Patricia: ‘Ik stelde me voor in een pikante november-rain-jurk, maar mijn god…wat werd het een degelijk exemplaar’

22.09.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Mijn goede vriendin Rolien (die je kunt kennen van de podcast Hoeveel ben ik waard? en de Pat & Ro Show met moi op Wild FM) gaat trouwen. Haar vriend vroeg haar afgelopen vrijdag geheel onverwacht op zíjn verjaardag ten huwelijk. En toen ze mij het heugelijke nieuws vertelde en vroeg of ik nog learnings van mijn huwelijk had, vertelde ik haar dat ik een paar dingen toch wel anders zou doen.

Mijn jurk. God, wat een degelijke jurk had ik uitgekozen. Nou ja, ik had ‘m ook niet echt uitgekozen, het was eerder de keus van mijn jury, bestaande uit moeder, schoonmoeder en nog een paar andere critici. En dit is niet geheel eerlijk omschreven, want zij waren echt hele lieve cheerleaders. Maar toch voelde ik de druk om voor iets traditioneels te gaan.

(Niet zo) sexy jurk

In mijn fantasie, al de jaren voorafgaand aan de big happening, stelde ik mezelf altijd voor in een pikante november-rain-jurk. Misschien zelfs wel met een sigaret in mijn ene en een fles wiskey in mijn andere hand. Ok, ik denk eerder bessenjenever, maar voor het beeld was wiskey wat sexier. Hé don’t judge me. I’m a nineties kid. Maar de goedkope champagne vloeide die middag rijkelijk in de bruidswinkel en toen er bij vier van de vijf cheerleaders tranen in hun ogen stonden, koos ik voor een standaard offshoulder witte jurk.

En karma is a bitch, want ik ben ‘m kwijtgeraakt. Hoe dan? Hoor ik je denken. Hoe kun je in godsnaam een hele trouwjurk kwijtraken? Tja, dat is een goede vraag. Ik ben twee keer verhuisd sindsdien.

“Hoe kun je in godsnaam een hele trouwjurk kwijtraken? Tja, dat is een goede vraag…”

Ik mis ‘m ook niet. Nou dat is niet helemaal waar, want ik had het voor mijn dochters wel leuk gevonden. Ik kan me dus ook heel goed de trouwjurk van mijn moeder herinneren. Die heb ik vaak aangetrokken als kind en dat vond ik waanzinnig leuk. Een andere positieve bijkomstigheid van het niet kwijtraken van je trouwjurk is dat je ‘m elk jaar een keer kan aantrekken om te kijken of je niet te veel bent aangekomen!

More is more

Rolien vertelde dat ze twee jurken zal gaan dragen. En dat vind ik een tof fenomeen van deze tijd. Dat je ’s avonds nog een keer ‘op kan komen’ voor je eigen feest en dat iedereen weer denkt ‘Mooie bruid!’ Goed, aan de andere kant ook twee keer zo veel werk om twee trouwjurken te vinden.

Ik kan niet wachten om mijn vriendin te zien schitteren in een jurk (excuus, in twee jurken) waar ze zich helemaal te gek in voelt. Gefeliciteerd lieve Rolien & Ruben!