‘Rosie houdt van wild doen’, zei mijn vriend. Rosie is onze dochter van toen vijf maanden oud.
Lees verder onder de advertentie
Met ‘houdt van wild doen’ doelde hij op het feit dat ze heel hard moest lachen als hij haar druk op en neer bewoog. Of als hij simuleerde dat ze achterover viel. Of als hij haar wild door de lucht liet gaan, als een soort vleesgeworden vliegtuig. Als typische bezorgde moeder keek ik het met lede ogen aan. Ik liet ook vaak weten dat ik het ‘te wild’ vond en stuurde hem dan vervolgens allerlei linkjes naar internetpagina’s over het Shaken Baby Syndroom door. Zoals een typische bezorgde moeder betaamt.
Lees verder onder de advertentie
Schaterlach
‘Rosie vindt het grappig als ze me slaat en ik dan heel hard ‘au’ roep’, zei mijn vriend een kleine week later. Het was een nieuw spelletje waarbij hij een heuse schaterlach voor elkaar kreeg bij onze dochter. En eerlijk is eerlijk: als ouder doe je alles voor een schaterlach. Ik filmde het schouwspel tot in den treure en spamde de hele familieapp met dergelijke filmpjes. ‘Ze vindt het ook leuk als ze op mijn vinger bijt en ik dan heel hard ‘au’ roep.’ Er volgden nog meer filmpjes. ‘Leren we haar zo geen agressie aan?’, vroeg de bezorgde moeder in mij. Ik kreeg visioenen waarin mijn dochter allerlei kindjes op de opvang slaat en bijt en dan heel hard moet lachen. Waarna ik dan op het matje geroepen word en moet uitleggen hoe het kan dat mijn dochter zo buitensporig agressief is. Het leek me een realistisch scenario als we op deze voet doorgingen. Mijn vriend niet, die vond dat ik overdreef.
Lees verder onder de advertentie
Functionele angst
Hoe ik het opgelost heb? Het loste zichzelf op. Mijn kind werd banger. Maandenlang was het ‘wild doen’ een groot succes, tot ze plots steeds vaker een verschrikt gezicht trok tijdens zo’n spelletje, waarna mijn vriend snel stopte. Tijdens een potje vleesgeworden vliegtuig begon ze zelfs een keer te huilen. Er heeft nooit meer een potje vleesgeworden vliegtuig plaatsgevonden. Zielig doch doeltreffend, vond ik het. Een stukje functionele angst, dat vooral mij goed uitkwam.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.