openluchttheater kinderen
Beeld: Pexels

Je wilt cultuur, zon en gezelligheid met de kinderen: dan is een openluchttheater voor jullie de place to be. Dit zijn de leukste op een rijtje, mét kindervoorstellingen.

1. Caprera Openluchttheater

openluchttheater kindervoorstellingen

In: Bloemendaal

Met de zomerse vibe zit het hier wel snor, want openluchttheater Caprera ligt middenin de duinen en het bos. De tribune van het theater is tegen een duinpan gebouwd en er is plek zat: 1100 gasten kunnen er zitten. Het podium alleen al is het bewonderen waard: de vijver tussen het publiek en de bühne geeft de boel een sprookjesachtig gevoel. Elke zomer is er dans, opera, cabaret én natuurlijk kindervoorstellingen.  Denk aan De Gruffalo, Koning van Katoren en kindercabaret.

 

2. Openluchttheater Valkenburg

openluchttheater kindervoorstellingen

In: Valkenburg

Een locatie met historie. Dit openluchttheater is gebouwd in een rotsformatie bekend als ‘De Heksenketel’. In 1915 werd in de rotswand een tribune uitgehouwen door de bekende architect Pierre Cuypers. Het gevolg: een plekkie met een heel bijzondere sfeer en perfecte akoestiek. En daar genieten we vandaag de dag dus nog van. Voor kinderen is er genoeg te doen: zo speelt deze zomer jeugdtoneel Valkenburg er een spannende familievoorstelling en kunnen ze naar ‘Koco in de wolken’, een muziektheaterspel over een 7-jarig meisje dat hoort dat haar oma in de hemel is en haar dan gaat zoeken.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 6x uitjes voor kinderen die gek zijn op muziek en theater >

 

3. Openluchttheater De Pinkenberg

openluchttheater kindervoorstellingen

Nog zo’n juweeltje qua ligging: Theater De Pinkenberg, dat aan de rand van het Velperbos ligt. In de zomermaanden barst het hier van de leuke activiteiten voor jong en oud. Tim Knol treedt e rop, net als het voltallige Gelder Orkest. En dat is simpelweg belachelijk mooi, zeker in die setting. Aan de kids is ook gedacht: Sneeuwwitje, Alleen op de wereld, Circus Barani, jeugdheld Dirk Scheele… misschien maar ergens in de buurt een tentje opzetten?


4. Vondelpark Openluchttheater

openluchttheater kindervoorstellingen

In: Amsterdam

Uiteraard heeft het bekendste park van Nederland ook een openluchttheater. Van mei t/m september is er never a dull moment. Voor in je agenda: mei is de festivalmaand en vanaf juni is er elke vrijdag, zaterdag en zondag een programma met onder meer live muziek, klassieke muziek, dans, cabaret en jeugdvoorstellingen. In die laatste categorie moet je denken aan Hans en Grietje of een dansvoorstelling rondom het aloude spelletje tikkertje. Ook leuk: de toegang tot het theater is gratis, wel wordt een bijdrage in de collectebus tijdens de optredens gewaardeerd.

 

5. Openluchttheater Eibergen

openluchttheater kindervoorstellingen

In: Eibergen

Kijk, dat is fijn: dit theater ligt op zo’n 100 meter van het dorpscentrum van Eibergen, maar tegelijk toch maar beschut in wandelpark De Maat. De bereikbaarheid is dus top, en in totaal kunnen zo’n 1650 theater- en muziekliefhebbers hier losgaan. Voor volwassenen zijn er vaak popconcerten (Ilse DeLange, Jett Rebel, Bløf) en dancefestivals. Voor kinderen zijn er geinige voorstellingen, zoals ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’. Ook leuk: in de winter wordt er op het swingplein een ijsbaan aangelegd voor kinderen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >