvergetelijke kerst samen

25.12.2023 15:30

De feestdagen zijn bij uitstek de periode om quality time door te brengen met iedereen die je liefhebt. Een tijd van het maken van herinneringen en (her)beleven van tradities. Inspiratie nodig? Hebben we voor je: gezellig én toekomstproof.

Samen spelletjes spelen

Een klassieker die nooit verveelt: samen spelletjes spelen. Ga voor verschillende spellen voor alle leeftijden zodat iedereen mee kan doen. Denk aan een potje Monopoly, Triviant of Jenga. Niet zoveel in huis? Kijk dan eens op Marktplaats of in een tweedehands winkel en scoor daar de leukste spelletjes voor een prikkie. Sjoelbak iemand?

Heb je de smaak te pakken? Ga dan voor een spelletjesmiddag met de hele familie. Verdeel je familieleden in teams (een beetje tactisch wel, je wil natuurlijk niet dat de vlam al in de pan slaat voor het kerstdiner) en verspreid de spellen door en om het huis. Alles uit de kast al tig keer gespeeld? Ga dan voor nostalgie en kies voor Oud-Hollandse spelletjes. Je hebt vast nog wel ergens een spijker in huis voor een potje old school spijkerpoepen, een verdwaalde juten zak van Sinterklaas om in te zaklopen en kerstkransjes genoeg om te kranshappen.

Beeld: Getty Images

Een wandeling in de natuur

Na al dat eten en drinken is het verleidelijk om op te bank te blijven liggen, terwijl een frisse neus halen juist dan zo lekker kan zijn. Dus, hup naar buiten. Friemel die kinderhandjes in handschoenen, trek fijne schoenen aan en maak een mooie wandeling door de natuur met het hele gezin. Je kinderen extra bewust maken van alles wat ze zien? Speel dan ‘ik zie, ik zie… wat jij niet ziet’. Altijd goed. Vergeet niet om afvalzakjes mee te nemen, zodat je onderweg ook nog iets kunt bijdragen aan een schone omgeving en natuurlijk om wat schatten om mee te knutselen mee naar huis te nemen. En als je dan toch zo door de natuur aan het struinen bent; zet thuis dan meteen de verwarming uit. Besparen én genieten in één.

Knutselen met natuurlijke materialen

Tijdens de kerstperiode is knutselen namelijk een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. Ga op zoek naar natuurlijke materialen zoals dennenappels, takjes en bladeren en maak hiermee mooie decoraties voor in huis. Denk aan zelfgemaakte kerstballen, kransen of tafeldecoraties. Hoewel we allemaal hopen op een witte kerst, is een groene op deze manier zeker net zo leuk.

Filmmarathon

Kerst is natuurlijk geen kerst als Kevin niet voor de 33ste keer home alone achterblijft. Dus zet die cheesy kerstfilm aan en kruip dicht tegen elkaar aan onder een dekentje op de bank. Warme choco erbij, misschien een flinke toef slagroom. Hoe kneuterig en o zo gezellig is dat! Kan meteen de verwarming een graadje (of twee) lager. Zeker als jullie ook nog allemaal die heerlijke foute (en warme!) kersttrui aan hebben. Kaarsjes erbij en het is meteen gezellig. Bespaar je nog stroom ook.

leukste_kerstfilms_op_netflix

Samen iets goeds doen voor anderen

Kerst draait niet alleen om gezelligheid binnen het gezin, maar ook om het delen van liefde en aandacht met anderen. Betrek je kinderen hierbij door samen iets goeds te doen. Bekijk of er misschien initiatieven zijn in de buurt om te kunnen helpen. Misschien kunnen jullie wel kaarten maken voor ouderen in het verzorginghuis of maak je de buurman, van wie je weet dat hij eenzaam is, wel heel blij met zelfgebakken koekjes. Op deze manier leer je je kinderen dat de kerstgedachte meer is dan cadeautjes uitpakken onder de boom en het eten van veel te veel kerstkransjes. Al… moeten die kerstkoekjes wel even voorgeproefd worden natuurlijk!

Ontspan!

Last, maar zeker not least: laat de hooggespannen verwachtingen los van wat jij denkt waar de ideale kerst aan zou moeten voldoen. Het maakt niet uit of je cadeautjes perfect zijn ingepakt, hoeveel gangen je kookt (of juist niet) of dat je je gezin drie avonden lang in de glitters steekt. Vlekvrij hou je ze toch niet en dat hoeft ook helemaal niet. Dus bespaar vooral ook zelf  de energie en laadt zo weer helemaal op voor het nieuwe jaar. Uiteindelijk draaien de feestdagen om het samenzijn met elkaar en het maken van herinneringen. En maar een héél klein beetje om winnen met Monopoly.

Met deze tips is je feest naast gezellig , ook nog eens helemaal toekomstproof. Op zoek naar meer inspiratie voor een spaarzame kerst? Essent verzamelde leuke en verrassende tips. Lees ze hier!