Beeld: SOS Kinderdorpen
Beeld: SOS Kinderdorpen

Wist je vast niet: Nederlandse kinderen horen bij de gelukkigste van de wereld. Dat is in Indonesië en andere plaatsen op de wereld wel anders. Met hun nieuwe theatershow ‘Het Genootschap van Wereldbetermakers’ willen Jochem van Gelder en Ron Bons dit duidelijk maken. Theater met een missie, zoals de presentator het zelf omschrijft.

In de voorstelling, een samenwerking met SOS Kinderdorpen, wordt kinderen gevraagd creatieve ideeën te bedenken voor kinderen die het niet zo goed hebben als zij. “We scholen ze om tot geluksambassadeurs”, zegt Jochem van Gelder. Compleet met officieel woord van de voorzitter, een eed en een beloning op het eind.

Spannend

Laat het maar over aan Jochem van Gelder, bekend van Praatjesmakers, en zijn collega Ron Bons om er iets gigantisch leuks van te maken. “Het is een spannend avontuur. Kwade krachten willen voorkomen dat de kinderen met een masterplan komen. De voorstelling is confronterend, maar bevat ook veel humor en muziek.”

Vuilnisbelt

Dat niet alle kinderen het even goed hebben als in Nederland, zag de presentator met eigen ogen. Voor SOS Kinderdorpen reisde hij naar Indonesië. “In Lembang Java werken kinderen op de vuilnisbelt. Ook zij hebben dromen, zoals piloot worden. Maar ze zeggen: ‘Dat kan niet, wij moeten echt hier blijven werken’. Het liefste zou je ze allemaal in de auto laden naar het SOS kinderdorp verder op. Wat is het contrast tussen die twee plekken schrijnend groot. In een kinderdorp krijgen kinderen een veilig thuis en een goede opleiding door de steun van een SOS moeder. Alle kinderen zouden een fijne en lieve familie moeten hebben en naar school moeten kunnen. Dan hebben ze de kans om zich goed te ontwikkelen en later een baan te vinden om voor zichzelf te zorgen”, vertelt Van Gelder.

De kinderen in de theaterzaal kunnen via een filmpje ervaren hoe het in Indonesië is. Een aanpak als die van SOS Kinderdorpen kan een oplossing zijn om kinderen ergens anders in de wereld gelukkiger te maken. “Tijdens de voorstelling nodigen we kinderen uit om vooral zelf hun creativiteit los te laten en met een goed idee te komen.”

Geen zwembad

Hoewel voorstelling vooral een leuke middag biedt, proberen Van Gelder en Bons kinderen ook bewust te maken van hun eigen geluk. “Ik merk nu al dat kinderen enthousiast zijn”, zegt de presentator. “’Hè, zijn wij de gelukkigste kinderen ter wereld? Wij hebben geen zwembad in de tuin’ hoor ik van kinderen. Het is goed voor ze om te realiseren dat er kinderen zijn in de wereld die in veel minder gelukkige omstandigheden moeten leven.”

Aan het einde van de tour, in 2019, worden alle “briljante, gekke en mooie” ideeën van de kinderen gebundeld in een boek. De minister-president van dienst mag dit cadeau in ontvangst nemen.

Maar voordat het zo ver is, zijn alle kinderen uitgenodigd om samen met Jochem van Gelder de wereld een beetje beter te maken. Het Genootschap komt langs in deze theaters. Per verkocht kaartje gaat er een euro naar SOS Kinderdorpen. 

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >