geheime-zonbestemmingen-in-europa

Fijn hoor, Alicante, Kreta en de Cote d’Azûr, maar de kans dat je in het hoogseizoen over de hoofden van toeristen kunt lopen, is groot. Ga daarom wat meer off the grid en ontdek deze (nu nog) geheime zonbestemmingen. Met dank aan reiszoekmachine Skyscanner.

Sète, Frankrijk

Een klein, lief vissersdorp op 40 minuten rijden van Montpellier. Het heeft een charmant centrum met fantastische visrestaurants, historische bezienswaardigheden en prachtige uitkijkpunten (Tip: Mont St. Clair). Maar het beste van alles zijn de lege, grote zandstranden op steenworp afstand van Sète. Je komt er geen kip tegen en je kind heeft alle ruimte om te spelen.

 

Cadaqués, Spanje

Vlieg naar Gerona, pak de trein naar Figueres en het laatste stuk met de bus over de bergen naar Cadaqués. Of huur een auto. Een hele reis, maar voor kinderen is er de hele rit genoeg te zien. En: als je dan eenmaal het spierwitte dorpje en het uitzicht op de Middellandse Zee voor je ziet, dan weet je dat het de moeite waard is geweest. 

 

Salema, Portugal

In het zuidelijkste punt van Portugal, op iets meer dan een uurtje rijden van de luchthaven van Faro, ligt deze prachtige badplaats. Een ideale bestemming als je naar de Algarve wilt, maar de drukte wilt mijden. Salema is onderdeel van het Vicentina Natural Park, een ongerept en beschermd natuurgebied omgeven door witte dorpjes.

 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

 

Cefalù, Sicilië

Een beetje la dolce vita op vakantie doet eens mens goed. En waarom dan niet kiezen voor zoiets als Sicilië? Vanaf Palermo is het nog 1 uur en 15 minuten rijden langs de noordkant van het eiland naar Cefalù. Niet alleen is het strand hier prachtig, het dorpje zelf is ook erg pittoresk.

 

Halkidiki, Griekenland

Vergeet Kreta, Kos of Rhodos: denk eens aan de schiereilanden van Halkidiki (Chalcidice). Dit is dé plek in Griekenland waar het het minst regent en waar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Vlieg op de jonge, levendige stad Thessaloniki en spendeer hier een paar dagen voor je een auto huurt en zuidwaarts richting Halkidiki rijdt. Kies voor Sithonia of Kassandra als je van strand en vissersdorpjes houdt en voor Athos als je van plan bent om juist veel te wandelen in de natuur.

 

Patara, Turkije

Patara is met 17,7 kilometer officieel het langste strand van Turkije. Ongerept, beschermd en het thuis van karetschildpadden die hier al miljoenen jaren hun eieren leggen. Wees dus voorzichtig met waar je je handdoekje legt, maar je hebt in elk geval genoeg ruimte: veel toeristen zul je hier niet treffen.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >