Slimme garderobe: budgetbewuste en duurzame tips voor kinderkleding

28.02.2024 11:05

Als ervaren moeder weet je dat elke tip die het leven makkelijker maakt, goud waard is. Met deze slimme tips kun je als moeder niet alleen geld besparen, maar ook bewust omgaan met de garderobe van je kleintjes.

Bespaar op kleding

Besparen op kleertjes begint bij slim winkelen. Maak gebruik van kortingsacties in de winkels en online en blijf alert tijdens de uitverkoop. Een persoonlijke bespaartip: koop kleding voor het volgende seizoen aan het einde van het huidige seizoen, wanneer de uitverkoop begint. Zo voorzie je je kind van de leukste outfits zonder de volle prijs te betalen.

Maak duurzame investeringen

Duurzaamheid is de nieuwe mode, zelfs in de kinderkledingkast. Kies voor hippe items van biologisch katoen of gerecyclede materialen. Ga voor tweedehands schatten om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Duurzaamheid betekent niet alleen groen, maar ook creatief. Ga aan de slag met DIY-upcyclingprojecten en geef oude kleding een make-over. Voeg een paar strijkpads toe aan die versleten broek of tover oude t-shirts om tot zomerse jurkjes. Duurzaam én stijlvol, dat is de way-to-go!

Tip voor als je in de havenstad bent: 5x tweedehands kinderkleding in Rotterdam

Sla slim in

Wees kieskeurig bij het inslaan van kleding. Overweeg welke maten je écht nodig hebt en stel complete setjes samen. Zo vermijd je impulsaankopen en houd je de kast georganiseerd. Denk strategisch over seizoenen: ga voor kleding die geschikt is voor allerlei weertypes. Ga voor uniseks items die je moeiteloos kunt doorgeven aan broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes.

Was op de juiste manier

Houd kleding in topvorm met een paar was-wijsheden! Volg de wasinstructies op het label als een en skip het overdreven gebruik van wasmiddel. Vermijd slijtage door kleertjes, als het kan, aan de lucht te laten drogen. Een eenvoudige truc voor het behoud van kwaliteit: draai kleding binnenstebuiten voordat je het wast. Hierdoor blijven kleuren langer behouden, vooral bij felgekleurde kledingstukken.

Kleding te klein?

Het groeiproces van kinderen gaat snel, veel te snel. Houd regelmatig ‘kleedmomenten’ om te controleren of alles nog past. Als iets te klein is geworden, sorteer dan uit wat weg kan en wat je kunt bewaren voor een eventuele volgende spruit. Tweedehands verkopen of doneren aan goede doelen zijn ook duurzame opties. Een andere optie is een ruilfeestje met vrienden met kids van verschillende leeftijden. Zo krijgen kledingstukken een tweede leven en het is ook nog ’s gezellig.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.