Paula sprong bepaald geen gat in de lucht, toen haar vriend voorstelde om met de kinderen naar Dubai te gaan. Maar dochters Mila en Jette dachten: leuk, shoppen!

Moet dat nou, was mijn eerste reactie toen mijn vriend Remco voorstelde met de kinderen een week naar Dubai te gaan. Gewend aan knusse kampeervakanties in Italië en Frankrijk, leek Dubai me maar decadent. En absoluut niet geschikt voor kinderen. Maar Remco, die er al een keer met vrienden was geweest, was er lyrisch over. Bovendien konden we een week logeren bij een vriend die in de buitenwijk Motor City woont.

 

Blinkende shoppingmall

Mila en Jette waren meteen opgetogen over de trip naar de Verenigde Arabische Emiraten, vooral toen ze hoorden over de hypermoderne shoppingmalls. Ik twijfelde nog steeds. Ik houd ook van cultuur, en die zou daar natuurlijk ver te zoeken zijn. Maar ik ging reisboeken en internet raadplegen, en eigenlijk werd ik steeds enthousiaster. Dubai is schoon, veilig, comfortabel, en maar zes uur vliegen. En het belangrijkste: tegenover alle luxe en flitsende architectuur staan het oude stadscentrum en de Arabische cultuur. Kortom: voor mij een traditionele souk, voor de meiden een blinkende shoppingmall.

 

Peperdure zonnebrillen

De eerste twee dagen raasde er een zandstorm over de stad. Vanuit ons appartement op de zevende verdieping zagen we alleen een lichtbruine mist. Desondanks trokken we eropuit. De afstanden in Dubai zijn enorm. Je kunt niet zeggen: “Ga jij even lekker shoppen, dan duik ik de moskee in. Tot zo.” De beste manier om de stad te verkennen is met de metro of taxi. Veilig, tijdbesparend en niet duur. De eerste dagen liet ik alles maar gewoon over me heen komen. De ultramoderne gebouwen, de glimmende Porsches en Lamborghini’s, de blinkend schone straten. Hier en daar zag je mannen het zand van de stoep vegen, nergens was een bedelaar te bekennen. In Dubai Mall, ’s werelds grootste overdekte winkelcentrum, keken Mila, Jette en ik gefascineerd naar de Arabische mannen met hun rood-wit geblokte hoofddoeken en witte gewaden. En de zwaar gesluierde vrouwen met peperdure zonnebrillen en designertassen.

 

Middag strand of zwembad

Omdat we maar een week hadden, wilde ik zo veel mogelijk zien. Voor Mila en Jette bouwden we rustmomenten in, zoals een middag aan het strand of het zwembad, waardoor het ook voor hen prima was vol te houden. 

 Het Aquaventure Waterpark op Palm Island was een knallend succes. Ze gleden er van allerlei enorme glijbanen met namen als The Tower of Neptune en The Tower of  Poseidon. Na lang dubben waagde Mila het erop: vanaf een angstaanjagende hoge glijbaan roetsjte ze steil naar beneden om vervolgens in een doorzichtige tunnel weer een beetje bij haar positieven te komen. Ondertussen zwommen de haaien en roggen boven haar hoofd.

Ook wat cultuur betreft was er gelukkig genoeg te beleven. Vanuit het moderne gedeelte gaat er een metro naar het oude centrum van de stad. Bij Dubai Creek stapten we in een houten bootje, een abra, dat ons samen met tientallen  lokale passagiers over de rivier naar de souk bracht. Overal op het water zag je bootjes met kruiden, vis en andere handelswaren. In de overdekte souk dwaalden we door een wirwar van nauwe straatjes en vergaapten ons aan de grote hoeveelheden goud.

Van tevoren waarschuwden onze vrienden dat onze blonde  dochters een bezienswaardigheid zouden vormen. We moesten niet raar opkijken als mensen ze wilden aanraken, maar dat viel uiteindelijk enorm mee.

 

Absolute hoogtepunt met kinderen in Dubai

Hoog op mijn verlanglijst stond de Sheikh Zayed-moskee in Abu Dhabi, de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. Ik ging ervan uit dat we daar even naartoe zouden rijden, maar vanwege de enorme afstand zou het toch wel een dag kosten, dus besloten we niet te gaan. De Jumeirah-moskee in Dubai zelf is vele malen kleiner, maar zeker zo indrukwekkend – óók voor Mila en Jette, die tijdens de rondleiding uitleg kregen over de islam.

De jeepsafari door de woestijn was het absolute hoogtepunt. Heel toeristisch, maar daarom niet minder leuk. Onze chauffeur had er zin in en scheurde over de kolossale zandduinen. Alsof we in een achtbaan zaten. Vonden Mila en Jette natuurlijk geweldig. We zaten ook nog even op een kameel, een attractie die je vooral op de stranden veel ziet. Die beesten zijn van dichtbij echt groter dan je denkt en comfortabel is anders. Jette vloog naar voren toen de kameel ging staan en belandde bijna in het zand. Ze gilde zo hard dat ik medelijden met die kameel had. Maar uiteindelijk hebben we heel erg gelachen. Een kamelenrit is über toeristisch, maar het hoort er natuurlijk wel een beetje bij.

 

Spectaculair hoog

Wat echt heel mooi is in Dubai, is de zonsondergang. Het zand op het strand of in de woestijn verandert dan van kleur: van lichtgeel naar oker en uiteindelijk oranje. Daarna is het van de ene op de andere seconde donker en zie je een enorme sterrenhemel. Ik kon daar echt geen genoeg van krijgen.

Tot slot mocht een bezoek aan de Burj Khalifa natuurlijk niet ontbreken. Met zijn 828 meter is dit de hoogste toren ter wereld. Compleet met een over the top lichtshow. Rond een uur of zes is er ook een fonteinenshow in het water voor de wolkenkrabber. Vanaf de grond is de Burj Khalifa al spectaculair hoog, maar het leukste is natuurlijk om naar boven te gaan. We stapten uit op de 124e verdieping, waar we in één oogopslag Dubai zagen liggen. Het is een prachtige, fascinerende stad, met veel meer gezichten dan je zou denken.

 

Zien

Een fantastisch uizicht

De Burj Khalifa is de hoogste toren ter wereld. Pompeus, maar zo’n uitzicht tref je nergens anders. Reserveren is verplicht.

 

Miljoenen sieraden
Het goud blinkt je tegemoet in de Gold Souq. Van verfijnde sieraden tot uitbundige ontwerpen.

Een prachtige moskee
De Jumeirah-moskee is ook toegankelijk voor niet- moslims.  Onze gids vertelde onder houdend over de islam, waardoor het ook voor Mila en Jette boeiend was. Reserveren is niet nodig. 

De oude wijken
In het Al Fahidi Historical District lieten we de moderne architectuur achter ons en liepen langs zandkleurige huizen, knusse cafés en mooie kunstgalerieën.

 

Doen

Van de glijbaan
Aan wildwaterparken geen gebrek. Wij brachten een paar uur door in het Aqua venture Waterpark. Niet goedkoop, maar je scoort gegarandeerd punten bij de kinderen.

 

 

Op jeepsafari
Zeker doen: de jeepsafari door de woestijn. Wij deden een dagtocht, maar er zijn ook meerdaagse safari’s waarbij je overnacht. 

Shoppen
Jette en Mila verheugden zich enorm op een bezoek aan Dubai Mall. Meer dan twaalfhonderd winkels, een aquarium, een overdekt themapark en talloze restaurants – een stad op zich. 

 

Eten

Italiaanse IJsjes
Van decadent tot streetfood  – Dubai heeft het allemaal.  Wij aten geurige Indiase curry’s in House of Curry en haalden heerlijk Italiaans ijs bij Morelli’s Gelato

Kebab met uitzicht
Genieten van de Arabische keuken én van een panoramisch uitzicht: bij Shabestan kun je terecht voor lunch en diner voor onder meer sappige kebabs. 

Lekkere muesli
Hipster of niet, in het loft-achtige café Tom & Serg met open keuken serveren ze goede koffie en knapperige, homemade muesli.

Pizza op het strand
Zin in een pizza op het strand, bel dan Freedom Pizza en ze komen hun heerlijke en gezonde pizza’s afleveren tot aan je strandbed. 

 

Slapen

In een hotel aan het strand
Een knusse bed and breakfast zul je niet snel vinden in Dubai, daar staat tegenover dat het barst van de kindvriendelijke hotels en resorts. Sheraton Jumeirah Beach Resort bijvoorbeeld, gelegen aan een rustig strand zonder golfslag.

In de verzonken stad
Maar liefst vijftienhonderd kamers telt het complex van Atlantis The Palm Hotel, dat  – hoe kan het ook anders –  is gebaseerd op de mythe van de verzonken stad. 

Lekker bij het zwembad
The Park Hyatt Dubai is slechts tien minuten verwijderd van Dubai Airport, met een fijn buitenzwembad voor de kinderen en ruime kamers. 

 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2016. 

In samenwerking met Kek Mama