Zo check je of jouw kind overgewicht heeft

15.08.2019 21:49
overgewicht-bij-kinderen

Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14 procent in 2018 overgewicht. Maar wanneer heeft je kind overgewicht? En wat kun je daaraan doen?

Net als bij volwassenen kun je door de BMI (Body Mass Index) zien of je kind een gezond of ongezond gewicht heeft ten opzichte van zijn leeftijd en lengte. De eerste jaren wordt je kind bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (voorheen het consultatiebureau) gewogen en gemeten, zodra hij naar school gaat, neemt de jeugdarts (de vroegere schoolarts) dit over. 

 

BMI-meter

Wil je zelf checken of je kind te zwaar is? Op de website van het Voedingscentrum vind je een BMI-meter – waar ook onderstaand schema op is gebaseerd.

Leeftijd (jongens)     BMI (jongens)

2 jaar                        15 – 18,5

3 jaar                        14,5 – 18

4 jaar                        14,3 – 17,5 

5 jaar                        14 – 17,4

Leeftijd (meisjes)     BMI (meisjes)

2 jaar                       14,7 – 18

3 jaar                      14,4 – 17,6

4 jaar                       14 – 17,3

5 jaar                        14 – 17,2

 

Lees ook
Megan (8) heeft aangeboren obesitas: ‘Met zes maanden woog ze twaalf kilo’ >

 

Je kind heeft overgewicht: en dan?

Als je kind te zwaar is, dan is het goed om daar snel iets aan te doen. Overgewicht vergroot namelijk – net als bij volwassenen – de kans op suikerziekte of problemen met hart- en bloedvaten. Ook op sociaal vlak kunnen kinderen met overgewicht problemen ondervinden. Ze kunnen bijvoorbeeld gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en zelfs depressief worden.

Een paar tips. Eet je kind veel snoep, chips of zoetigheden? Pas dan zijn eetpatroon aan en kies voor gezondere tussendoortjes. Ook is het belangrijk dat-ie genoeg blijft bewegen. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een leuke sport voor je kind. Let op: zet je kind nooit zelf op een streng dieet, maar overleg altijd met een kinderdiëtist. Hij of zij kijkt samen met jou naar het voedings- en bewegingspatroon van je kind.

 

Gezonde eetgewoonten aanleren

Toegegeven: met al die reclames en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.

Bron: volksgezondheidszorg.info

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief >