Tara: ‘We hebben onze dochter eigenhandig agressief gemaakt’

29.04.2024 19:00
Tara column

‘Rosie houdt van wild doen’, zei mijn vriend. Rosie is onze dochter van toen vijf maanden oud.

Met ‘houdt van wild doen’ doelde hij op het feit dat ze heel hard moest lachen als hij haar druk op en neer bewoog. Of als hij simuleerde dat ze achterover viel. Of als hij haar wild door de lucht liet gaan, als een soort vleesgeworden vliegtuig. Als typische bezorgde moeder keek ik het met lede ogen aan. Ik liet ook vaak weten dat ik het ‘te wild’ vond en stuurde hem dan vervolgens allerlei linkjes naar internetpagina’s over het Shaken Baby Syndroom door. Zoals een typische bezorgde moeder betaamt.

Schaterlach

‘Rosie vindt het grappig als ze me slaat en ik dan heel hard ‘au’ roep’, zei mijn vriend een kleine week later. Het was een nieuw spelletje waarbij hij een heuse schaterlach voor elkaar kreeg bij onze dochter. En eerlijk is eerlijk: als ouder doe je alles voor een schaterlach. Ik filmde het schouwspel tot in den treure en spamde de hele familieapp met dergelijke filmpjes. ‘Ze vindt het ook leuk als ze op mijn vinger bijt en ik dan heel hard ‘au’ roep.’ Er volgden nog meer filmpjes. ‘Leren we haar zo geen agressie aan?’, vroeg de bezorgde moeder in mij. Ik kreeg visioenen waarin mijn dochter allerlei kindjes op de opvang slaat en bijt en dan heel hard moet lachen. Waarna ik dan op het matje geroepen word en moet uitleggen hoe het kan dat mijn dochter zo buitensporig agressief is. Het leek me een realistisch scenario als we op deze voet doorgingen. Mijn vriend niet, die vond dat ik overdreef.

Functionele angst

Hoe ik het opgelost heb? Het loste zichzelf op. Mijn kind werd banger. Maandenlang was het ‘wild doen’ een groot succes, tot ze plots steeds vaker een verschrikt gezicht trok tijdens zo’n spelletje, waarna mijn vriend snel stopte. Tijdens een potje vleesgeworden vliegtuig begon ze zelfs een keer te huilen. Er heeft nooit meer een potje vleesgeworden vliegtuig plaatsgevonden. Zielig doch doeltreffend, vond ik het. Een stukje functionele angst, dat vooral mij goed uitkwam.

Tara (29) is moeder van dochtertje Rosie (1). Volg haar momlife via Instagram.com/tarastokdijk