Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Ze schrijft rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Birdnesting: een term van herkenning voor gescheiden ouders. Het klinkt modern, bijna hip alsof je een nieuwe pop-up bar in Amsterdam gemist hebt. Maar in werkelijkheid is het meer een soort logistieke Tetris, met de kinderen als vaste blokjes en jij als ouder de flexibele vorm die maar ergens in moet passen. Mocht je nog niet bekend zijn met de term; het is vrij simpel. Je gaat scheiden. Je moet een shitload of things regelen en terwijl dat allemaal gebeurt, blijven de kinderen in het ouderlijke huis wonen en wisselen de ouders elkaar af. Het is een beetje alsof je je eigen Airbnb runt, maar dan met dezelfde gasten en er is geen schoonmaakservice inbegrepen. Not really a good deal, zeg maar.
Lees verder onder de advertentie
”
Het is een beetje alsof je je eigen Airbnb runt, maar dan met dezelfde gasten en er is geen schoonmaakservice inbegrepen
Voor de kinderen
Maar voor de kinderen wel fijn, denk ik. Dat is ook zoiets, het ene kind is zichtbaar boos en verdrietig, het andere kind doet alsof er niets aan de hand is. Dat vind ik ook heel lastig, dat navigeren door alle emoties van de hele familie. Hoe voelt iedereen zich? En waar ligt mijn verantwoordelijkheid? En in hoeverre kan ik er wat aan doen? Ik ben in ieder geval maar gaan sparen voor een extra therapie voor wie het later nodig heeft. Nee, dit is geen grapje.
Goed, een voorbeeld van de uitdaging van birdnesting. In het begin sliepen mijn ex-man en ik onder dezelfde lakens. Ik bedoel, ik was niet van de een op de andere dag vies van hem. En toch na verloop van tijd begint dat ‘raar’ te worden. Ik merkte dat hij het alleen het kussensloop verwisselde. Dat kan ook liggen aan het feit dat ik mijn make-up zelden afhaal ‘s avonds. Maar ik vermoed dat hij ook strugglde met hoe je met de situatie om moet gaan.
Lees verder onder de advertentie
Birdnesting-anniversary
Wij zijn nu inmiddels al een paar maanden onderweg. Wat zeg ik, we hebben onze eerste Birdnesting-anniversary al gevierd. En heel eerlijk, ik vind het best knap hoe wij dat doen. Eigenlijk gaat het prima en voelt het alsof we dit nog wel een tijdje kunnen volhouden. Maar tegelijkertijd is het ook echt wel vreemd. Want wij hebben geen strikte ik kom, dus jij pleurt nu op-regels en zijn we dus best vaak even een half uurtje overlappend thuis. Aan de ene kant voelt dat doodnormaal. Aan de andere kant merk je dat je je toch anders gaat gedragen.
Lees verder onder de advertentie
Verwarrend
Soms doe ik alsof het supergoed met me gaat, een beetje semi-stoer. Soms ben ik juist preutser, zoals wanneer ik me omkleed en de deur dichtdoe. En dat terwijl deze man mij 18 jaar lang naakt heeft gezien. Het is bizar hoe snel je gewoontes veranderen. Hoe lang we dit volhouden? Geen idee. Uiteindelijk draait alles om de kinderen. Maar ik merk wel dat het soms verwarrend voor ze is. Vooral mijn jongste vindt het moeilijk als we wisselen.
Lees verder onder de advertentie
Birdnesting lijkt in theorie misschien een modern compromis. Maar in de praktijk is het vooral een les in geduld, aanpassingsvermogen en vooral liefde voor je kinderen. En misschien nog een beetje voor elkaar…
Patricia schreef eerder over de scheiding en wat die met haar doet in deze column.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).