In samenwerking met Kek Mama

5x waarom het repareren van je spullen een goed idee is

23.09.2019 09:39
spullen repareren goed idee Beeld: Shutterstock

Bij een scheur in je lievelingsbroek of het kapotte speelgoed van de kinderen denk je al gauw aan weggooien of iets nieuws aanschaffen. Maar waarom niet repareren? Deze redenen maken dat zeker de moeite waard.

1. Voldaan en trots

Allereerst: repareren is leuk. Het gevoel dat je krijgt van iets zelf weten te maken en weer nieuw leven in te blazen, is het meer dan waard. Met recht kun je trots zijn op dat geschilderde kastje (plots weer hip), die grijpende speelgoedhijskraan of die fietsbel die weer rinkelt. Trots op jezelf en de kinderen trots op jou: lekker gevoel.

 

2. Leerzaam

Waarom niet samen met de kinderen iets repareren? Doe dat gezellig tijdens het knutselen. Het uit elkaar halen van spullen vinden ze enorm spannend en is ook nog eens leerzaam. Zo kun je samen werken aan een oplossing en leert je kind dat je niet direct naar de winkel hoeft te rennen voor iets nieuws als iets kapot is.

 

3. Gezelligheid met elkaar

Het maakt niet uit of je het vergeten bent- of nooit hebt geleerd. Er is altijd wel een buurvrouw of vriendin die goed is met naald en draad of juist iemand die van technische klusjes houdt, van wie je wat kunt leren. Tip: bij het lokale Repair Café repareer je samen kapotte spullen, krijg je direct deskundig advies, doe je heerlijke inspiratie op, terwijl je buurtbewoners ontmoet. Knuffels kun je repareren bij Repair Café Kids. Hier leren kinderen hun eigen speelgoed repareren.

 

4. Budget blij

Dat kinderen best duur zijn, dat weet je inmiddels wel. Ergens nieuw leven inblazen is goed voor de portemonnee. Besparen door bijvoorbeeld speelgoed, meubels of kleding te (laten) repareren kan best wat opleveren.

 

5. Goed voor het milieu

Een milieuactivist hoef je er niet voor te zijn. Maar je kunt door wat vaker wat te repareren (in plaats van weggooien), wel je steentje bijdragen aan de wereld van morgen. De afvalberg wordt zo immers kleiner. Door te repareren of te laten repareren doe je niet alleen iets goeds voor je portemonnee, maar het is nog duurzaam ook.

 

Ook jij kunt repareren. Vind alles om zelf aan de slag te gaan op: repareerhet.nl of deel het op #waardeerhetrepareerhet