Patricia: ‘Ik was verbaasd over het gemak waarmee mijn dochter deze ‘nieuwe taal’ gebruikte’

19.08.2022 06:41

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Mam, ik wil graag een keer met hen afspreken’

Na enige verwarring van mijn kant, met in retroperspectief wat genderschaamte, kwam ik erachter dat mijn dochter het non-binaire kind uit de buurt bedoelde. Ik was verbaasd over het gemak waarmee mijn dochter deze ‘nieuwe taal’ gebruikte. Daar kunnen wij nog wat van leren, want in de volwassen wereld zingt het van de meningen als het gaat om deze aanspreekvorm voor non-binaire mensen.

‘Dat is toch verwarrend! Hoezo moeten we een meervoudsvorm gebruiken?’ of nog veel erger: ‘Ach die mensen moeten gewoon lekker normaal doen.’

Inclusievere maatschappij

Maar wacht even. Er is ein-de-lijk een vlag waar je je als non-binair persoon veilig onder voelt, en dan zeuren mensen om de aanspreekvorm? Want het is allemaal zo lastig… Dan denk ik: ‘Echt? Ga jij nu zeuren omdat jij je moet aanpassen?’ De meeste non-binaire mensen doen dat al hun hele leven. Kom op zeg. Laten we een beetje moeite doen voor elkaar. Bij een meer inclusievere maatschappij hoort nu eenmaal een veranderende taal. Nieuwe woorden, bieden ook nieuwe perspectieven.

Lees ook – Alles over seksuele oriëntatie, LHBTIQA+ en gender: wat is het verschil nou eigenlijk? >

Leer van je kinderen

Zo werd ik laatst ook gecorrigeerd door mijn jongste dochter, toen ik refereerde aan een huidkleurige panty. ‘Nee mam, dat is misschien jouw huidskleur, maar niet dat van iedereen!’ zei ze. BAM.

“Dat we kunnen leren van onze kinderen, dat vind ik ontzettend mooi”

Dat is toch ontzettend mooi? Dat er in het leven een moment komt dat we leren van onze kinderen. Dat we door ze groeien. Dat het wezentje dat ooit zo afhankelijk van jou was, het gewoon beter weet. Dat vind ik echt heel bijzonder om mee te maken.

Daar zijn dan eigenlijk weer geen woorden voor… 🙂

Wil je de columns van Patricia liever luisteren? Dat kan hieronder, op Spotify.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.