wij blijven thuis zomervakantie

Als heel Nederland in de file staat op weg naar het zuiden, zetten deze moeders hun kind in een badje in de tuin. Tuinstoelen ernaast, fijn boek, iPad, niks meer te wensen.

Livia Liyanto (35) is getrouwd met Ron en moeder van Max (5).

“Overvolle hotels, eindeloos zoeken naar een plek op een terras, hutjemutje op het strand, dank je wel, daar geef ik mijn geld niet aan uit. Ik moet er niet aan denken. Drukte irriteert me. Daarom blijven wij in de zomervakantie lekker thuis. Het is dan heerlijk rustig in onze buurt, een wijk met veel jonge gezinnen. Tijdens de vakantie is het hier bijna uitgestorven.
 

Heerlijke stilte en rust

De stilte en rust vind ik heerlijk, en ook dat er bijna niemand in onze Albert Heijn is. Onze tuin is een fijne plek om te relaxen en Max kan er lekker spelen. Hij heeft een zandbak, glijbaan, trampoline en speelhuisje. Ik zit ernaast met een boek of mijn laptop. Soms gaan we naar het strand, maar dan pas op het einde van de middag, als de meeste dagjesmensen al weg zijn. Eén keer zijn we vroeger op de dag richting IJmuiden gegaan. Ik vond het vreselijk, die mensenmassa en het lawaai. Ook was het hartstikke druk op de weg. Dat doen we niet meer.
 

Lees ook
9x low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen >

 

'Ik blijf liever thuis'

Er is nog een reden waarom ik liever thuisblijf. Ik ben businesscoach en reis veel voor mijn werk. Zeker vier keer per jaar ben ik een paar weken weg om congressen te bezoeken en lezingen te geven. In juni moet ik bijvoorbeeld een tour maken door Azië. Toen Max nog niet leerplichtig was, nam ik hem altijd mee en plakten we er wat vakantiedagen aan vast. Dat kan niet meer. Door al dat reizen vind ik het extra fijn thuis te zijn. Op adem komen. Daarvoor hoef ik echt geen vliegtuig naar een ver oord te pakken. Thuisblijven voelt als pure luxe. Geen werk, geen mails, geen vliegtuig.
 

Op vakantie 'moeten'

Sommige mensen vinden het maar gek. Ik denk dat dit met de Nederlandse cultuur te maken heeft. Hier ‘moet’ je op vakantie om te ontspannen, maar ik moet helemaal niets. Ik kom uit Indonesië en daar is het helemaal niet gebruikelijk op vakantie te gaan. Veel families blijven gewoon thuis.
 

'Lang leve de Hollandse zomer'

Deze vakantie gaan we gezellige dingen doen met Max. Hij is gek op pinguïns, dus we gaan zeker nog een keer naar Artis. En we gaan picknicken in het park of in het bos. Max heeft er geen enkel probleem mee dat we niet echt op vakantie gaan. Hij beseft dat nog helemaal niet. Ik sluit trouwens niets uit. Misschien gaan we naar Spanje als Max ouder is en dat graag wil. Tot het zover is, blijft mijn motto: lang leve de Hollandse zomer thuis.”
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in het Kek Mama Zomerboek 2018.

 Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

baby dagje strand
Beeld: Unsplash

Zon, zee, strand: het zijn dé ingrediënten voor een geslaagde nazomerdag. En met deze handige tips maak je er ook met een baby een feestje van.

Natuurlijk kun je ook prima met een baby naar het strand (het is immers één grote zandbak, dus een walhalla om in te spelen). Toch is het handig om met sommige praktische zaken rekening te houden. Een dagje strand met een baby pak je als volgt aan.

 

Dit neem je mee

First things first: een geslaagd stranddagje met je baby begint met de juiste bevoorrading. Uiteraard neem je de basisspullen mee, zoals luiers, hydrofieldoeken, een extra romper en een speen. Maar denk ook aan zonnebrandcrème met een hoge factor, een zonnehoedje, badlaken, zwembroek en zwemluiers. Ook een parasol is aan te raden. Zo kunnen jullie de schaduw opzoeken als dat nodig is. De huid van je baby is nog erg gevoelig voor de zon en aan de kust voel je het door de verraderlijke wind minder snel wanneer je aan het verbranden bent.

 

En het slaapje?

Na het spelen, zand happen en spetteren in zee wil je baby waarschijnlijk graag een uiltje knappen. En dat doet-ie het liefst op een rustige, zandloze plek in de schaduw. Een strandtentje is hiervoor ideaal: lichtgewicht en dus makkelijk mee te nemen, en het biedt schaduw en bescherming tegen de wind. Leg in het tentje een grote, katoenen handdoek met eventueel een hydrofielluier er bovenop, en je kind heeft een heerlijk nestje om te slapen.

 

Lees ook
9x kindvriendelijke strandtenten >

 

Voeden en verschonen

Drinkt je baby alleen nog maar borstvoeding? Dan kun je je baby dus makkelijk op het strand voeden (het grote voordeel van moedermelk: altijd paraat en op de juiste temperatuur). Geef je flesvoeding, dan is het handig om thuis steriel, gekookt water in een thermoskan te doen. Neem ook een fles gewoon water mee, dan mix je dit samen tot de juiste temperatuur. Vergeet het ‘torentje’ met het juiste aantal schepjes kunstvoeding erin niet, en mixen maar. Eet je baby soms al wat vastere voeding? Een babyliga, banaan of boterham neem je makkelijk mee naar het strand.

 

Ook handig

Je kunt ook een klein opblaaszwembadje meenemen naar het strand. Hier gooi je wat speelgoed in, en je baby heeft dikke pret zonder onder het zand te zitten of op een onbewaakt moment weg te kruipen. Je kunt er ook een klein laagje zeewater in doen – uiteraard hou je dan goed toezicht om ongelukken te voorkomen.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Rome met kinderen
Beeld: Unsplash

Rome: de hoofdstad van Italië en een toffe stedentrip voor met je kinderen. Want Italianen zijn dol op bambini en op elke hoek vind je er pasta, pizza en gelato. Need we say more?

Wij zetten met hulp van Skyscanner een paar must sees in Rome voor je op een rij.


1. Het Colosseum

 

bellissimo Colosseo 🇮🇹 #colosseo #bellissimo #roma #holidays #summer #🇮🇹 #italie

Een bericht gedeeld door Laurie (@laorie78) op

Geschiedenis saai? Welnee! Al helemaal niet als je dit oude amfitheater van binnen bekijkt. Ooit was het de plek voor grote sportevenementen inclusief gladiatorengevechten, het bood plek aan zo’n 50.000 toeschouwers. Nu mag je het Colosseum zelf op je gemak van binnen bekijken. Het is het grootste amfitheater ter wereld. Extra fijn: kinderen mogen gratis naar binnen en met je entreekaartje kun je ook het Forum Romanum bezoeken. Wil je een lange wachtrij vermijden, boek je tickets dan online (wel tegen een kleine meerprijs).

 

2. Speelhal Explora

 

Water is my element

Een bericht gedeeld door Andrea Cirulli (@kerby82) op

Maar liefst 8000 vierkante meter hallen en tuinen vol spelletjes, educatieve ruimtes, een bibliotheek en een restaurant: bij Explora kan je kind zich uren vermaken. Het het niet voor niets 'Museo dei Bambini'. Hier speel je met water, is er een moestuin en er worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. De workshops zijn origineel: kinderen tussen 3 en 5 jaar kunnen bijvoorbeeld leren programmeren met hulp van robotbijen. Explora vind je in het centrum van Rome, vlakbij de Piazza del Popolo en Piazzale Flaminio.

 

Lees ook:
10x waarom Londen geweldig is met kinderen >


 

3. Smullen van pizza en ijs

 

Brilliant idea. Is this a thing? #garlicKnotCrust

Een bericht gedeeld door James Araujo (@uh_rouge_oh) op

Als je zegt dat jullie naar het land van de pizza en pasta gaan, dan staan je kinderen vast al te trappelen om weg te gaan. Het eten in Rome is om je vingers bij af te likken. Overheerlijke pizza’s eet je onder meer bij restaurant Sforno, bij Pizzeria Ai Marmi of Bafetto. En anders gebruik je de stelregel: waar een rij staat, is het goed. Waar kinderen natuurlijk ook dol op zijn, zijn ijsjes. En laat de beste ijsmakers nu nét uit Italië komen. Zeker op een warme dag is een gelato een heerlijke traktatie. Zoek bijvoorbeeld één van de tientallen smaken uit bij de populaire ijssalon Giolotti, vlakbij het Pantheon.

 

4. Trevi Fontein

Nog zo’n must-see in Rome. De Trevi-fontein is de beroemdste en één van de mooiste fonteinen in de stad. De fontein was te zien in tal van films en een paar dagen Rome zijn niet compleet zonder een glimp op te vangen van dit kunstwerk. Als je hier eenmaal bent, pak dan een muntje en gooi ‘m over je schouder in het water om een wens te doen. Men beweert dat je terugkeert naar Rome als je dit hebt gedaan. Geen vervelend vooruitzicht, toch?

 

5. Via Appia

Er leiden veel wegen naar Rome, maar er is er maar één de oudste: de Via Appia. De Via Appia, vrij vertaald de weg van Appius, is een weg die een heel ander Rome laat zien. Denk aan natuur, het leven op het platteland van toen en de Basiliek van Sint-Sebastiaan. Huur een fiets en verken de beroemde Via Appia, of ga voor een begeleide fietstocht waarbij je onderweg informatie krijgt. Onder meer Baja Bikes biedt fietstochten aan met een Nederlandstalige gids. Handig: tussen 09.00 en 16.30 uur is de weg afgesloten voor regulier verkeer en is het dus heerlijk rustig. Meefietsen kan vanaf 5 jaar.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >