Tara: ‘De beste bevalmantra’s komen uit onverwachte hoek’

20.05.2024 19:00
Column Tara Fotografie: Paulien van Beusekom

Je kent vast de zin ‘deze wee komt nooit meer terug’. Dit is een bevalmantra uit de oertijd.

Een multifunctioneel bevalmantra, want het kan je gepuf van enig ritme voorzien en daarnaast zouden de woorden je enigszins steun kunnen bieden. Je zegt als het ware tegen jezelf: je hebt een wee achter de rug en dat is er weer een minder tot de eindstreep. Hartstikke leuk en aardig, maar wat heb je daar in hemelsnaam aan? Je weet immers helemaal niet hoeveel je er nog moet. Leuk dat deze wee niet meer terugkomt, maar wat als je er nog een miljoenmiljard te gaan hebt? Mij leek het op geen enkele manier bemoedigend, dus besloot ik op zoek te gaan naar mijn eigen bevalmantra’s. 

Bevalmantra’s uit onverwachte hoek

Toen het einde van mijn zwangerschap naderde, zag ik ze opeens overal, die bevalmantra’s. Ik zag overal een bevalmantra in, moet ik eigenlijk zeggen. Ook als iemand het over iets totaal onbenulligs had, betrok ik het op mijn bevalling. Over voetbal, bijvoorbeeld. Tuurlijk, voetballers liggen ook vaak te puffen en te creperen op het veld, maar dat is dan meestal niet omdat er een baby uit hun piemel komt. 

Kleine disclaimer

Ik besloot ze op te schrijven en tegen de tijd dat mijn vliezen op knappen stonden, had ik een flinke lijst met bevalmantra’s uit onverwachte hoek. Gul als ik ben, deel ik ze met jullie. Disclaimer: voor sommige van deze teksten moet je behoorlijk je best doen om er een bevalmantra in te zien. Mijn excuus is dat ik stijf stond van de hormonen toen ik overal bevalmantra’s in zag. Misschien helpt het om een extra keer op je morfinepompje te drukken.

“Het leven is een stroom zeggen de mensen. Dat klopt. Toen ik laatst tegen de wind in wou spuwen, spoog ik mezelf in het gezicht.” – Johan Cruijff

Ja, we beginnen maar gelijk met die voetbal-quote, dan hebben we die gehad. Dit is er eentje van Johan Cruijff. Hij zal het hier dus wel weer over voetbal hebben gehad, maar ik vind dit pure wijsheid als het op een bevalling aankomt. Het schijnt namelijk nogal averechts te werken als je je heel erg tegen de weeën verzet, dus je kunt maar beter meegaan op de weeëngolf. Hoe je dat doet, kan ik je alleen niet vertellen. Gewoon heel erg met de flow mee gaan of zo? Kijk maar effe.

“Als je denkt dat je niet meer kan, zit je nog maar op 40%” – Een van die enge kerels uit Kamp van Koningsbrugge

Op een avond keek ik Kamp van Koningsbrugge, je weet wel, dat programma waarin mensen zich vrijwillig laten afbeulen. Toen een deelnemer helemaal kapot ging, zei een van die doodenge commando’s bovenstaande tekst. Ik betrok het uiteraard direct weer op mijn aanstaande bevalling. Al moet ik toegeven: als iemand dit tegen mij zou zeggen, zou ik ‘m waarschijnlijk op z’n bek willen slaan.

“The secret to doing anything is believing you can do it” – Bob Ross

Nu had de beste man het hier waarschijnlijk over het maken van een schilderij. In alle rust en stilte een landschapje op het doek kwasten. Ik geef toe: het is iets heel anders dan een watermeloen door een brievenbus persen, maar ach, misschien heb je er toch iets aan.

“Sometimes the only thing that stands between you and your achievements is you” – Iemand in een of andere podcast

Ik bied direct mijn excuses aan voor de waardeloze bronvermelding. Achter deze quote in mijn lijstje stond alleen het woord ‘podcast’ gekrabbeld, maar welke podcast precies heeft mijn hormonale brein niet genoteerd. Dit leek me een goed wijsheidje onder het mom van ‘raak niet in de stress en ga niet gillen dat je ermee wil stoppen’, maar aan de andere kant is dit er ook weer een in de categorie ‘ik zou degene die dit tegen me zegt op z’n bek slaan’. 

“De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?” – Het koningslied

Ik was twee dagen na Koningsdag uitgerekend en zo is zomaar de lelijkste zin uit het koningslied op mijn lijst terechtgekomen. Hormonen maakten (ja, ik geef die dingen overal de schuld van) dat ik hier heel hard over heb zitten filosoferen en er zowaar iets moois in ben gaan zien. Net als het koningschap kun je heel lang nadenken over je bevalling, maar eigenlijk kun je er nooit echt klaar voor zijn. Je weet toch niet hoe het gaat lopen. Dus je kunt er net zo goed mee kappen. Ik besef me goed dat ik daarmee al mijn prachtige bevalmantra’s de wind in sla en dat is natuurlijk zeer onterecht, maar blijkbaar is dat wat het koningslied doet. Je wordt er verdomde recalcitrant van. O, en hormonen, het is ook de schuld van hormonen. 

Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Volg haar momlife via Instagram.com/tarastokdijk