Beeld: SOS Kinderdorpen
Beeld: SOS Kinderdorpen

Wist je vast niet: Nederlandse kinderen horen bij de gelukkigste van de wereld. Dat is in Indonesië en andere plaatsen op de wereld wel anders. Met hun nieuwe theatershow ‘Het Genootschap van Wereldbetermakers’ willen Jochem van Gelder en Ron Bons dit duidelijk maken. Theater met een missie, zoals de presentator het zelf omschrijft.

In de voorstelling, een samenwerking met SOS Kinderdorpen, wordt kinderen gevraagd creatieve ideeën te bedenken voor kinderen die het niet zo goed hebben als zij. “We scholen ze om tot geluksambassadeurs”, zegt Jochem van Gelder. Compleet met officieel woord van de voorzitter, een eed en een beloning op het eind.

Spannend

Laat het maar over aan Jochem van Gelder, bekend van Praatjesmakers, en zijn collega Ron Bons om er iets gigantisch leuks van te maken. “Het is een spannend avontuur. Kwade krachten willen voorkomen dat de kinderen met een masterplan komen. De voorstelling is confronterend, maar bevat ook veel humor en muziek.”

Vuilnisbelt

Dat niet alle kinderen het even goed hebben als in Nederland, zag de presentator met eigen ogen. Voor SOS Kinderdorpen reisde hij naar Indonesië. “In Lembang Java werken kinderen op de vuilnisbelt. Ook zij hebben dromen, zoals piloot worden. Maar ze zeggen: ‘Dat kan niet, wij moeten echt hier blijven werken’. Het liefste zou je ze allemaal in de auto laden naar het SOS kinderdorp verder op. Wat is het contrast tussen die twee plekken schrijnend groot. In een kinderdorp krijgen kinderen een veilig thuis en een goede opleiding door de steun van een SOS moeder. Alle kinderen zouden een fijne en lieve familie moeten hebben en naar school moeten kunnen. Dan hebben ze de kans om zich goed te ontwikkelen en later een baan te vinden om voor zichzelf te zorgen”, vertelt Van Gelder.

De kinderen in de theaterzaal kunnen via een filmpje ervaren hoe het in Indonesië is. Een aanpak als die van SOS Kinderdorpen kan een oplossing zijn om kinderen ergens anders in de wereld gelukkiger te maken. “Tijdens de voorstelling nodigen we kinderen uit om vooral zelf hun creativiteit los te laten en met een goed idee te komen.”

Geen zwembad

Hoewel voorstelling vooral een leuke middag biedt, proberen Van Gelder en Bons kinderen ook bewust te maken van hun eigen geluk. “Ik merk nu al dat kinderen enthousiast zijn”, zegt de presentator. “’Hè, zijn wij de gelukkigste kinderen ter wereld? Wij hebben geen zwembad in de tuin’ hoor ik van kinderen. Het is goed voor ze om te realiseren dat er kinderen zijn in de wereld die in veel minder gelukkige omstandigheden moeten leven.”

Aan het einde van de tour, in 2019, worden alle “briljante, gekke en mooie” ideeën van de kinderen gebundeld in een boek. De minister-president van dienst mag dit cadeau in ontvangst nemen.

Maar voordat het zo ver is, zijn alle kinderen uitgenodigd om samen met Jochem van Gelder de wereld een beetje beter te maken. Het Genootschap komt langs in deze theaters. Per verkocht kaartje gaat er een euro naar SOS Kinderdorpen. 

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >



Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.



Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.



Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.



Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >