Patricia over doodsbedreigingen aan Miss Nederland: ‘Geschreven door mensen met kinderen!’

14.07.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk dat ik het zo voel, maar ik vind het dus moeilijk als mijn zoon een jurk aantrekt.’ Het zijn de weloverwogen woorden van een collega. We staan met een biertje in onze hand op een bedrijfsuitje. Hij vervolgt dat hij echt op zoek is gegaan bij zichzelf waarom hij het toch moeilijk vindt. En komt uit op traditie, zijn vader en maatschappelijke verwachtingen. Hij voegt eraan toe dat hij er uiteraard niets van zegt tegen zijn zoontje, maar dat hij het vooral vervelend vindt te merken dat hij intrinsiek toch een oordeel heeft.

Miss Nederland

Alle Nederlanders die iets lelijks hebben gezegd over de nieuwe Miss Nederland mogen hier een voorbeeld aannemen. Mocht je het gemist hebben, Rikki Kollie is transgender en werd afgelopen week tot de nieuwe Miss Nederland gekroond. Kijk, ik ben natuurlijk geen voorstander van deze genderstereotypering, in de vorm van een missverkiezing, maar die laat ik voor nu even liggen. Ik schrok namelijk nogal van de reacties.

Ik zet een aantal reacties voor je onder elkaar:

  • Ze is geen menstruerende vrouw, dus opsodemieteren van dat podium
  • Hoe kan een man nu een missverkiezing winnen?
  • Hormonen en verminkende operaties maken van een man echt nog geen vrouw
  • Vies uitgemergeld konijn
  • Dit is gewoon een smerig verdienmodel
  • Echt vrouwen hadden geen schijn van kans in deze debiele woke wereld

En dan waren er ook nog doodsbedreigingen aan haar adres. En dit zijn niet alleen maar zogenaamde lone wolfs die alleen maar beledigende dingen het internet opgooien om niets, nee… hier zitten heel veel ouders met kinderen tussen.

“Het zijn niet alleen lone wolfs die beledigende dingen op het internet gooien. Nee, er zitten heel veel ouders met kinderen tussen”

Geen keuze

En ik stel me zo voor dat als hun zoon een jurk zou willen aandoen, of hun dochter zich meer een jongen voelt, dat daar absoluut geen ruimte voor is. ‘Doe jij eens even lekker normaal!’ Maar ik hoop zo erg dat deze mensen eens tot het besef komen dat transgender zijn geen keuze is. Maar iets is dat je overkomt. Dat je wordt geboren in een lichaam waar je je niet in thuis voelt. En ik weet dat het moeilijk is om jezelf te verplaatsen. En ik weet ook dat we diep, hele diepe wortels in onze cultuur hebben, waarin het vrouwelijk en mannelijk stigma verankerd zit.

Maar laten we een voorbeeld nemen aan mijn collega. Die het signaleert, erover durft te praten en die respect heeft voor degene die het betreft. Als het je eigen kind is, maar ook een wildvreemde die kroontje ontvangt.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.