Patricia: ‘Mensen zijn in shock als ik vertel dat mijn man en ik relatietherapie hebben’

16.04.2021 06:32
topstory Patricia van Liemt relatietherapie Beeld: Getty Images

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik sprak ooit een relatietherapeut die zei: ‘Eigenlijk is het voor de meeste koppels te laat als ze bij mij in de praktijk komen’. Het was een gesprek dat ik voerde in een radio-uitzending, waarschijnlijk naar aanleiding van een breuk tussen een bekend duo. Dan gaan wij radiomakers op zoek naar ‘een lekker haakje’ om dit nieuws te brengen. Dat gaat dan ongeveer zo op de redactie:

‘Celebrity 1 en celebrity 2 gaan scheiden.’ ‘Dat meen je… het hing al een tijdje in de lucht hè?’ ‘Hoe zullen we dat aanvliegen in de uitzending, even wat cijfers erbij pakken. Wow, het zijn tegenwoordig echt twee op de drie huwelijken, ook op het platteland. Dat had ik niet gedacht.’ ‘Wie kunnen we eventueel bellen, een relatietherapeut is misschien wel leuk?’ ‘Ja, top. Kent er iemand nog een leuke relatietherapeut?’

Zo gaat dat, en dus belden we een paar jaar geleden met een relatietherapeut toen ik bij Qmusic werkte. Dat ene zinnetje heeft toen een grote impact op mij gemaakt. Om de simpele reden dat het eigenlijk heel logisch is: de meeste mensen gaan pas in therapie als er echt stront aan de knikker is.
 

Veranderingen

Inmiddels zijn mijn man en ik ook al weer een jaar of vijftien samen. Holy! We wandelen prima door het leven en ons huwelijk heeft ook prima weerstand geboden tegen de coronabeslommeringen, maar onze dynamiek is door de jaren heen wel veranderd. En godzijdank ben ik niet meer dat onzekere, verliefde meisje dat ik aan het begin van onze relatie was, maar een beetje spannender mag het wel. De eerlijkheid gebied me ook wel te zeggen dat ik vaak wat dominanter ben in de gesprekken die we voeren dan hij. Het laatste dat ik echter wil, is zo’n man die bij het pashokje (wanneer mogen we weer?) van zijn vrouw verveeld op zijn telefoon zit te kijken.
 

Lees ook
Jongens, mama is er even niet: met deze producten creëer je thuis je eigen spa >

 

Relatietherapie

Een paar weken geleden kreeg ik ineens een wonderbaarlijk inzicht. Iedereen ‘neemt’ tegenwoordig een coach. We willen allemaal meer uit onszelf én uit het leven halen. Meer in het nú leven en Namasté enzo, dat werk. Waarom zouden we niet een coach nemen voor ons huwelijk? Gewoon om elkaar weer eens echt te zien, elkaars behoeften aan te horen. Even ‘levellen’.

Kennelijk draagt het woord relatietherapie nog steeds ‘het-einde-is-in-zicht’ met zich mee, want de blik op eenieders gezicht als ik vertel dat Pieter en ik in relatietherapie zijn, spreekt boekdelen. Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt om het met zo veel mogelijk mensen te delen, om de simpele reden dat ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn (en het shockeffect vind ik ook wel grappig).
 

Oog voor elkaar houden

Je hebt natuurlijk alle soorten en maten therapeuten. Ik heb die van ons zo van het internet geplukt, want ze zat in de buurt en had tijd. Het klikte gelukkig meteen, want dat is lang niet altijd het geval en met relatietherapie heb je met nóg een extra persoon te maken die de klik ook moet voelen.

Inmiddels zijn we drie sessies verder. Wat het ons tot nu toe gebracht heeft? Voor mij eigenlijk het besef dat ik een gouden kerel heb getroffen en dat ik af en toe wat meer geduld moet hebben. Minder haastig door het leven moet gaan, en dat we echt tijd voor elkaar moeten maken. Het klinkt echt suikerzoet en voor de hand liggend, maar als gezin met jonge kinderen, beiden ambitieus en zeer sociaal is het echt noodzaak om oog voor elkaar te houden.

In mijn leven is het trouwens nooit saai en krijgen dingen altijd een bizarre wending. Zo vertelde ze bij de laatste sessie dat ze de zus is van Irene Moors én vroeg ze hoe we eventueel tegenover tantraseks stonden…

To be continued.

 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.