kinderen-dubai

Paula sprong bepaald geen gat in de lucht, toen haar vriend voorstelde om met de kinderen naar Dubai te gaan. Maar dochters Mila en Jette dachten: leuk, shoppen!

Moet dat nou, was mijn eerste reactie toen mijn vriend Remco voorstelde met de kinderen een week naar Dubai te gaan. Gewend aan knusse kampeervakanties in Italië en Frankrijk, leek Dubai me maar decadent. En absoluut niet geschikt voor kinderen. Maar Remco, die er al een keer met vrienden was geweest, was er lyrisch over. Bovendien konden we een week logeren bij een vriend die in de buitenwijk Motor City woont.

 

Blinkende shoppingmall

Mila en Jette waren meteen opgetogen over de trip naar de Verenigde Arabische Emiraten, vooral toen ze hoorden over de hypermoderne shoppingmalls. Ik twijfelde nog steeds. Ik houd ook van cultuur, en die zou daar natuurlijk ver te zoeken zijn. Maar ik ging reisboeken en internet raadplegen, en eigenlijk werd ik steeds enthousiaster. Dubai is schoon, veilig, comfortabel, en maar zes uur vliegen. En het belangrijkste: tegenover alle luxe en flitsende architectuur staan het oude stadscentrum en de Arabische cultuur. Kortom: voor mij een traditionele souk, voor de meiden een blinkende shoppingmall.

 

Peperdure zonnebrillen

De eerste twee dagen raasde er een zandstorm over de stad. Vanuit ons appartement op de zevende verdieping zagen we alleen een lichtbruine mist. Desondanks trokken we eropuit. De afstanden in Dubai zijn enorm. Je kunt niet zeggen: “Ga jij even lekker shoppen, dan duik ik de moskee in. Tot zo.” De beste manier om de stad te verkennen is met de metro of taxi. Veilig, tijdbesparend en niet duur. De eerste dagen liet ik alles maar gewoon over me heen komen. De ultramoderne gebouwen, de glimmende Porsches en Lamborghini’s, de blinkend schone straten. Hier en daar zag je mannen het zand van de stoep vegen, nergens was een bedelaar te bekennen. In Dubai Mall, ’s werelds grootste overdekte winkelcentrum, keken Mila, Jette en ik gefascineerd naar de Arabische mannen met hun rood-wit geblokte hoofddoeken en witte gewaden. En de zwaar gesluierde vrouwen met peperdure zonnebrillen en designertassen.

 

Middag strand of zwembad

Omdat we maar een week hadden, wilde ik zo veel mogelijk zien. Voor Mila en Jette bouwden we rustmomenten in, zoals een middag aan het strand of het zwembad, waardoor het ook voor hen prima was vol te houden. 

 Het Aquaventure Waterpark op Palm Island was een knallend succes. Ze gleden er van allerlei enorme glijbanen met namen als The Tower of Neptune en The Tower of  Poseidon. Na lang dubben waagde Mila het erop: vanaf een angstaanjagende hoge glijbaan roetsjte ze steil naar beneden om vervolgens in een doorzichtige tunnel weer een beetje bij haar positieven te komen. Ondertussen zwommen de haaien en roggen boven haar hoofd.

Ook wat cultuur betreft was er gelukkig genoeg te beleven. Vanuit het moderne gedeelte gaat er een metro naar het oude centrum van de stad. Bij Dubai Creek stapten we in een houten bootje, een abra, dat ons samen met tientallen  lokale passagiers over de rivier naar de souk bracht. Overal op het water zag je bootjes met kruiden, vis en andere handelswaren. In de overdekte souk dwaalden we door een wirwar van nauwe straatjes en vergaapten ons aan de grote hoeveelheden goud.

Van tevoren waarschuwden onze vrienden dat onze blonde  dochters een bezienswaardigheid zouden vormen. We moesten niet raar opkijken als mensen ze wilden aanraken, maar dat viel uiteindelijk enorm mee.

 

Absolute hoogtepunt met kinderen in Dubai

Hoog op mijn verlanglijst stond de Sheikh Zayed-moskee in Abu Dhabi, de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. Ik ging ervan uit dat we daar even naartoe zouden rijden, maar vanwege de enorme afstand zou het toch wel een dag kosten, dus besloten we niet te gaan. De Jumeirah-moskee in Dubai zelf is vele malen kleiner, maar zeker zo indrukwekkend – óók voor Mila en Jette, die tijdens de rondleiding uitleg kregen over de islam.

De jeepsafari door de woestijn was het absolute hoogtepunt. Heel toeristisch, maar daarom niet minder leuk. Onze chauffeur had er zin in en scheurde over de kolossale zandduinen. Alsof we in een achtbaan zaten. Vonden Mila en Jette natuurlijk geweldig. We zaten ook nog even op een kameel, een attractie die je vooral op de stranden veel ziet. Die beesten zijn van dichtbij echt groter dan je denkt en comfortabel is anders. Jette vloog naar voren toen de kameel ging staan en belandde bijna in het zand. Ze gilde zo hard dat ik medelijden met die kameel had. Maar uiteindelijk hebben we heel erg gelachen. Een kamelenrit is über toeristisch, maar het hoort er natuurlijk wel een beetje bij.

 

Spectaculair hoog

Wat echt heel mooi is in Dubai, is de zonsondergang. Het zand op het strand of in de woestijn verandert dan van kleur: van lichtgeel naar oker en uiteindelijk oranje. Daarna is het van de ene op de andere seconde donker en zie je een enorme sterrenhemel. Ik kon daar echt geen genoeg van krijgen.

Tot slot mocht een bezoek aan de Burj Khalifa natuurlijk niet ontbreken. Met zijn 828 meter is dit de hoogste toren ter wereld. Compleet met een over the top lichtshow. Rond een uur of zes is er ook een fonteinenshow in het water voor de wolkenkrabber. Vanaf de grond is de Burj Khalifa al spectaculair hoog, maar het leukste is natuurlijk om naar boven te gaan. We stapten uit op de 124e verdieping, waar we in één oogopslag Dubai zagen liggen. Het is een prachtige, fascinerende stad, met veel meer gezichten dan je zou denken.

 

Zien

Een fantastisch uizicht

De Burj Khalifa is de hoogste toren ter wereld. Pompeus, maar zo’n uitzicht tref je nergens anders. Reserveren is verplicht.

 

Miljoenen sieraden
Het goud blinkt je tegemoet in de Gold Souq. Van verfijnde sieraden tot uitbundige ontwerpen.

Een prachtige moskee
De Jumeirah-moskee is ook toegankelijk voor niet- moslims.  Onze gids vertelde onder houdend over de islam, waardoor het ook voor Mila en Jette boeiend was. Reserveren is niet nodig. 

De oude wijken
In het Al Fahidi Historical District lieten we de moderne architectuur achter ons en liepen langs zandkleurige huizen, knusse cafés en mooie kunstgalerieën.

 

Doen

Van de glijbaan
Aan wildwaterparken geen gebrek. Wij brachten een paar uur door in het Aqua venture Waterpark. Niet goedkoop, maar je scoort gegarandeerd punten bij de kinderen.

 

 

Op jeepsafari
Zeker doen: de jeepsafari door de woestijn. Wij deden een dagtocht, maar er zijn ook meerdaagse safari’s waarbij je overnacht. 

Shoppen
Jette en Mila verheugden zich enorm op een bezoek aan Dubai Mall. Meer dan twaalfhonderd winkels, een aquarium, een overdekt themapark en talloze restaurants – een stad op zich. 

 

Eten

Italiaanse IJsjes
Van decadent tot streetfood  – Dubai heeft het allemaal.  Wij aten geurige Indiase curry’s in House of Curry en haalden heerlijk Italiaans ijs bij Morelli’s Gelato

Kebab met uitzicht
Genieten van de Arabische keuken én van een panoramisch uitzicht: bij Shabestan kun je terecht voor lunch en diner voor onder meer sappige kebabs. 

Lekkere muesli
Hipster of niet, in het loft-achtige café Tom & Serg met open keuken serveren ze goede koffie en knapperige, homemade muesli.

Pizza op het strand
Zin in een pizza op het strand, bel dan Freedom Pizza en ze komen hun heerlijke en gezonde pizza’s afleveren tot aan je strandbed. 

 

Slapen

In een hotel aan het strand
Een knusse bed and breakfast zul je niet snel vinden in Dubai, daar staat tegenover dat het barst van de kindvriendelijke hotels en resorts. Sheraton Jumeirah Beach Resort bijvoorbeeld, gelegen aan een rustig strand zonder golfslag.

In de verzonken stad
Maar liefst vijftienhonderd kamers telt het complex van Atlantis The Palm Hotel, dat  – hoe kan het ook anders –  is gebaseerd op de mythe van de verzonken stad. 

Lekker bij het zwembad
The Park Hyatt Dubai is slechts tien minuten verwijderd van Dubai Airport, met een fijn buitenzwembad voor de kinderen en ruime kamers. 

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2016. 

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >