treinroutes-europa

Je staat niet in de file, kunt genieten van de mooiste uitzichten en hebt alle tijd om een spelletje te doen met je kind: treinreizen zijn ideaal met het gezin. Daarom: de mooiste treinroutes door Europa.

Schotland: Fort William – Mallaig

Is jouw kind Harry Potter-gek? Volg dan de route van Zweinsteinexpres met de Jacobite train. Dit traject loopt dwars door de Schotse hooglanden met wagons die zijn gebruikt in de films van Harry Potter. 
Totale reistijd: circa 2 uur

 

Italië: Bologna – Florence – Pisa

Wil je het échte Italië zien, pak dan deze route. Jullie rijden door de Apennijnen naar Florence, langs dorpjes als Lucca en eindigen jullie reis in Pisa: de perfecte plek om de meest toeristische foto ooit (Ja, we houden de toren tegen...) te maken.
Hoe: Met de intercity van Trenitalia vertrek je vanaf Bologna Centrale naar Firenze Rifredi. Op Firenze Rifredi stap je over op de stoptrein naar Pisa Centrale. 
Totale reistijd: circa 2 uur


Lees ook
9x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

Portugal: Lissabon – Porto – Douro

Deze 500 kilometer is zeker de moeite waard. Pak de boemeltrein van Lissabon naar Porto en aanschouw de prachtige gebouwen, kathedralen en no nonsense mentaliteit. Vervolgens reis je door 26 tunnels, over 30 bruggen (en langs mooie wijngaarden) naar de Douro-rivier. 
Hoe: Companhia dos Caminhos de Ferro Portugueses (CP) rijdt van Lissabon naar Porto. Neem de Linha do Douro van Porto naar Douro. 
Totale reistijd: circa 5,5 uur

 

Noorwegen: Bergen – Flåmsbana – Oslo

Een van de meest indrukwekkendse treinroutes van Europa is zonder twijfel de Flåmsbana scenic railway. Je bereikt het traject door onderweg van Bergen naar Oslo (de Berger Railway) in Myrdal uit te stappen: een verschil van maar liefst 886 meter. Hoogtepunten? De Kjosfossenwaterval en het Aurlandsfjord.
Hoe: Neem de Berger Railway van Bergen naar Oslo en ga met de Flåmsbana scenic railway naar het Aurlandsfjord. 
Totale reistijd: 7 uur

 

Frankrijk: Nice – Digne-les-Bains

Niet lang na het vertrek uit Nice zie je de besneeuwde Alpentoppen al. Tip: stop vooral even in het dorpje Entrevaux. Iets verder op de route is St-André-les-Alpes een populaire plek, want hier bewonder je zomers de mooiste Alpenpanorama’s. De treinrit eindigt in de oude stad Digne-les-Bains, met heerlijke streekproducten. Perfect voor een dagje treinen met kinderen
Hoe: de Train des Pignes vertrekt vier keer per dag vanaf het Gare de Nice CP. Er zijn 28 haltes tussen de twee steden met prachtige, vaak middeleeuwse dorpen. 
Totale reistijd: circa 3,5 uur
 

Meer treinroutes door Europa vind je hier.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >