Van de muziekbus tot de vreemdste dierentuin van Nederland: in Tilburg kun je je met kinderen prima een dag vermaken. Wij zetten de leukste uitjes voor je op een rij.

Natuurmuseum Brabant

tilburg met kinderen

Het Natuurmuseum Brabant is een leuk uitje voor het hele gezin. Hier leer je alles over bijvoorbeeld de IJstijd, maar je kunt er ook je kennis testen over wolven en het skelet van een potvis bewonderen. Kinderen kunnen er verschillende activiteiten doen, zoals mammoetjagen en vuur maken. Ook op de menukaart van het café is gedacht aan kinderen. Het Natuurmuseum Brabant is dan ook niet voor niets al vijf jaar op rij uitgeroepen tot leukste kidsmuseum van Noord-Brabant.

Extra fijn: het ligt pal tegenover het Centraal Station van Tilburg. Ook nog eens een heel kindvriendelijk uitje met de trein dus.

 

Openluchtzwembad

Het buitenzwembad Stappegoor is ideaal voor een warme, zomerse dag. Er zijn verschillende glijbanen, een wildwaterbaan en een fijne ligweide met verschillende speeltoestellen. Is het een dagje minder weer en wil je toch zwemmen, dan kan dat natuurlijk ook binnen in het 25-meterbad.  

 

Het Ontdekstation

tilburg met kinderen

Vlakbij het station van Tilburg vind je het Ontdektstation013. Vroeger werden in deze hal onderdelen voor treinen gemaakt, nu worden er workshops gegeven voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Zo kun je je eigen film, kunst en limonade maken, en zelfs vliegen met een drone.

 

Lees ook:
Dagje Amsterdam met je kind? Zo bereid je je voor >

 

Dierenpark

Het ‘vreemdste dierenpark van Nederland’: zo noemt Dierenpark De Oliemeulen zich. Ergens wel logisch, want waar anders kun je loslopende stinkdiertjes of vliegende hondjes tegenkomen? De Oliemeulen is één van de leuke, onbekende dierentuinen in ons land. Naast alle dieren is er een fijn restaurant met terras en een grote speeltuin.
Elke dag geven verzorgers er uitleg over de dieren. Bezoekers krijgen daarbij de kans om zelf ook een wurgslang of vogelspin even aan te raken.

 

Tilburgse Kermis

Hét jaarlijkse evenement waar Tilburg bekend om staat, is natuurlijk de kermis. Dit jaar wordt hij gehouden van 19 tot en met 28 juli. Van een draaimolen, mega slide tot aan een familieachtbaan: reken maar dat je je hier een paar uur kunt vermaken.

 

De Elektruck

Houd je kind van muziek? Dan moet je een bezoek brengen aan deze stoere stadsbus die van binnen is omgebouwd tot een digitale muziekwerkplaats. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen in de Elektruck leren remixen, hun eigen ringtone maken of een beat of rap opnemen. Naderhand kun je het eindresultaat als mp3 downloaden op de site.

 

Boulderen

tilburg met kinderen

Hoe? Jawel, ‘boulderen’ bestaat echt. Het is een soort puzzelen met je lichaam. Je klimt via korte routes omhoog op een wand van vier meter. Elke keer sta je voor nieuwe uitdagingen, want er zijn verschillende moeilijkheidsgraden. In boulderhal Block013, één van de vele klimhallen van ons land, kan je kind zelf een poging wagen of een les volgen.

 

Indoor speelparadijs

Karten, lasergamen of poolen met je voeten? Of liever een potje botsauto-voetbal spelen? Bij De Voltage heb je keuze uit maar liefst 50 verschillende activiteiten onder één dak. Voor kinderen zijn er speciale kinder-escaperooms en de allerkleinsten kunnen zich uitleven in het speelparadijs met een draaimolen, klimmuur en nog veel meer.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >