Met een baby of dreumes in huis ben je de hele dag in de weer om hem van A naar B te tillen – en weer terug. Je kunt daardoor behoorlijk last krijgen van je rug. Wij zochten voor je uit wat je kunt doen om dat te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Het begint al in de kraamtijd: zodra je baby er eenmaal is, til je hem regelmatig van je schoot naar de commode om hem te verschonen. Of in en uit z’n bedje.
Maar het echte werk ontstaat zodra je kind een stuk zwaarder is en gaat kruipen. Je loopt constant achter hem aan en tilt hem op, om te voorkomen dat hij met z’n handjes alles probeert te grijpen wat er in z’n bereik ligt. Dat kan behoorlijk belastend zijn voor je rug. Om nog maar niet te spreken van het tillen van je kind in en uit de kinderstoel, de kinderwagen, het bad, enzovoorts
Lees verder onder de advertentie
Probeer je rug zoveel mogelijk te ontzien met de onderstaande tips. Geen garantie, maar wellicht helpt het:
Gebruik je knieën
Probeer je rug zoveel mogelijk gestrekt te houden en til je kind tussen je knieën door omhoog. Zet zo nodig je benen wat meer uit elkaar. Deze manier van tillen is vooral handig als je kind nog heel klein en niet zo zwaar is.
Lees verder onder de advertentie
Is je kind al wat zwaarder, of moet je bijvoorbeeld een zware doos luiers tillen, doe dit dan vóór je knieën langs. Ga niet door je knieën en buig iets voorover.
Doe het langzaam
Zorg ervoor dat je je kind nooit te snel tilt, maar zet de beweging rustig in gang. Hiermee komt er niet teveel druk in één keer op je rug te staan.
Met je kind is dit logisch, maar ook als je iets anders moet tillen: gebruik altijd twee handen. Zo verdeel je het gewicht.
Til symmetrisch
Zodra je je kind optilt, moet je ervoor zorgen dat je romp altijd zo symmetrisch mogelijk is. Dus: draai je lichaam niet door je rug te draaien, maar door je voeten te verplaatsen.
Hou je kind dichtbij
Als je je kind dicht bij je lichaam houdt, is dat het beste voor je rug. Ga bijvoorbeeld achter de kinderstoel staan als je je kind daar in of uit wilt halen. Je hoeft je lichaam dan ook niet te draaien. Hetzelfde geldt voor als je je baby van de grond wil tillen: des te dichter je ‘m bij je lichaam houdt, des te minder belastend voor je rug.
Lees verder onder de advertentie
Goede conditie
Een inkoppertje, maar zorg ervoor dat je sterke been-, buik- en rugspieren hebt. Des te minder belastend het tillen voor je lichaam is. Vooral tillen met gebogen knieën kost je veel energie.
Lees verder onder de advertentie
Beperk het tillen
Waar mogelijk laat je je kind zelf klimmen en voorkom dat je dat je hem moet optillen. Bijvoorbeeld als je opa en oma wil uitzwaaien bij het raam: zet een opstapje neer. Doe dingen ook veel zittend en laat je kind op schoot klimmen, in plaats van dat je hem vanaf de vloer oppakt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen