Patricia verslikt zich bijna in haar eten als haar dochter déze pikante vraag stelt

23.04.2021 06:22
Patricia van Liemt topstory pikante vraag seksuele voorlichting Beeld: Getty Images

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Waarom is dikke lul een scheldwoord mam?’ Ik verslik me bijna in een hap AVG. (AVG staat voor aardappelen, vlees en groente, een benaming die wordt gebruikt voor traditionele – lees ouderwetse – en vaak niet inspirerende kookkunsten. Ik daag mezelf regelmatig uit met nieuwe kookboeken die mijn vriendinnen al heel lang ‘uit’ hebben, maar hoe diep ik ook graaf en hoe graag ik het ook wil, ik vind mijn inner-Miljuschka niet).

Goed, ik verslik me dus bijna in een hap sperziebonen als ik mijn man aankijk, die op zijn beurt al lang naar me heeft teruggekeken, zo van: deze is voor jou. ‘Ja maar wacht even, de afdeling piemels is voor jou’, wil ik er nog ingooien als mijn andere dochter er nog een schepje bovenop doet en vraagt: ‘Is dat hetzelfde als een stijve pik?’

Waarom was ik ook alweer gestopt met wijn drinken doordeweeks? Deze situatie vráágt om alcohol. Op het moment dat mijn man een poging wil doen om het gesprek anatomisch te onderbouwen, zegt mijn feministische hart dat ik dit moet uitleggen.

‘Ja dat is hetzelfde’, zeg ik, ‘net zoals een erectie of een o.d.o.l., dat zijn ook benamingen voor een dikke piemel.’
 

Jongens

Mocht dit de eerste column zijn die je van mij leest, behoeft het misschien enige uitleg dat ik moeder ben van twee meisjes en totaal geen idee heb hoe het er bij het andere geslacht aan toegaat. Ik dacht bijvoorbeeld dat het per ongeluk in je gezicht plassen als je met je hoofd boven een jongensbaby hangt, een Hollywood-dingetje was. Iets dat niet in het echt gebeurt. Ik dacht ook altijd dat een vriendin van me een hele rare baby had toen ze mij vertelde dat hij al heel vaak een stijf piemeltje had. Inmiddels hebben deze twee voorbeelden zich herhaaldelijk voorgedaan in andere verhalen en weet ik dus dat het echt allemaal gebeurt in het leven van een jongensmoeder of -vader.
 

Lees ook
Tips van een pedagoog: zo geef je seksuele voorlichting aan je kind >

 

Seksuele voorlichting

Oké, terug naar onze eettafel-situatie. Toevallig vertelde een vriendin laatst dat ze ‘het gesprek’ met haar 13-jarige zoon had geprobeerd te voeren – onder andere over natte dromen, maar heel erg vriendelijk uit zijn kamer werd weggebonjourd omdat de jonge man deze kennis reeds bezat. Te laat dus. De schaamte was al daar en het gesprek viel in duigen. Mijn meiden zijn nog jong en redelijk naïef – en dus nog ontvankelijk voor enige stichtelijke woorden over penissen.

Ik vertelde dus ook maar meteen waarom ze ‘dik’ worden. Ze slikten het allemaal voor zoete koek, wat een nogal ongelukkige gekozen terminologie is, maar goed: deze hele column is toch al behoorlijk in your face.

Mijn man zat nog steeds stilzwijgend tegenover me en ik las uit zijn gezicht op dat het voor hem eigenlijk wel een hele opluchting was dat ‘het gesprek’ op deze manier verliep.

Doel van mijn schrijven is: begin gewoon vroeg met de educatie op het gebied van seks en seksuologie met je kinderen. Ik zou daar alleen zelf wel eerder een thee-momentje vooruit kiezen. Alhoewel pasta met courgette misschien ook een goeie aanleiding zou kunnen zijn…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.