Patricia’s dochter weigert een boek te lezen: ‘Maar dít is de oplossing’

12.11.2021 05:22
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Ik heb geen zin om te lezen’, is een zin die ik avond naar avond van m’n oudste dochter hoorde. God, wat was het een strijd om de letters van papier naar haar kinderbrein te transporteren. Een logistieke uitdaging met weinig succes.
 

Lezen

‘Ze moet echt méér lezen!’, was dan ook elk tienminutengesprek het devies van de juf. ‘Ja-hááá dat proberen we ook, maar het lukt ons gewoon niet om haar te motiveren.’ We hebben echt van alles geprobeerd: van Roald Dahl tot Carry Slee, van de gebroeders Grimm tot aan Dagboeken van Anne Frank én van een Muts. Met een schamel zesje als de gemiddelde ‘week-leesscore’ waren we vaak al blij, maar het bleef nog vaker steken op een onvoldoende. Dan ging ze stiekem toch wat anders doen in bed. Alle knuffels werden bijvoorbeeld weer eens gerangschikt op kleur en grootte of ze schreef geheime briefjes die ze vervolgens uitwisselde met haar zusje op de andere kamer. Alles om maar niet te hoeven lezen.
 

Lees ook
‘Mijn zoon heeft een hekel aan lezen, en dat stoort mij’ >

 

Met oortjes in

Twee weken geleden zaten we weer in de klas. Volledig schuldbekennend kwamen mijn man en ik er maar meteen voor uit dat lezen nog steeds geen favoriete bezigheid van onze oudste dochter was. ‘O maar wij hebben dé oplossing’, klonk het onverwachts door het klaslokaal. De juffen van Maria vertelden ons over luisterboeken.

‘Maar is dat dan net zo goed als lezen?, vroeg ik vol verwondering. ‘Ja, bijna net zo goed. Als een kind echt niet van lezen houdt, is dit een prima oplossing. Op deze manier breidt haar vocabulaire toch uit. Een prima alternatief dus en bovendien doet aurocorrect later als ze groot zijn toch wel hun werk – het gaat om de woorden en de context.’ Die avond nog lagen mijn dochters met gewassen haren en hun oortjes in onder de wol.
 

Op tijd naar bed

En, lieve ouders van Nederland en omstreken: Halleluja! Maria heeft al twee boeken uit in twee weken! Ik denk dat ze überhaupt nog nooit twee boeken ‘echt’ uit heeft gelezen…

Ik ga het nog mooier maken: ze willen sindsdien op tijd naar bed zodat ze nog lekker kunnen luisteren. Ding Ding Ding. Jackpot. Mijn jongste valt standaard in slaap en bij mijn oudste gebeurt het ook vaak. Het is dus niet alleen goed voor hun taal, maar ook voor hun rust.

Of ze nog ‘gewoon’ lezen? Ja. Natuurlijk. Op school lezen ze nog genoeg. Maar de uitspraak: ‘Ik heb geen zin om te lezen’ is bij ons thuis verbannen naar het verleden. En ik? Ik lig zelf om 20.15 uur(!) op de bank met een kop thee en een goed boek. Nou ja, ik luister naar een goed boek…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.