leuke-cocktailbars

Je kind is een weekend bij je schoonmoeder: hoog tijd om je hakken onder het stof vandaan te halen en de deur uit te gaan. Waarheen? Wij hebben een paar leuke cocktailbars voor je op een rij gezet.

1. Tales & Spirits - Amsterdam


Deze bar vind je verstopt in het centrum van Amsterdam op de Lijnbaansgracht. Lekker dicht bij het Centraal Station, dus ben je na een paar sterke mixjes niet meer in staat om fatsoenlijk naar de trein te lopen, kost een taxi je geen godsvermogen. De service is goed en je kunt er trouwens ook erg lekker eten.
 

2. DR - Rotterdam


Ook deze bar is niet 1, 2, 3 te vinden, maar geloof ons: een zoektocht is dit bezoek meer dan waard. Vind de mysterieuze deur met de apothekersslang en meld je als 'patiënt'. Ja, echt waar.

Lees ook
7x proosten in deze fijne wijnbars

3. Mr. Mofongo - Groningen


Hier vind je heerlijke, toegankelijke cocktails. En likeuren, voor de drankgek. Een robotarm tapt de likeuren vanuit de enorme drankkast op de achterwand en deze bar heeft een eigen distilleerderij waar zelf gin, jenever en whisky gedistilleerd wordt. Eten kan er trouwens ook prima.
 

4. Demain - Nijmegen


Hang aan de bar, bestel een lekkere cocktail en je waant je  - onder andere door de live jazzmuziek - zo in een rokerige, Amerikaanse bar aan het begin van de 20e eeuw. Maar dan met een lekker interieur. Goed om vooraf te weten: de cocktailkaart is onderverdeeld in sweet, sour, fresh, tiki, classic en specials. 
 

5. De Minibar - Eindhoven


Deze bar is zo huiselijk, dat je bijna het gevoel hebt dat je in je eigen woonkamer zit. Naast wijn en bier - ze noemen zichzelf liever niet alleen een cocktailbar - schenken ze cocktails. En deze zijn genieten.
 

6. Beez - Maastricht


Dit is een cocktailbar en hotel in één. Dus is het wel erg gezellig en heb je te diep in het glas gekeken? Dan kun je altijd nog blijven slapen.

 

7. Millers Cocktail Kitchen - Den Haag

Deze tent is op 23 maart van dit jaar officieel geopend. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het hier niet alleen om lekkere drankjes (je hebt de keus uit zestig(!) soorten): ook aan de keuken wordt aandacht besteed.

 

8. Hemingway - Utrecht

 
Vernoemd naar de grote Amerikaanse schrijver die ook wel van een drankje hield. Je kunt hier binnen aan de bar of op het verwarmde terras zitten. Die laatste optie is zeker een aanrader met lekker weer, want je kijkt uit op de Janskerk en over het sfeervolle Janskerkhof. De cocktailkaart is niet uitgebreid, maar wel heel erg goed.
 
 

9. Door 74 - Amsterdam

 
De eerste speakeasy bar van Nederland: de locatie kom je alleen te weten als je een reservering maakt. De bar staat bekend om het prachtige interieur, maar nog bekender zijn de geweldige cocktails die allemaal door mastermind Timo Janse zijn gecreëerd.
 
 

10. De DAM - Vrouwenpolder

 
Eerder een standtent dan een cocktailbar, maar wel met een overheerlijke cocktailkaart. En met fantastisch uitzicht - zelfs in de winter.
 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >