‘Waarom doen we tegenover onze kinderen zo spastisch over seks?’

11.04.2022 07:46

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Het idee dat je met je ouders over seks moet praten laat bij velen van ons nog steeds rillingen over de rug lopen. Ik herinner me één ongemakkelijk gesprek nog als de dag van gisteren. Gevolgd door uitspraken als: ‘Wees voorzichtig’, ‘Pas op’ en ‘Doe het gewoon maar niet’. Of: ‘Pas als je de ware hebt gevonden als je stokoud bent’ – dat werk.

Enorme jetsers

Mijn vader werkte toen ik klein was voor de Playboy, maar desondanks werd er over seks zeer preuts gedaan in ons gezin. Ik denk dat we dus gewoon een gemiddelde gezin waren, want ook mijn vriendinnen kregen niet meer informatie via hun ouders.

Het waren de jaren ’80 en de rondborstige Playmates waren mijn to go to. Ik groeide op met de norm dat sexy betekende dat je A: slank was, B: enorme jetsers had en C: vooral seks had in hooibergen met cowboylaarzen aan. Verder was ‘The Bush’ a.k.a. veel schaamhaar de norm en hadden de modellen – toen al – maar één soort schaamlip; de perfecte symmetrische onderkant.

Meer gelijkheid

Ook groeide ik op met het fenomeen ‘maagd’. Een term waar ik in de loop van de tijd volledig afstand van heb genomen. Het zijn namelijk vooral de meisjes die de dupe er van zijn. Bovendien is het maagdenvlies een mythe. Bij sommige meisjes is het allang opgerekt en mocht het ‘scheuren’, dan groeit het gewoon weer aan. Net zoals een wondje. Bovendien bloed je bijna nooit bij de eerste keer penetratie, maar dit bloed wordt in veel culturen wél als maagdelijk bewijsmateriaal opgevoerd…

De stress die deze meisjes ervaren: na de huwelijksnacht moet de man een bebloed laken buiten hangen als bewijs. Afschuwelijk. Het hele maagdverhaal maakt meisjes kwetsbaarder en we willen toch juist naar een wereld met meer gelijkheid?

Seks moet leuk zijn. En bovendien doet 99 procent het NIET om zich voort te planten, maar voor het plezier. Waarom zouden we daar zo spastisch over doen ten opzichte van onze kinderen? We willen toch dat ze een fijn en gelukkig leven leiden? En een gezond beeld over seks hoort daar wat mij betreft nu eenmaal bij.

HPV-prik

Mijn oudste dochter is net 12 geworden en krijgt binnenkort de HPV-prik. Het blijkt dat jongens deze prik sinds kort ook kunnen krijgen. Kennelijk kan een HPV-infectie ook andere soorten kanker veroorzaken, zoals kanker in de anus, penis, en de mond- en keelholte en deze komen ook voor bij mannen. Je kunt dus HPV krijgen door penetratie, maar ook via pijpen, beffen, vingeren of aftrekken.

Omdat ik dus probeer (en ja, ik vind het echt wel moeilijk, don’t get me wrong) om seks iets te laten zijn dat er gewoon bij hoort, vroeg ik mijn dochter of ze wist waarvoor de prik is. ‘Ja natuurlijk! En weet je hoe we die prik noemen mam?’

‘Nou?’, vroeg ik vol verbazing.

‘De seksprik.’

Kijk, dat is duidelijke taal. De jeugd heeft nog steeds toekomst…

 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.