Patricia op de barricade: ‘Suiker is van de duivel’

14.06.2024 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Snoep. Een eeuwenoude lekkernij. Marsepein en nougat waren in de middeleeuwen al favoriet. Een paar eeuwen later stond ik zelf bij het plaatselijke bakkertje, waar ik voor 50 cent Fireballs kocht. Ze waren altijd net te groot voor in je mond en na een seconde of twintig zat ie alweer tussen je vingers geplakt omdat je de strijd met cinnamaldehyde, de actieve stof in kaneelolie, had verloren. Op een goede dag at ik er twee, maar meestal deelde je het pakje met je vrienden. Mijn bezoek aan de bakker was beperkt. Om twee redenen: het mocht eigenlijk niet én ik had niet altijd geld.

Lees ook – Waarom kinderen nooit meer dan één slush puppy per keer mogen >

Smurfachtige gedaanten

Mijn kinderen daarentegen zijn bijna dagelijks in de Albert Heijn te vinden. En niet voor een klein zakje Fireballs, maar voor hele zakken donuts, chips en God weet wat voor troep nog meer. Kijk, ik vind het goed dat we ze tegenwoordig wat vroeger een bepaalde financiële vrijheid geven, maar dit soort vervelende bijkomstigheden vind ik verdomd lastig. En ik hoor je denken, ‘dan verbied je dat toch gewoon, Patrice,’ maar zo simpel is het helaas niet. Want al zouden mijn kinderen het niet kopen, dan is er altijd wel een vriendje dat iets scoort. En weet je wat ik het allerergste snoep vind? Die likdingen! Eén lik en die onschuldige kindertongen nemen smurfachtige gedaantes aan. Dat is toch puur vergif!

“Eén lik en die onschuldige kindertongen nemen smurfachtige gedaantes aan. Dat is toch puur vergif!”

Beleid

Ik ben van mening dat we hier vanuit de overheid beleid op moeten voeren. Gewoon heel simpel, net zoals met drank en tabak. En het liefst een eng plaatje achterop de zure matten van iemand met een verrot gebit bijvoorbeeld. Want de schadelijke effecten van deze snoepjes komen door hun hoge suiker- en vetgehalte, wat weer kan leiden tot obesitas, diabetes type 2, hartziekten en tandproblemen! Joehoe, we hebben het hier wel over onze kinderen.

De duivel

Mijn oma zei het al: ‘Suiker is van de duivel’ en ze had gelijk. Ik vind het als moeder dus echt heel erg moeilijk om de suikerinname van mijn kinderen te controleren. En ik denk dat ik niet de enige ben.
Maar vind je het gek als het overal te koop is! Dus wie doet er mee om een lobby te starten om snoepgoed ook gereguleerd te krijgen net zoals alcohol en tabak? Geen reclame, geen marketing, maar de waarheid.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.