leukste-autoroutes-door-nederland-met-kinderen

Gek op toeren? Gooi de auto vol en geniet samen met je kinderen van de mooiste routes in Nederland. Wedden dat er op de achterbank geen moment om de iPad wordt gezeurd?

Deltaroute, Zeeland

Met vergezichten en overal zee is Zeeland de ideale provincie voor een leuke autorit. Toer langs mooie havenstadjes en vissersdorpjes, langs Neeltje Jans en de Deltawerken, rijd via de E312 naar het authentieke Yerseke en neem tussendoor lekker pauze op het strand. Sluit de dag af met een bezoek aan het eeuwenoude Middelburg, beklim de Lange Jan of ga naar Vlissingen om iets te drinken aan de oevers van de Westerschelde. Tip als je er toch bent: vergeet de Zeeuwse bolus niet.

 

Noord-Veluweroute

Deze route start tussen Doornspijk en Nunspeet. Ruim in ieder geval tijd in voor een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe: mooi om hier een wandeling te maken en het Kröller-Müller Museum te bezoeken. Speciaal voor gezinnen met kinderen van 4 jaar en ouder voert het Museum Dobbelspel je door het hele pand. Of doe een speurtocht en ga 'op date' met een kunstwerk. Klaar in het museum? Eenmaal in Apeldoorn aangekomen is Paleis ’t Loo een aanrader.

 

Lees ook
5x kindvriendelijke fietsroutes >

 

Land van Maas en Waalroute, Betuwe

Je begint in Rhenen bij Restaurant & Loungebar De 3 Zussen en eindigt in Wijk bij Duurstede. Drink eerst op je gemak een kop koffie om vervolgens te toeren langs pittoreske dijkdorpen en leuke bezienswaardigheden. Zoals de Tuinen van Appeltern, bijvoorbeeld. De dorpen Druten en Beneden-Leeuwen liggen ook op de route en het eindpunt is de historische vestingstad Wijk bij Duurstede. Hier kun je de Grote Kerk bekijken en in Museum Dorestad meer over de geschiedenis leren: door verschillende activiteiten die worden georganiseerd ook leuk voor kinderen.

 

Gronings Goedroute, Groningen

Deze route van ongeveer 145 km neemt je mee langs elf musea en attracties in Oost-Lauwersland / Noordwest-Groningen. Geniet hier van rust en ruimte, de wierden, dijken, sluizen en eindeloze vergezichten. Op de weg liggen historische dorpjes als Winsum, Eenrum, Garnwerd, Warffum, Ezinge en Leens met monumentale boerderijen en veel bezienswaardigheden. Aanraders met kinderen? Landgoed Verhildersum in Leens, de Theefabriek in Houwerzijl en Zeehondencentrum Pieterburen.

 

Kastelen-, stinzen- en statenroute, Friesland

De provincie Friesland telt zo’n 50 kasteeltjes, sloten en landhuizen en ze zijn een bezoek meer dan waard. Langs de route onder meer het Poptaslot in Marssum, de Dekemastate in Jelsum, Heringastate en de Uniastate in Bears: stuk voor stuk cultuurhistorisch erfgoed.

Wij tipten deze autoroutes met dank aan reiszoekmachine Skyscanner.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >