‘Hij is zo licht dat ie af en toe de lucht in vliegt, wat mij steeds een hartverzakking bezorgt’

27.12.2023 05:10
Sanne Akkerman Beeld: Nine IJff

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (9), Isé (6) en Amélie (1).

“Ah toe mam, pleaaase? Je gaat het echt wel leuk vinden, ik weet het zeker!” We ­lopen over de winterkermis en James probeert me over te halen om in de Break Dance te gaan.

Vorig jaar kwam ik er nog makkelijk vanaf met een ‘je bent daar nog te klein voor’, maar dit jaar wijst ie me er fijntjes op dat hij de juiste lengte heeft bereikt voor een ritje in de zwiepende bakjes. “Zullen we niet gewoon samen in het spookh…” “Neeeeee mam, ik wil in de Break Dance met jou!” Zijn enthousiaste sprongen maken dat ik toch overstag ga. “Nou, vooruit dan.”

Kermisattractie

Even later nemen we plaats in een van de felbeschilderde karretjes. De wetenschap dat die straks als een dolle om elkaar heen zullen draaien maakt me toch een beetje ongemakkelijk. Ik vind het moeilijk voor te stellen dat ik vroeger als puber geen attractie oversloeg. Hoe hoger, hoe leuker. Nu ik moeder ben vind ik dat soort dingen ineens hartstikke eng. Maak ik me druk over of het apparaat wel goed in elkaar is gezet en hoe groot de kans is dat er nét vandaag een bakje losschiet.

Veel tijd om daar over na te denken krijgt ik niet, want voor ik het weet word ik opgeschrikt door de luide stem achter de microfoon. “Daaarrr gaaan we!” Ons bakje schiet vooruit en in een reflex pak ik James stevig vast. “Hoeft niet mam, niet zo bang doen!”

“‘Niet zo bang doen, mam’, zegt James”

Met hoge snelheid dansen we met ons bakje om de andere bakjes heen. Ondertussen worden we op en neer en heen en weer geslingerd. James is zo licht dat ie af en toe met z’n billen de lucht in vliegt, wat mij steeds een hartverzakking bezorgt. Net als ik een beetje misselijk begin te ­worden, gaan de karretjes nóg harder draaien. Maar James, die gilt van enthousiasme, gooit zo vaak hij kan zijn armen in de lucht en blijft maar roepen hoe geweldig hij het vindt.

Lees ook – Mariëtte over haar achtbaanangst: ‘In gedachten zie ik die stang altijd losschieten’ >

Dolblij

Als het ritje is afgelopen ben ik lichtelijk gedesoriënteerd. Al zwabberend loop ik weer richting man en dochter, die staan te wachten. James stapt dolblij de reling af, nog helemaal hyper van ons ritje van net. Ik ben ook blij. En dan vooral omdat de kipsandwich die ik even daarvoor gegeten had, in mijn maag is gebleven.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.