Duurzame Dinsdag: zo shop je preloved pareltjes voor je kids

05.09.2023 08:00
Beeld Getty Images

Het is de eerste dinsdag van september en dat betekent Duurzame Dinsdag. Een dag waarop we er even extra bij stilstaan hoe we onze levensstijl duurzamer kunnen maken. Want, eerlijk is eerlijk; met een druk gezinsleven schiet dat ‘groen doen’ er weleens bij in.

Misschien had je het je zwanger nog zo voorgenomen om niet te veel meuk voor de kinderen in huis halen. Kijk je nu om je heen zie je toch echt vijf soorten loopfietsen, drie playhouses en bergen aan schoenen die ‘echt allemaal knellen, mama’. Je ontkomt er soms ook niet aan; het oversized boxpakje van gister is vandaag alweer te klein, die trui ‘op de groei’ heeft alweer meer weg van een crop top.

Tweedehands schatten

Met de herfst voor de deur – al zou je het met deze heuse Indian Summer-temperaturen niet zeggen – is september voor veel mensen de maand die nieuwe garderobe in te slaan. Het is niet voor niets dé modemaand van het jaar met alle shows in grote steden. Oxfam komt met de tegenhanger Second Hand September, als ludieke actie en protest tegen de fast fashion die misschien ook wel in jouw kast verdwijnt.

Want waarom zou je niet eens tweedehands kopen? Platforms zoals Marktplaats, Vinted en United Wardrobe, en Sellby maken het makkelijker dan ooit om prachtige, kwalitatief goede spullen voor een prikkie te scoren. Denk aan die bijna nieuwe kinderfiets, een hippe commode of te gekke winterjas voor je kleuter.

Onze favorieten

Marktplaats

Best voor: Speelgoed, kindermeubels en kinderfietsen.
Waarom: Het gouwe ouwe Marktplaats heeft nog altijd een uitgebreid aanbod als het gaat om tweedehands kinderspullen. Hier kun je vaak complete sets speelgoed vinden, van Lego tot poppenhuizen. Ook voor grotere aankopen zoals kinderbedden en fietsen is dit een goede optie.

Vinted

Best voor: Alledaagse kinderkleding en -schoenen.
Waarom: Grote kans dat je die te schattige (en normaal te prijzige) schoentjes of winterjas van dat ene merk hier tegenkomt. De app is gebruiksvriendelijk en je kunt gemakkelijk zoeken op maat, merk en type kleding. Bovendien kun je ook kleding ruilen, wat een extra duurzaam element toevoegt.

United Wardrobe

Best voor: Designer en merk-kinderkleding.
Waarom: United Wardrobe richt zich op merk- en designerkleding. Als je op zoek bent naar dat ene bijzondere stuk voor een speciale gelegenheid, of gewoon graag merkkleding voor je kinderen koopt, dan is dit je go-to platform.

Sellpy

Best voor: Merk- en kinderkleding
Waarom: Sellpy gaat voor duurzaam, niet alleen vandaag maar het hele jaar door. Jij hoeft je gedragen items alleen in een tas te stoppen; Sellpy zoekt het uit, fotografeert de items en maakt de advertentie voor je. Jij hoeft ‘m alleen goed te keuren. Ideaal toch? Alles wat door Sellpy niet wordt verkocht, wordt gerecycled of gedoneerd aan goede doelen als Unicef of Save The Children.

Groen doen

Als je toch besluit nieuw te kopen, let dan op de duurzaamheid van het product. Ga voor artikelen die lang meegaan en niet na een seizoen uit elkaar vallen. Kijk ook naar de materialen: zijn ze biologisch, gerecycled of op een andere manier duurzaam geproduceerd? Lees het label!

 1. Kies voor Kwaliteit
  Het lijkt misschien duurder op het eerste gezicht, maar kwalitatief betere spullen gaan langer mee. Zo bespaar je op de lange termijn.
 2. Wees Creatief
  Voordat je iets nieuws koopt, kijk eerst of je iets soortgelijks al in huis hebt. Een oude kast kan bijvoorbeeld een tweede leven krijgen met een likje verf.
 3. Koop Lokaal
  Door lokaal te kopen, steun je niet alleen de lokale economie maar bespaar je ook op transportkosten en -uitstoot.
 4. Minimalisme
  Overweeg eens om minder maar beter te kopen. Dat bespaart niet alleen geld maar ook ruimte in huis en de kast. Je kind kan maar één winterjas tegelijk aan toch?